Vabila in sporočila za medije

Vabila in sporočila za medije

2024

Vabilo na Belarjeve dneve v Trento (četrtek, 23. 5. 2024 ob 12. uri) (16. 5. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

V Trento prihodnji teden ponovno prihaja okoli 800 petošolcev, saj bodo 22. in 23. maja 2024 tam potekali tradicionalni Belarjevi dnevi. Ime nosijo po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju. Letos mineva 160 let od njegovega rojstva. Obenem pa obeležujemo 100-letnico prvega zavarovanega območja, predhodnika Triglavskega narodnega parka, za katero je imel izjemne zasluge prav Albin Belar. 

Dogodek, ki ga vsako leto organizira Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je namenjen petošolcem osnovnih in podružničnih šol Biosfernega območja Julijske Alpe (tako z gorenjske kot s primorske strani) ter skupinam otrok iz narodnih in naravnih parkov sosednje Avstrije, Italije in Hrvaške. Na vmesnih točkah pohoda spoznavajo naravne in kulturne znamenitosti okolja. Ob koncu pohoda pa udeležence, kot je že v navadi, pri Informacijskem središču TNP Dom Trenta čaka še trentarska malica.

V četrtek, 23. maja 2024, vas vabimo, da se nam v Trenti pridružite ob 12. uri pred Informacijskim središčem TNP Dom Trenta, kamor se bodo v tistem času začeli vračati tudi  udeleženci. Tam bodo tudi naši sodelavci, ki bodo na voljo za izjave, med njimi:

  • direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik in
  • Mojca Pintar, vodja Belarjevih dni in vodja okoljske vzgoje v JZ TNP.

Pogovorili se boste lahko tudi z učitelji in učenci, udeleženci Belarjevih dni, in ostalimi prisotnimi, ki bodo pomagali pri izvedbi.

Svojo prisotnost, lepo prosimo, potrdite s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si čim prej, najpozneje do torka, 21. maja 2024, do 12. ure. Če se želite poučnemu naravoslovnemu dnevu priključiti na kateri od tematskih točk (Kugyjev spomenik, Mlinarica, cerkev in fužine, Alpski botanični vrt Juliana,…), nam tudi to, lepo prosimo, sporočite, da vam zagotovimo organizacijsko in vsebinsko podporo ter ustrezne sogovornike. 

Kot je že v navadi, bo dogodek potekal brez plastike za enkratno uporabo.

Tokratni Belarjevi naravoslovni dnevi se bodo odvijali pod okriljem projekta Fractal, ki ozavešča o pomenu zelene infrastrukture za podporo biodiverziteti in ohranitvi opraševalcev.

Kako je bilo lansko leto na Belarjevih dnevih, lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/medijsko-sredisce/novice/novica/39/na-letosnjih-belarjevih-dnevih-v-trenti-kar-okoli-800-otrok-.html

Veseli bomo vašega obiska.

Lepo vas pozdravljamo!

Vabilo na srečanje s člani strokovne ekipe za vzdrževanje poti iz Narodnega parka Crater Lake iz ZDA (Pokljuška soteska, torek, 21. maj 2024, ob 10:00) (15. 5. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

V Triglavskem narodnem parku gostimo strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz Združenih držav Amerike (ZDA). V lanskih ujmah sta bili poškodovani parkovni poti skozi Pokljuško sotesko na gorenjski strani Triglavskega narodnega parka in Soška pot na posoški strani parka. Takoj po ujmah so nam pomoč pri sanaciji poti ponudili iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz ZDA. Ekipa šestih strokovnjakov, ki se ukvarjajo izključno s sanacijo poti, je prispela pred kratkim in je že začela z deli v Pokljuški soteski.

Vabimo vas, da člane strokovne ekipe za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz ZDA obiščete in spoznate, in sicer

v torek, 21. maja 2024, v Pokljuški soteski.

Zbrali se bomo ob 10. uri na parkirišču v Jeli (spodnje izhodišče za Pokljuško sotesko v naselju Krnica pri Zgornjih Gorjah) in se odpravili na kratek sprehod do terena, na katerem bodo takrat potekala dela. Priporočamo pohodno obutev.

