Nazaj na novice

Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu

05.10.2023
Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu
V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v dogovoru z italijanskim nacionalnim tehničnim odborom MAB v preteklih dneh sekretariatu Unescovega programa MAB - Človek in biosfera - predalo kandidaturo, ki sta jo pripravila upravljalca Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje v želji po razglasitvi enotnega Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe.

 

Ob tej priložnosti sta v imenu Slovenije in Italije sta veleposlanica Metka Ipavic, stalna predstavnica Slovenije pri Unescu, in veleposlanik Liborio Stellino, stalni predstavnik Italije pri Unescu kandidaturo predala Antóniu Abreu, sekretarju programa MAB in Meriem Bouamrane, vodji Oddelka za raziskave in politiko MAB (na fotografiji).

 

Kar 82 pisem podpore

 

Postopek priprave kandidature se je začel decembra lani z uvodnim srečanjem v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. V preteklih mesecih je bilo izvedeno šest tematskih spletnih srečanj, v katerih so sodelovale institucije, združenja in podjetja iz različnih sektorjev, tako italijanskih kot slovenskih. Številni deležniki so izrazili razumevanje priložnosti, ki bi jih Julijske Alpe pridobile, če bi postale čezmejno biosferno območje. Kandidatura je bila deležna kar 82 pisem podpore deležnikov, ki so jih prijavitelji priložili k oddanemu dosjeju h kandidaturi.

V prijavnem obrazcu, ki je bil poslan Unescu, so poudarjena predvidena področja sodelovanja med obema nacionalnima biosfernima območjema (ki bosta sicer obstajali še naprej). S takšnim sodelovanjem bi Julijske Alpe lahko na lokalni ravni prispevale k uresničevanju globalnih ciljev trajnostnega razvoja. Pripravljen je tudi delovni načrt za predvideno Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe, v katerem je zbranih 49 konkretnih projektov, ki bi vključevali skupnost in lokalne deležnike na slovenski in na italijanski strani. Priložena je tudi predvidena struktura upravljanja čezmejnega območja, ki vključuje glavne organe in organizacije obeh območij in stalni sekretariat, ki bi povezoval zaposlene v  obeh parkih.

 

V pričakovanju odločitve

 

Unesco naj bi kandidaturo ocenil do konca prihodnje pomladi. Ob tem sta direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park dr. Tit Potočnik in predsednica Naravnega parka Julijsko predgorje Annalisa Di Lenardo poudarila, da je kandidatura nastala iz tesnega prijateljstva med skupnostmi na obeh straneh Julijskih Alp in da bo vodila do pomembnih izzivov, s katerimi se bosta ti območji, če bosta združeni, lahko soočili.

Kandidatura Julijskih Alp za čezmejno biosferno območje potrjuje skupno željo po krepitvi dolgotrajnega sodelovanja med obema parkoma in preseganju državnih meja. To novo priznanje bi še okrepilo uresničevanje ciljev ohranjanja narave in kulturne dediščine, trajnostnega razvoja in izobraževanja, ki so temelj Unescovega programa Človek in biosfera (MAB).

 

Vabilo na spletno predstavitev kandidature

 

Ob tem vas vabimo na spletno predstavitev kandidature za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki bo 11. oktobra 2023 ob 14. uri na spletni povezavi  https://meet.google.com/ksj-dwkq-zgi. Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku. Predstavili bomo glavno vsebino oddane dokumentacije za kandidaturo in nadaljnje korake delovanja predvidenega Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Hkrati bo to priložnost, da se zahvalimo vsem deležnikom, ki so kakorkoli pripomogli pri pripravi kandidature v smislu strokovnega znanja in prispevkov ter poslali pisma podpore. Udeleženci bodo ob koncu predstavitev povabljeni k razpravi.

 

Nadaljnje korake, povezane s kandidaturo, lahko spremljate na spletni strani www.julianalps-mab.eu.