Gorenjska

Novice

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

13.06.2024

Novosti za soteskarsko sezono 2024 v soteski Jerečica v občini Bohinj

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v sodelovanju z Občino Bohinj, Zavodom RS za varstvo narave in Javnim zavodom Turizem Bohinj pristopil k pripravi strokovnih podlag in režimov za rabo in upravljanje soteske Jerečica.

12.06.2024

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.

08.06.2024

Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden

Danes je v Bohinju potekal slavnostni podpis sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije. Sporazum sta podpisala direktorja obeh upravljavcev parkov – dr. Tit Potočnik in dr. Roland Baier.

06.06.2024

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

30.05.2024

Dijaki BC Naklo na obisku pri naših strokovnjakih

Danes so naloge upravljanja s Triglavskim narodnim parkom spoznavali dijaki 3. letnika programa naravovarstvo Biotehniškega centra (BC) Naklo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so dan namesto na Pokljuki preživeli v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

29.05.2024

Nova mobilna razstava o biotski raznovrstnosti na travnikih

Še vedno se spominjamo odprtja sezone na Pocarjevi domačiji, ki smo ga izvedli v soboto, 18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev. Tokrat izpostavljamo, da je bila takrat prvič predstavljena tudi nova mobilna razstava o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti na travnikih.

28.05.2024

Pot pri slapu Peričnik je po končanih delih ponovno odprta

Zaključila so se tudi dela na poti pri slapu Peričnik, tako da je pot ponovno odprta za obiskovalce. Pot je urejena, odvečna lesna masa odstranjena, stopnice in ograje pa so vzpostavljene na novo, kjer je bilo to potrebno.

27.05.2024

Pocarjevo domačijo smo odprli na mednarodni dan muzejev

V soboto, 18. maja, smo odprli letošnjo sezono na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, ob tem pa smo obeležili še mednarodni dan muzejev. Zdaj jo obiskujejo predvsem skupine, za obiskovalce pa bo odprta od ob koncih tedna v polenih mesecih.

24.05.2024

Sveže iz tiskarne – nove številke naših časopisov

Zajeten kupček aktualnega čtiva si v teh dneh lahko priskrbite, če boste obiskali katerega od naših informacijskih centrov (ali opravili nekaj klikov). Izšle so nove številke Sveta pod Triglavom, otroškega časopisa, časopisa za obiskovalce in posebnega časopisa ob Mednarodnem festivalu Alpskega cvetja.

23.05.2024

Dela v Pokljuški soteski so zaključena, pot skozi sotesko je odprta

Pot skozi Pokljuško sotesko, ki jo je poškodovala lanska ujma, pomoč pri sanaciji pa je ponudila strokovna ekipa za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake, je ponovno odprta. Dela so se zaključila, ameriški gostje pa se zdaj lotevajo še sanacije Soške poti.

21.05.2024

Srečanje s strokovnjaki za poti iz pobratenega NP Crater Lake (ZDA)

V Infocentru Triglavska roža Bled je danes potekalo srečanje s člani strokovne ekipe za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA), ki sanira pot skozi Pokljuško sotesko in Soško pot v Triglavskem narodnem parku.

17.05.2024

Raziskovali suhozidne gradnje na območju Gorjuš v Bohinju

Prejšnji teden se je zanimivo dogajanje odvijalo na območju Gorjuš v Bohinju. Že četrto leto zapored so potekale večdnevne terenske raziskave suhozidne gradnje v Triglavskem narodnem parku z zelo pesto udeležbo študentov, mentorjev, konservatork in drugih strokovnjakov.

16.05.2024

Strokovnjaki iz ZDA na delu v Pokljuški soteski in na Soški poti

V Triglavskem narodnem parku v teh dneh gostimo strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA). Njeni člani so se lotili sanacije poti skozi Pokljuško sotesko in Soške poti, ki sta bili poškodovani v lanski ujmah.

15.05.2024

Po našem obisku pri njih smo gostili učence iz okolice Škocjanskih jam

Po tem ko so učenci iz Biosfernega območja Julijske Alpe iz programa Mladi nadzornik pred kratkim obiskali Škocjanske jame, so nam tamkajšnji učenci obisk vrnili. Izvedeli so veliko novega o Triglavskem narodnem parku.