 

Če vremenske razmere ta dan ne bodo dopuščale terenskega dela, boste člane ekipe lahko spoznali prav tako v torek, 21. maja 2024, ob 10. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu (Ljubljanska cesta 27).

Sredi prihodnjega tedna se naši gostje selijo v Trento, kjer bodo obnovili del Soške poti. Sicer pa so naši sodelavci že po prvih dneh sodelovanja z njimi navdušeni nad njihovim znanjem in izkušnjami. V domovini ekipa skrbi kar za 150 kilometrov poti, pri čemer se glede na sezonske potrebe selijo med tamkajšnjimi narodnimi parki. Tako kot je glede na teren in stanje poti raznoliko njihovo delo v domovini, se bosta med seboj razlikovali tudi sanaciji obeh poti v Triglavskem narodnem parku. V Pokljuški soteski so se lotili popravila zahtevnega skalovitega dela poti, medtem ko je pri Soški poti treba sanirati bolj ravninsko pot na delih, ki jih je v ujmi odnesla reka Soča.

Če se boste srečanja udeležili, nam to, lepo prosimo, sporočite do petka, 17. maja 2024, do 12. ure, s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. Tako vas bomo lažje obvestili o morebitnih spremembah, povezanih z vremenskimi razmerami.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Ob mednarodnem dnevu muzejev vabilo na Pocarjevo domačijo v Radovni in v Alpski botanični vrt Juliana v Trenti (sobota, 18. 5. 2024) (9. 5. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

Ob Mednarodnem dnevu muzejev vas vabimo na odprtje sezone na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, v soboto, 18. maja 2024, z začetkom ob 10. uri. Ta dan ima Pocarjeva domačija široko odprta vrata.

PROGRAM:

10:00 – odprtje začasne razstave Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini
Razstava, ki je bila lani predstavljena na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori, prikazuje značilnosti planšarske kulture Gornjesavske doline. Predstavila jo bo njena avtorica, kustodinja za etnologijo Gornjesavskega muzeja Špela Smolej Milat.

11:00 – vodenje po Pocarjevi domačiji
Pocarjeva domačija v Zgornji Radovni je ena od najstarejših ohranjenih domačij v Triglavskem narodnem parku, zaradi svoje skoraj nespremenjene zunanjosti, notranjosti in opremljenosti pa predstavlja izjemen spomenik arhitekturne in etnološke dediščine.

12:00 ­– predstavitev razstave o biotski pestrosti travnikov
Travniki so eden najbolj raznovrstnih ekosistemov na območju Triglavskega narodnega parka. Razstava je nastala v okviru projekta LIFE FOR SEEDS - Semenska banka.

12:30 – ogled grbinastega travnika
Grbinasti travniki v Julijskih Alpah so svetovna posebnost in žal smo jih zaradi zahtevnega vzdrževanja že veliko izgubili. Javni zavod Triglavski narodni park v okviru projekta LIFE FOR SEEDS skrbi za dva grbinastega travnika, na katera vas bodo popeljali naši sodelavci.

 

Mednarodni dan muzejev in hkrati tudi Dan očarljivih rastlin bodo prav tako v soboto, 18. maja 2024, obeležili tudi v Alpskem botaničnem vrtu Juliana v Trenti. Za obiskovalce bo ta dan vstop prost, pripravljajo pa tudi:

- opazovanje ptic (več o tem: https://www.juliana.pms-lj.si/events/opazovanje-ptic-v-juliani-in-okolici/) in

- vodenja po vrtu (več o tem: https://www.juliana.pms-lj.si/events/cvetje-za-prihodnje-rodove/).

Alpski botanični vrt Juliana sodi pod okrilje Prirodoslovnega muzeja Slovenije. V njem si lahko ogledate živo zbirko rastlin, značilnih za Slovenijo, predvsem za njen alpski in kraški svet. Leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM določil 18. maj kot Mednarodni dan muzejev. Prav tako 18. maj pa je Evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) določila za Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day).

Za konec pa še prošnja, ki ste je že vajeni. Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, čim prej sporočite s sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. Ob napovedani prisotnosti vam bomo lažje omogočili čim boljše pogoje za pripravo prispevka, vam zagotovili sogovornike in vas založili z morebitnimi dodatnimi informacijami. 

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na dva dogodka v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici v prihodnjem tednu (18. 4. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

Vabimo vas na odprtje fotografske razstave 7. srečanja gorenjskih fotografov v Infocentru Triglavska roža Bled, in sicer v sredo, 24. aprila 2024, ob 19. uri. Fotografski prijatelji z Gorenjske, ki delujejo v različnih društvih na tem območju, so se leta 2017 dogovorili, da vsako leto v enem izmed gorenjskih razstavišč pripravijo skupno fotografsko razstavo. V jubilejnem letu praznovanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, so si gorenjski fotografi za razstavo svojega 7. srečanja za navdih izbrali široko in raznoliko tematiko našega edinega narodnega parka.

Na odprtju razstave bo s projekcijo  prikazanih 236 fotografij 59 avtoric in avtorjev. Razstava bo na ogled do 31. maja 2024, na odprtju pa bodo prisotni številni avtorji razstavljenih fotografij. Več o dogodku in o razstavi lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/61/7-srecanje-gorenjskih-fotografov-2024-odprtje-razstave.html

Ob koncu naslednjega tedna vas vabimo v Trento, kjer bo ob začetku poletne sezone v Informacijsko izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta potekal večer, posvečen kralju Julijskih Alp, Juliusu Kugyju. Odprtje razstave JULIUS KUGY in projekcija istoimenskega filma bo v soboto, 27. aprila 2024, ob 19.00 v Info središču Dom Trenta. Dogodek ob 100-letnici ustanovitve Alpskega varstvenega parka soorganiziramo s Kulturnim društvom Sotočje Radovljica, Društvom LIK Naklo in ustvarjalci filma.

Film Julius Kugy je v treh delih nastal leta 1984 v koprodukciji ORF in TV Ljubljana. Ob odprtju razstave si bomo ogledali prvi del z naslovom Scabiosa trenta (30. aprila 2024 ob 19.00 bo na sporedu 2. del, Royal Darjeeling, 4. maja 2024 ob 19.00 pa 3. del, Kapitel IX). Projekcije se bo udeležil tudi Manfred Lukas-Luderer, glavni igralec filma, ki je upodobil Juliusa Kugyja. Po projekciji bo potekal pogovor s prisotnimi avtorji filma. Razstava Julius Kugy je nastala v Kulturnem društvu Sotočje Radovljica. Več o njej bo zbranim povedal avtor Zvone Papler. Več o dogodku lahko preberete na naši spletni strani: https://www.tnp.si/sl/dogodek/62/julius-kugy-projekcija-filma-in-odprtje-razstave-ob-zacetku-poletne-sezone-v-trenti.html

V znamenju letošnjega obeleževanja stoletnice prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju vse leto potekajo še številni drugi dogodki. Izdali smo koledar prireditev, ki je v elektronski obliki na voljo na tej povezavi: https://www.tnp.si/media/4449/tnp_koledar_2024.pdf

Več o omenjenem jubileju lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/

Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, čim prej sporočite s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. Ob napovedani prisotnosti vam bomo lažje omogočili čim boljše pogoje za pripravo prispevka, vam zagotovili sogovornike in vas založili z morebitnimi dodatnimi informacijami.  

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na dogodke v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici (4. 4. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

V prihodnjih dneh v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) ponovno pripravljamo,  soorganiziramo oziroma gostimo dogodke, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Triglavskem narodnem parku in v njegovi okolici. Vabimo vas, da jih obiščete in o njih poročate.