10.05.2024

V ponedeljek začetek sečnje in vzdrževalnih del v Pokljuški soteski

Skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije obiskovalce obveščamo, da bodo od med tednom od ponedeljka 13 maja, do srede, 22. maja, v Pokljuški soteski potekala redna vzdrževalna dela in sečnja.

09.05.2024

Nujno obvestilo - zapora poti pri slapu Peričnik

Od danes, 9. maja, do nadaljnjega, bodo pri slapu Peričnik potekala vzdrževalna dela. V tem času je pot pri slapu Peričnik zaprta. O odprtju poti vas bomo obvestili.

07.05.2024

Ob stoletnici razstava in srečanje gorenjskih fotografov

Pred prazniki smo na Bledu sto let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, praznovali skupaj z gorenjskimi fotografi, ki so si Triglavski narodni park izbrali za temo svojega 7. srečanja.

24.04.2024

Zimske razmere v Triglavskem narodnem parku

Kljub koledarski pomladi je v teh dneh velik del Triglavskega narodnega parka pod snežno odejo. Pred obiskom ali načrtovano potjo preverite aktualne razmere na terenu.

18.04.2024

Ob pomoči praktikantov očiščena grbinasta travnika v Radovni

V spomladanskih razmerah, ki so vladale do včerajšnje vrnitve zime, so se aktivnosti projekta Life for Seeds že dodobra razživele. Sodelavcem so pri čiščenju grbinastih travnikov v Radovni na pomoč priskočili tudi naši praktikanti.

12.04.2024

Za predano dolgoletno delo smo prejeli zlato plaketo Občine Bled

V sredo, 10. aprila, je Občina Bled na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku podelila občinska priznanja. Zlato plaketo za uspešno dolgoletno delo je prejel tudi naš zavod. Plaketo je direktorju zavoda dr. Titu Potočniku izročil blejski župan Anton Mežan.

10.04.2024

Poostren nadzor ob prepoved kolesarjenja Radovna - planina Klek

Naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka v zadnjih dneh opažajo številne kršitve prepovedi kolesarjenja na Slovenski turnokolesarski poti na odseku med Radovno in planino Klek (v obe smeri), zato bodo poostrili nadzor.

05.04.2024

V nekaterih občinah TNP že na voljo prevozi za občane

Po tem ko je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) 19. marca slovesno predal električna kombi vozila petim občinam Triglavskega narodnega parka v brezplačno uporabo, prevozi za občane ponekod že potekajo.

04.04.2024

V kakšnem stanju so poti v Triglavskem narodnem parku?

Preden se podate na pohod v Triglavski narodni park, se prepričajte, ali je pot prehodna, varna in kakšne so ostale razmere, pomembne za obisk. Vse te podatke lahko preverite tudi na naši spletni strani.

27.03.2024

Po 13. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

Danes je na upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) na Bledu potekala 13. seja sveta zavoda. Svetniki so med drugim potrdili Program dela in finančnim načrt Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2024.

26.03.2024

Izšel je koledar dogodkov obeleževanja 100-letnice

Letošnja 100-letnica podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je pomembna za celotno slovensko naravovarstvo in za vso Slovenijo. Zato jo tudi praznujemo skupaj. Vse dogodke obeleževanja smo zbrali v eno publikacijo.

25.03.2024

Usklajenost uspehov Petra Prevca in morda novega risa v TNP

Sočasno s petkovo zmago legendarnega slovenskega smučarskega skakalca Petra Prevca v Planici je ris, ki ga po prvih informacijah sodelavci projekta LIFE Lynx še ne poznajo, uspešno zaznamoval svoj teritorij na območju Triglavskega narodnega parka. Peter Prevc je sicer tudi ambasador projekta LIFE Lynx.

22.03.2024

Ob današnjem svetovnem dnevu voda

Voda je vir življenja. Je bistveni del v naravi, ki omogoča preživetje vsem živim bitjem. Triglavski narodni park spada med najbolj namočena območja Slovenije in Evrope. Vodam v Triglavskem narodnem parku posebno pozornost že več let zapored namenjamo na posvetu, ki je običajno na sporedu jeseni.

22.03.2024

Popravek razpisa za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 22. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Popravek javnega razpisa za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

21.03.2024

Ob mednarodnem dnevu gozdov opozarjamo na mirna območja

Gozd pokriva dve tretjini površine Triglavskega narodnega parka. Ob današnjem mednarodnem dnevu gozdov poudarjamo, kako pomembno pri upravljanju z gozdovi je upoštevanje in usklajevanje različnih vlog gozda in opisujemo, čemu so namenjena mirna območja.