Gledališka igra Laži zdravnika v izvedbi Gledališke skupine Globočak bo to soboto, 6. aprila 2024, ob 19. uri na sporedu v Informacijskem središču TNP Dom Trenta. Več o predstavi lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/60/lazi-zdravnika-gledaliska-igra.html

V četrtek, 11. aprila 2024, ob 19. uri vabljeni v Center TNP Bohinj v Staro Fužino na predstavitev nove knjige Dušana Škodiča z naslovom Triglav je naš. Knjiga skozi številne zanimive zgodbe osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Iz nje odseva realnost življenja v tedanji narodnostno pisani Avstroogrski monarhiji. Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/58/dusan-skodic-triglav-je-nas-predstavitev-knjige.html

Številni dogodki potekajo tudi v znamenju letošnjega obeleževanja stoletnice prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Izdali smo koledar prireditev, ki je v elektronski obliki na voljo na tej povezavi: https://www.tnp.si/media/4449/tnp_koledar_2024.pdf

Več o omenjenem jubileju, ki ga skupaj z deležniki obeležujemo vse leto, lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/

Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, sporočite s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. Ob napovedani prisotnosti vam bomo lažje omogočili čim boljše pogoje za pripravo prispevka, vam zagotovili sogovornike in vas založili z morebitnimi dodatnimi informacijami.   

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na 13. sejo sveta JZ TNP (Bled, sreda, 27. 3. 2024 ob 13:00) (26. 3. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

Vabimo vas k spremljanju 13. seje sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park, ki bo jutri, v sredo, 27. 3. 2024 ob 13. uri na Upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park, Ljubljanska cesta 27, Bled (kletna dvorana).

Vabilo s predvidenim dnevnim redom seje je v priponki. Opravičujemo se za pozno pošiljanje vabila, ki je posledica predhodnega preverjanja predvidene sklepčnosti seje sveta zavoda. Gradivo za sejo je objavljeno na naši spletni strani: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/uprava/svet-in-strokovni-svet-zavoda/

Veseli bomo povratne informacije na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si v primeru, da se seje nameravate udeležiti.  

Lepo vas pozdravljamo!

Petim lokalnim skupnostim Triglavskega narodnega parka smo danes v Tolminu predali električna kombi vozila v brezplačno uporabo za prevoze prebivalcev - sporočilo za medije (19. 3. 2024)

Pet električnih kombi vozil, ki jih je nabavil Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), bo po današnji uradni predaji, ki je potekala v Tolminu, služilo za javne prevoze prebivalcev v parkovnih občinah Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj. To bo pripomoglo k umirjanju prometa in posledično blaženju podnebnih sprememb, prebivalcem pa bo zagotavljalo večjo kakovost življenja.

»Trajnostna mobilnost je eno izmed prioritetnih področij delovanja JZ TNP, predvsem kot podpora domačinom na tistih lokacijah, kjer je javni potniški promet izredno omejen oziroma ne obstaja,« je v uvodnem govoru poudaril direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik. Za večjo mobilnost prebivalcev in za potrebe umirjanja prometa v zavarovanem območju smo v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor pristopili k izvedbi pilotnega projekta v mednarodnem alpskem prostoru, k nakupu in brezplačni umestitvi električnih kombi vozil v lokalne skupnosti. »Gre za enega izmed pomembnih razvojnih ukrepov JZ TNP, namenjenega v prvi vrsti domačinom v jubilejnem letu za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka,« je dodal.  

Nakup vozil izveden v okviru sredstev Podnebnega sklada

V okviru podpore parkovnim lokalnim skupnostim pri uresničevanju naložb in razvoju ukrepov, ki spodbujajo k rabi trajnostne mobilnosti ter hkrati pripomorejo k boljši kakovosti življenja lokalnega prebivalstva, je JZ TNP nakup električnih vozil Toyota Proace Verso za prevoz potnikov v lokalnih skupnostih Triglavskega narodnega parka izvedel v okviru sredstev Podnebnega sklada – trajnostna mobilnost 2022 - 2023. Skupaj s sistemom zagotavljanja prevozov je znesek nakupa znašal približno 280.000 evrov. Na razpisu JZ TNP so si uporabo vozil zagotovile parkovne občine Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj. Danes smo  vozila na slovesni prireditvi v tolminski knjižnici Cirila Kosmača uradno predali županom omenjenih občin. Prevozi bodo skladno z zakonodajo predhodno usklajeni in potrjeni s strani odgovornih ustanov.

Državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) mag. Tina Seršen je v nagovoru poudarila, da je za učinkovit prehod na e-mobilnost treba vzpostaviti tudi ustrezno polnilno infrastrukturo. »Lani sta bila sprejeta ključna nacionalna predpisa, Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva ter Uredba o načinu dodeljevanja finančnih spodbud, ki bosta omogočila dodeljevanje finančnih spodbud z nacionalnimi in EU sredstvi, tako za zasebno kot javno dostopno polnilno infrastrukturo. Predvsem slednja je za učinkovitejši prehod zelo pomemba, zato bo MOPE veliko pozornost namenilo temu, da bo mreža javno dostopne polnilne infrastrukture zagotavljala ustrezno in uravnoteženo geografsko pokritost,« je povedala.

Dogodek, ki ga je povezovala Ana Marija Kunstelj iz JZ TNP, je bil del slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji. Zbrane je nagovoril mag. Emil Ferjančič, vodja slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konference. Izrazil je zadovoljstvo nad tem, da je Alpska konvencija od svojega nastanka pred 30 leti iz meddržavnega dokumenta prerasla v Alpski proces, ki se razvija zaradi svojega lastnega pomena in koristnosti. »Zaradi težkih življenjskih razmer v Alpah sta bili solidarnost in medsebojna pomoč od nekdaj med temeljnimi viri za preživetje. Današnja predaja e-vozil potrjuje, da se deležniki Alpskega procesa tudi danes prepoznavajo med seboj in si vzajemno pomagajo, čeprav k sreči na višjih ravneh kvalitete življenja, kot je bilo to treba v preteklosti. Trenutno slovensko predsedstvo se trudi omogočati razmere, da bi ta proces dobro deloval tudi v prihodnje.«

Novi pristopi in nove rešitve

Župan Občine Tolmin Alen Červ je poudaril: »V imenu vseh občin prejemnic se JZ TNP uvodoma zahvaljujem za zaupanje. Prejem električnega kombija se dobro sklada s strategijo razvoja naše občine, kjer dajemo poseben poudarek povezanosti mesta in podeželja ter spodbujanju trajnostne mobilnosti. Nova pridobitev nam po eni strani predstavlja potrditev dobrega dela, hkrati pa tudi izziv. Pri tem imam v mislih vso logistiko glede zagotavljanja šoferjev, napajanja in drugih obratovalnih potreb vozila ter samega oblikovanja linij prevozov, da bo vozilo optimalno izkoriščeno. Verjamem, da bo vsem občinam prejemnicam uspelo vzpostaviti model delovanja, ki bo dvignil kvaliteto bivanja naših občanov in dopolnil izkušnjo turističnih obiskovalcev, vsekakor pa bomo zadevo iz leta v leto nadgrajevali.«

Simon Škvor, direktor Posoškega razvojnega centra (PRC), je dejal: »Slaba povezanost krajev z javnim potniškim prometom je na perifernih območjih še izrazitejša kot drugod. Za zagotavljanje boljše dostopnosti in povezanosti je koordinacija med lokalnimi skupnostmi, prevozniki in turističnimi organizacijami nujna. V Posočju to koordinacijo že več let izvaja Posoški razvojni center, zadnji dve leti tudi v sklopu testnega izvajanja Regijskega centra mobilnosti, kjer orjemo ledino in si med drugim prizadevamo za vzpostavitev povezane mreže javnih prevozov na območju doline Soče in Julijskih Alp. V luči delovanja Regijskega centra mobilnosti je vloga Posoškega razvojnega centra tudi v tem, da skupaj s partnerji, v tem primeru s Triglavskim narodnim parkom, išče nove pristope in preizkuša nove rešitve mobilnosti, ki lahko prispevajo k boljši povezanosti krajev in ljudi na območju doline Soče in Julijskih Alp. In kot taka novost so seveda tudi prevozi na zahtevo, ki  predstavljajo dobrodošlo dopolnitev javni mreži in so v prvi vrsti namenjeni lokalnemu prebivalstvu.«