18.03.2024

S predstavitve nove knjige Planšarstvo v Bohinju

Za nami je predstavitev nove knjige o bohinjskem planšarstvu v Centru TNP v Stari Fužini. Veseli smo, da je bila z nami tudi avtorica Anka Novak, ki je z obiskovalci obujala spomine na svoje dni v bohinjskih planinah. Izjemno velik obisk dogodka pa je pokazal, da gre za vsebino, ki je Bohinjcem blizu in jo znajo ceniti.

05.03.2024

Razpis za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 4. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Javni razpis za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

04.03.2024

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

01.03.2024

Predstavili rezultate projekta LIFE Lynx

V Infocentru Triglavska roža na Bledu je včeraj potekala predstavitev rezultatov projekta LIFE Lynx, ki se zaključuje. Skrb za rise se bo kljub temu nadaljevala, med drugim tudi v okviru novega projekta, imenovanega ExtremePredator.

21.02.2024

Mladi nadzorniki na zimskem pohodu

Tudi letos nadaljujemo s pestrim programom Mladi nadzornik, ki poteka pod okriljem Europarcovega programa Junior Ranger. Otroci so se pod vodstvom naših sodelavcev prejšnji teden med drugim naužili lepih razgledov z Vogarja, starejši od 11 let pa so se družili tudi v kinu.

19.02.2024

Raziskava o mnenju ljudi o Triglavskem narodnem parku

Univerzi Cambridge in Warvick iz Velike Britanije sta leta 2022 v sodelovanju z različnimi upravljavci evropskih zavarovanih območij izvedli anketo na podlagi strukturiranega vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tudi prebivalci Triglavskega narodnega parka in njegovega zaledja.

16.02.2024

Naravovarstveni nadzorniki izpopolnjevali znanje prve pomoči

Delo naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka je zelo raznoliko in zahtevno, zato morajo svoja znanja in veščine pogosto uriti. Tokratno izobraževanje je bilo namenjeno obnavljanju znanja prve pomoči.

14.02.2024

Z mednarodnega dogodka ob 100-letnici v Bohinju

Na mednarodnem dogodku, ki je danes potekal v Stari Fužini v Bohinju, smo opozorili na varen in odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka in na njegovo zgodovino ter podpisali pismo o nameri o pobratenju z narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije.

07.02.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Jutri, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prebivalce in obiskovalce vabimo, da vse dni v letu, še posebej pa jutrišnji praznični dan, preživijo kulturno.

02.02.2024

Kaj so povedali udeleženci foruma?

Na 4. forumu zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka, ki je potekal v sredo, 24. januarja 2024, je več kot 70 udeležencev podalo različna mnenja, stališča, vprašanja in pobude.

01.02.2024

Pred letošnjim svetovnim dnevom mokrišč

Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč. Letošnja tema je Življenjska povezanost mokrišč in ljudi. Zdrava mokrišča, med katere sodijo na primer tudi visoka barja v Triglavskem narodnem parku, so med drugim pomembna tudi za blaginjo ljudi.

26.01.2024

Posebna poštna znamka, razglednica in razstava ob 100-letnici prvega zavarovanega območja

Na uvodnem dogodku ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju je danes na Bledu v Infocentru Triglavska roža potekala predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije, jubilejne razglednice in odprtje razstave znamk in razglednic.

24.01.2024

Forum: Po čem si želimo, da bodo Triglavski narodni park prepoznali čez naslednjih 100 let?

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v začetku jubilejnega leta sklical forum zainteresirane javnosti, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 70 predstavnikov prebivalcev in vseh, ki delujejo na zavarovanem območju.

16.01.2024

Vabilo na 4. forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka

Forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka je eden načinov razprave med prebivalci zavarovanega območja in vsemi, ki so pri svojem delu in udejstvovanju povezani z njim. Skladno z Zakonom o Triglavskem narodnem parku je Svet Javnega zavoda Triglavski narodni park sprejel sklep o sklicu in dnevnem redu.

11.01.2024

Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno

Nizke zimske temperature gladino visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka spreminjajo v ledeno skorjo. Opozarjamo, da drsanje na visokogorskih jezerih v edinem narodnem parku ni dopustno.

03.01.2024

V Jeseniškem zborniku tudi vsebine iz Triglavskega narodnega parka

V drugi polovici lanskega decembra so na Stari Savi na Jesenicah, predstavili novi Jeseniški zbornik. V njem lahko podrobneje spoznate tudi vsebine iz Triglavskega narodnega parka.

21.12.2023

Izšla je nova številka Sveta pod Triglavom

Prebivalce Triglavskega narodnega parka bo v teh dneh v poštnih nabiralnikih razveselila čisto sveža, 32. številka časopisa Svet pod Triglavom, ki obeta veliko zanimivega in poučnega branja. Časopis je na voljo tudi v naših informacijskih centrih in na spletu.

20.12.2023

Poziv k praznikom brez pirotehnike

Ob pripravi na bližajoča se praznovanja tudi letos opozarjamo, da je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka prepovedana, pozivamo pa tudi k neuporabi pirotehnike v naseljih. Naravovarstveni nadzorniki bodo v teh dneh poostrili nadzor.

15.12.2023

Obeleževanje 100-letnice predstavili županom občin zgornje Gorenjske

Stoletnica ustanovitve Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, ki jo obeležujemo prihodnje leto, je pomembna za vse prebivalce Slovenije in za Slovence po svetu. Da bi razumeli njen pomen in pri obeleževanju sodelovali, smo predvidene dejavnosti v prihodnjem letu predstavili koordinaciji županov zgornje Gorenjske.

14.12.2023

O pohodniški poti Juliana in njenih zgodbah

Po pogovornem večeru v Bohinju prejšnji teden je sinoči na Bledu potekala predstavitev knjige Janeza Bizjaka Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe. S tem smo med drugim v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) obeležili festival Brati gore, ki vsako leto poteka v alpskih državah v počastitev mednarodnega dneva gora in se posveča gorski literaturi.

11.12.2023

Ob mednarodnem dnevu gora o obnavljanju gorskih ekosistemov

Danes obeležujemo mednarodni dan gora. Tema letošnje poslanice Planinske zveze Slovenije (PZS) je obnavljanje gorskih ekosistemov. Gore so cilj številnih obiskovalcev. Z odgovornim odnosom, obzirnim obiskom in ravnanjem lahko vsak od nas pomaga k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu.

06.12.2023

Izšel je zimski vodnik za obiskovalce

Izšla je zimska številka Vodnika za obiskovalce Biosfernega območja Julijske Alpe. V teh dneh z njim zalagamo naše informacijske centre in druge lokacije, kjer bo na voljo.

30.11.2023

S 4. posveta o vodah v Triglavskem narodnem parku

V organizaciji Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) je danes na Bledu potekal 4. posvet o vodah v Triglavskem narodnem parku. Posvečen je bil razpravljanju o pomenu in uporabnosti raziskav voda za varstvo varave in kakovosti pitne vode. Predavateljem iz različnih institucij je prisluhnilo več kot 60 udeležencev.

30.11.2023

Projekt VrH Julijcev: Za ohranjeno naravo je ključno sodelovanje različnih sektorjev in spreminjanje navad ljudi

Petletni projekt VrH Julijcev, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev omogočil devetim partnerjem izboljšano sektorsko sodelovanje in številne novosti s skupnim ciljem izboljšanja stanja izbranih zavarovanih vrst in njihovih življenjskih prostorov v območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. Med ključnimi rezultati projekta je 15 obnovljenih kalov na večinoma težko dostopnih planinah in pašnikih, označitev in uveljavitev 19 mirnih območij, prav tako pa so obnovili in na novo vzpostavili široko mrežo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce.

29.11.2023

Srečanje z lokalnimi prebivalci o volku na Gorenjskem

V Infocentru Triglavska roža na Bledu je sinoči potekalo srečanje o volku na Gorenjskem v organizaciji projektne ekipe LIFE WOLFALPS EU in Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP).

21.11.2023

Delavnica o mirnih območjih za divjega petelina s planinskimi društvi

Javni zavod Triglavski narodni park je v projektu VrH Julijcev organiziral delavnico o mirnih območjih za divjega petelina, ki je bila namenjena članom in predstavnikom planinskih društev in turističnih organizacij, ki delujejo na območjih Zgornjesavske doline in Pokljuke. V Triglavskem narodnem parku so letos označili 19 mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja.

20.11.2023

Ob svetovnem dnevu otrok o okoljski vzgoji

Danes je svetovni dan otrok. Veliko pozornosti otrokom namenjamo tudi v Javnem zavodu Triglavski narodni park in skrbimo za njihovo okoljsko vzgojo. Tako otroci postajajo odgovorni obiskovalci Triglavskega narodnega parka ter utrjujejo spoštljiv odnos do narave in kulturne dediščine.