Za zapolnjevanje vrzeli in zagotavljanje kakovostnega življenja prebivalcev

O pomenu razvoja trajnostne mobilnosti v alpskem prostoru so spregovorili tudi sogovorniki v kratkem pogovoru, ki ga je vodila vodja Informacijsko izobraževalne službe JZ TNP Majda Odar. Strokovnjak za trajnostno mobilnost v Posoškem razvojnem centru Miro Kristan je v videoposnetku, predvajanem na dogodku, poudaril, da je storitev prevozov na klic pri nas novost, medtem ko so le-ti ponekod v tujini že dobro uveljavljeni. »Gre za nekaj, kar zapolnjuje vrzel tam, kjer ni javnega potniškega prometa in kjer so ljudje prisiljeni imeti vozilo ali se posluževati pomoči družine, prijateljev, znancev,… Vsaka nova stvar terja čas, da se storitev prime in da lahko rečemo, da je bil poskus uspešen. Ponujamo roko državi, da se na primeru Julijskih Alp uči z nami. Kakovost bivanja za prebivalce Triglavskega narodnega parka se bo zagotovo povečala, saj je storitev namenjena predvsem njim,« je med drugim dejal. 

Predstavnica Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) Jelena Hladnik je med drugim izpostavila: »Da bi zaščitili okolje, naravo ter omogočili ohranjanje poseljenosti in ustrezne kakovosti življenja prebivalcem narodnega parka, kot tudi kakovostno doživljanje narodnega parka s strani obiskovalcev, je treba umirjati promet in krepiti trajnostno mobilnost, pa tudi omejevati obisk z osebnimi vozili. Obiskovanje narodnega parka se usmerja v spodbujanje hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih alternativnih oblik trajnostne mobilnost na račun omejevanja osebnega motornega prometa. Potrebno je razviti celostno ponudbo javnega prevoza, kot tudi prevozov na klic, ki bo prilagojena razmeram na podeželju in ki bo dosegla ne samo obiskovalce, ampak predvsem ranljive skupine prebivalcev narodnega parka, na primer starejše in najmlajše uporabnike, starše ter dnevne migrante, in to v duhu manj gneče, hrupa, nižjega ogljičnega odtisa ter na drugi strani oživljanja podeželja in uravnoteženega razvoja narodnega parka.« 

Župani občin, katerim smo predali vozila v brezplačno uporabo, veseli nove pridobitve

Župani parkovnih občin, katerim smo predali električna vozila, so izrazili zadovoljstvo nad novostjo, ki bo na voljo njihovim prebivalcem. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž, kjer so tovrstne prevoze zagotavljali že v lanskem letu, je povedal: »Najprej gre pohvala in zahvala Triglavskemu narodnemu parku, ki s predajo električnih kombijev lokalnim skupnostim konkretno vlaga k zmanjšanju ogljičnega odtisa v dobrobit okolja, lokalnih skupnosti in s tem države. Občina Bovec kot uporabnica tudi na tem področju orje ledino, zato so naše izkušnje in ugotovitve pomembne tako za Občino Bovec kot tudi za Občini Kobarid in Tolmin, ki vozili prevzemata zdaj. Naše ugotovitve so zelo pozitivne predvsem v smislu omogočanja prevozov otrok na območju občine, kar so uporabniki zelo pozitivno sprejeli, težava pa bodo prevozi starejših oseb. Rezervacija prevoza je mogoča samo preko aplikacije, česar pa starejši občani po večini niso vešči. Veliko težav je tudi s kratkim dosegom in polnjenjem baterije samo na enem mestu, zato bo treba vzpostaviti več polnilnic. Vsekakor pa pristop nadvse pozdravljamo, saj bo, ko bomo odpravili vse pomanjkljivosti, predvsem na ekološko občutljivem območju to nepogrešljiva ponudba.«