17.11.2023

Bliža se 100-letnica ustanovitve prvega zavarovanega območja – Alpskega varstvenega parka

Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. Vse leto bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju.

15.11.2023

Obisk predstavnikov ameriških veleposlaništev

Včeraj so nas obiskali predstavniki ameriških veleposlaništev v Sloveniji in na Madžarskem. Ogledali so si Infocenter Triglavska roža Bled, se z vodstvom in zaposlenimi v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) pogovarjali o upravljanju s parkom in o mednarodnem sodelovanju ter se sprehodili po Bohinju.

10.11.2023

Po 12. seji sveta zavoda

Danes je na upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) potekala 12. seja sveta zavoda. Člani sveta zavoda so obravnavali vse predvidene točke dnevnega reda. Najobsežnejša je bila Rebalans programa dela in finančnega načrta Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2023, katerega so svetniki potrdili.

06.11.2023

O aktualnih razmerah v Triglavskem narodnem parku na enem mestu

Ker moč narave (poleg drugih dejavnikov) vse pogosteje vpliva tudi na prehodnost parkovnih poti, smo pripravili zavihek, na katerem so na enem mestu zbrana vsa obvestila in opozorila, povezana z aktualnimi razmerami na območju Triglavskega narodnega parka.

26.10.2023

Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku

Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev skozi oči ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike ohranjanja bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji. Film bo premierno predvajan na 1. programu TV Slovenija med jesenskimi šolskimi počitnicami in je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

18.10.2023

Krožna pot v Pokljuški soteski je prehodna

Zaradi več vprašanj glede prehodnosti in odprtosti Pokljuške soteske za namen obiska te največje fosilne soteske v Sloveniji JZ TNP sporoča, da je krožna pot skozi Pokljuško sotesko prehodna in odprta za obisk, previdnost pri hoji pa je zaradi močne erozije vode ob avgustovskem deževju še vedno potrebna.

17.10.2023

Mladi nadzorniki na izletu v neznano

V soboto, 14. oktobra, smo se Mladi nadzorniki odpravili na izlet v neznano. Obiskali smo vrstnike iz Naravnega parka Julijsko Predgorje v Italiji.

16.10.2023

Obiskali so nas predstavniki Naravnega parka Julijsko predgorje

Po tem, ko smo lani zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) s strokovno ekskurzijo gostovali na njihovem območju, so nam kolegi iz Naravnega parka Julijsko pregorje iz sosednje Italije v petek, 13. oktobra, vrnili obisk.

13.10.2023

Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture

Včeraj smo različne deležnike iz Biosfernega območja Julijske Alpe odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo. Ogledali smo si kar nekaj primerov dobrih praks z različnih področij in stkali še tesnejše medsebojne vezi.

13.10.2023

S projektom VrH Julijcev do številnih novosti na Pokljuki

Le še nekaj mesecev nas loči do zaključka enega največjih projektov Javnega zavoda Triglavski narodni park, VrH Julijcev. Z njim je JZ TNP v letošnjem letu med drugim na Pokljuki obnovil informacijsko točko na prostem na Mrzlem studencu in del Pokljuške poti.

09.10.2023

Jesenske aktivnosti projekta Life for Seeds

V septembru smo sodelavci projekta #LIFE FOR SEEDS izkoristili dneve tudi za druženje s projektnimi partnerji.

06.10.2023

Srečanje sodelujočih pri projektu Hiše naših dedov

Eno leto po tem, ko so projekt Hiše naših dedov sodelujoči predstavili javnosti, so se na srečanju v Žirovnici pogovarjali o njegovem nadaljnjem razvoju. Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v projekt vključen kot upravljalec Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni.

05.10.2023

Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu

V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

03.10.2023

Predavanja o arheoloških raziskavah in odkritjih v Triglavskem narodnem parku

Prejšnji teden smo v Infocentru Triglavska roža Bled poslušali zanimivi predavanji o arheoloških raziskavah in odkritjih v našem visokogorju, jutri pa sledijo že nova predavanja na Bledu in v petek še v Bohinju. Gre za cikel predavanj o paleoekoloških, arheoloških in drugih raziskavah v Julijskih Alpah, ki se bodo odvila v naslednjih tednih.

29.09.2023

Spremljamo stanje devetih izvirov in enega jezera v Triglavskem narodnem parku

Javni zavod Triglavski narodni park tudi letos spremlja stanje devetih izvirov in enega jezera na območju Triglavskega narodnega parka. Vzorčenja potekajo od maja do oktobra.

27.09.2023

Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše

Gostiteljici oddaje Na lepše, ki jo predvajajo na Televiziji Slovenije, sta se odpravili na odkrivanje zgodb v Biosferno območje Julijske Alpe. Pripovedujejo jih ljudje, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo, med njimi tudi naš sodelavec. Ob svetovnem dnevu turizma v JZ TNP med drugim poudarjamo pomen odgovornega obiskovanja območja.

26.09.2023

Na srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Logarski dolini

Naši sodelavci, zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), so se v petek, 22. septembra, udeležili tradicionalnega srečanja zaposlenih pri upravljalcih zavarovanih območij narave Slovenije. Srečanje v organizaciji Skupnosti naravnih parkov Slovenije je potekalo v Krajinskem parku (KP) Logarska dolina, udeleženci pa so se na njem lotili tudi delovne akcije.

21.09.2023

Prepoved plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru

Zavod za ribištvo Slovenije bo za Agencijo RS za okolje (ARSO) od vključno 27. 9. do 5. 10. 2023 izvajal nacionalni monitoring ekološkega stanja v Bohinjskem jezeru na podlagi rib. Zato Občina Bohinj obvešča o prepovedi plovbe in splošne rabe na Bohinjskem jezeru v tem terminu.

19.09.2023

Nosilci Znaka kakovosti TNP na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

Vsa štiri slovenska biosferna območja so se pod sloganom Tu sem doma prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki je od 13. do 17. septembra potekal v Celju. Med ponudniki, ki so predstavljali svoje izdelke, so bili tudi nosilci Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka.

19.09.2023

Po 11. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

V prostorih uprave Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) na Bledu je danes potekala 11. seja sveta JZ TNP.

18.09.2023

Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture

V petek, 15. septembra, smo 31 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo.

17.09.2023

Izredni odvzem konfliktnega volka iz narave v bližini naselja Krnica

Naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka, ki opravlja tudi lovsko čuvajsko službo v Lovišču s posebnim namenom (LPN) Triglav Bled, je na začetku tega tedna izvršil izredni odvzem volka iz narave v bližini naselja Krnica.

14.09.2023

Nagrade v nagradni igri za trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka podeljene

V petek, 8. septembra 2023, se je končala nagradna igra za uporabnike aplikacije Triglav DRAJV, ki je spodbujala trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka. Sledil je žreb, nagrajenci pa so o nagradah že obveščeni.

13.09.2023

Triglavski narodni park letos dobiva 17 obnovljenih kalov in označitev mirnih območij za obiskovalce

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) z osmimi partnerji 5-letnega projekta VrH Julijcev vstopa v zaključno fazo, ki prinaša konkretne rezultate na terenu. Zaključuje se obnova 17 kalov, ki zagotavljajo večjo stalnost površinskih voda na planinah. Z vzpostavitvijo mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja so v dogovoru z lastniki zemljišč in uporabniki prostora časovno in prostorsko prilagodili človekove dejavnosti za čim manjše motnje v naravnem okolju.

07.09.2023

Dela na poti preko Studorskega prevala

Od danes do 10. septembra bodo predvidoma potekala dela na poti preko Studorskega prevala, ki naj bi se nadaljevala med 15. in 17. septembrom, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

06.09.2023

Prva skupna sejemska predstavitev vseh štirih biosfernih območij v Sloveniji

Naravovarstvena območja, vključena v Unescov program Človek in biosfera, utirajo pot zavedanju, da lahko prihodnost gradimo le v sožitju med ljudmi in njihovim okoljem. Pod sloganom Tu sem doma se bodo slovenska biosferna območja prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki bo med 13. in 17. septembrom potekal v Celju.

04.09.2023

Obisk iz Unesca

Slovenijo je obiskal namestnik generalne direktorice Unesca za področje komunikacij in informacij Tawfik Jelassi. Ogledal si je tudi del Triglavskega narodnega parka oziroma Biosfernega območja Julijske Alpe, ki deluje v okviru Unescovega programa Človek in biosfera.

01.09.2023

Nabiranje semen za semensko banko

V zadnjem tednu smo v Triglavskem narodnem parku lovili zadnje izdihljaje poletja in pridno nabirali semena za semensko banko #LIFEFORSEEDS.

30.08.2023

Življenja krog v gozdovih Triglavskega narodnega parka

V projektu VrH Julijcev je Zavod za gozdove Slovenije pripravil kratek video o pokljuških gozdovih, ki bo tudi del prihajajočega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park, predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

28.08.2023

Na obeležitvi praznika Občine Bohinj

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik se je udeležil osrednje prireditve ob prazniku Občine Bohinj.

24.08.2023

Nagradna igra: »Z DRAJV-om do doživetij v Triglavskem narodnem parku«

Če uporabljate aplikacijo DRAJV in boste svoje vozilo v prihodnjih dneh parkirali na enem od 4 parkirišč na obrobju Triglavskega narodnega parka, se boste lahko uvrstili v žreb za vstopnice za naravne in kulturne znamenitosti v Triglavskem narodnem parku.

23.08.2023

Stenski koledar TNP 2024 - Prvih 100 let varstva Julijskih Alp

Stenski koledar Triglavskega narodnega parka 2024 nosi naslov Prvih 100 let varstva Julijskih Alp. V letu 2024 namreč obeležujemo 100 let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

22.08.2023

Še vedno popolne zapore cest v Radovno, Krmo in Kot

Zaradi odstranjevanja posledic neurja in gozdarskih del so za ves promet, razen za izvajalce del, zaprte ceste v doline Radovna, Krma in Kot.

11.08.2023

Mirna območja na Pokljuki: rezervirano za naravo

Javni zavod Triglavski narodni park kot vodilni partner projekta VrH Julijcev je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in lastniki zemljišč vzpostavil mirna območja na Pokljuki.

09.08.2023

Zaprta Pokljuška soteska

Zaradi nedavnih neurij je pot v Pokljuški soteski poškodovana, obstaja velika možnost padajočega drevja in skal!

31.07.2023

Čestitke ob svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov

Danes je svetovni dan naravovarstvenih nadzornikov. Za 840 kvadratnih kilometrov, kolikor meri območje Triglavskega narodnega parka, v zadnjih letih skrbi okoli 20 naravovarstvenih nadzornikov. Ob njihovem prazniku opozarjamo na pomembnost in nepogrešljivost njihovega dela.

28.07.2023

Mladi nadzorniki so se vrnili s tabora

Doživetja, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in njegovih ljudi ter tkanje novih vezi so le nekatere podrobnosti z letošnjega tabora Mladih nadzornikov, ki je potekal na Planini pri jezeru.

26.07.2023

Kako so si včasih pomagali z botanično pestrostjo Triglavskega narodnega parka?

Ob spremenljivih vremenskih razmerah in po obdobju zaporednih ujm, ki so onemogočile marsikateri pohod po Triglavskem narodnem parku, izpostavljamo botanično pestrost tega območja, ki jo je v teh dneh varno pobliže spoznavati.

24.07.2023

Košnja in zagotavljanje zelenega mulča (projekt LIFE FOR SEEDS)

Ekipa projekta LIFE FOR SEEDS, ki jo sestavljajo tudi sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park, večino poletja preživlja na travnikih, saj je obnova travnikov v polnem teku. Tokrat opisujemo pridobivanje zelenega mulča in njegov pomen za obnovo travnikov.

20.07.2023

Obnova informacijske točke na Mrzlem studencu na Pokljuki

Javni zavod Triglavski narodni park obvešča, da bo od 24. julija 2023 potekala obnova informacijske točke na Mrzlem studencu na Pokljuki. V času trajanja del njegova uporaba ne bo mogoča.

22.05.2023

Otvoritvena slovesnost 17. Mednarodnega festivala alpskega cvetja

V Bohinju se je je začel 17. mednarodni festival alpskega cvetja, ki bo potekal od 19. maja do 4. junija letos. Posvečen je bogati in pestri slovenski naravi, lokalni tradiciji in vsem, ki prispevajo k ohranjanju narave in tradicionalne kulturne krajine.

14.03.2023

Uvodni sestanek pred obeleževanjem 100-letnice

Prihodnje leto bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno, saj bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Včeraj smo na uvodnem delovnem sestanku obeleževanje predstavili pomembnim deležnikom in jih povabili k snovanju skupnih akcij, komunikacije, dogodkov,… v prihodnem letu.