Županja Kranjske Gore Henrika Zupan je dejala: »Občina Kranjska Gora se skupaj z ostalimi deležniki že več let trudi za umirjanje prometa tako v dolino Vrata kot tudi na našem najvišjem gorskem prelazu Vršič. V nadaljevanju Občina namerava postopoma pristopiti k umirjanju prometa tudi v preostale alpske doline v občini. Ker upamo, da bo letos v dolino Vrata s strani države vzpostavljena zapornica, bomo električni kombi v poletni sezoni uporabili tudi za prevoz obiskovalcev in planincev v dolino Vrata in sicer za prevoze izven organiziranega avtobusnega prevoza, ki se izvaja že nekaj let. Izven poletne sezone pa bomo prejeto vozilo uporabljali za prevoz šolarjev iz naselja Radovna do šole ter za prevoze občanov, ki nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. Vesela sem, da bomo s pomočjo prejetega električnega vozila prispevali k skrbi za okolje z manjšim ogljičnim odtisom. Na koncu se seveda še enkrat iskreno zahvaljujem za prejeto vozilo, ki ga bomo poizkušali kar najbolje uporabiti za potrebe naših občanov in obiskovalcev.«

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc je povedal: »Vesel sem, da je tudi Občina Kobarid poleg ostalih štirih občin na območju TNP prejela sodobno rešitev, s katero bo poskušala na trajnosten način rešiti problematiko mobilnosti na manj poseljenih območjih znotraj občine in jih povezati s centrom Kobarida ter tudi s središčema obeh sosednjih občin. Najprej bomo vzpostavili popoldanske prevoze otrok in mladine na treninge in druge interesne dejavnosti, tudi izven naše občine, kar bo razbremenilo nekatere starše, posledično pa tudi zmanjšalo številne osebne prevoze do teh dejavnosti. V bodoče, če bo izkazan interes občanov, pa nameravamo vzpostaviti tudi prevoze na klic. Vozilo bomo vsekakor vključili tudi v poletne Hop on Hop off linije, ki bodo na voljo obiskovalcem za prevoze do turističnih točk v občini in do Triglavskega narodnega parka. Za otroke in mladino do 18 let in starejše nad 65 let s stalnim bivanjem v občini bodo prevozi brezplačni.«

Župan občine Bohinj Jože Sodja je poudaril: »Vozilo, ki ga danes prejemamo, ni le prevozno sredstvo. Je simbol sodelovanja in skupnih prizadevanj za izboljšanje kakovosti življenja naših občank in občanov. Električni kombi ne prispeva samo k zmanjšanju izpustov, temveč tudi predstavlja enega izmed načinov, kako lahko skupaj zmanjšamo prometno obremenitev in ohranjamo našo naravo nedotaknjeno. V delu občine, ki leži v narodnem parku, na žalost še nimamo razvitega javnega prometa in so vasi, kjer bo prevoz na klic omogočil obisk raznih prireditev, obisk pri zdravniku in lažji dostop otrok do šole. S tem v občini Bohinj dodatno izboljšujemo kakovost življenja.«

Direktor podjetja Toyota Adria Gregor Mauko je izpostavil, da je podjetje več kot samo proizvajalec oziroma dobavitelj vozil, saj ga k temu usmerjajo trendi na področju mobilnosti. »Utiramo pot, spreminjamo navade ljudi, spreminjamo poslovne modele in jih prilagajamo podnebnim spremembam,« je dejal. Predstavil je pomen podpornih aktivnostih, kamor sodi sistem ToyotaGo, in izpostavil doprinos tovrstnih storitev na območjih, kjer je javni prevoz zelo omejen ali ga dejansko ni. Storitev ToyotaGo, ki jo že uspešno izvajajo ponekod v Sloveniji, združuje dostopnost, udobje, profesionalnost in zanesljivost, je še poudaril.

Za fotografije z dogodka pišite na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.

Vabilo na predajo električnih kombi vozil za vključitev v lokalne skupnosti Triglavskega narodnega parka (Tolmin, 19. 3. 2024) (11. 3. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

Vabimo vas, da se nam pridružite pri predaji električnih kombi vozil petim lokalnim skupnostim Triglavskega narodnega parka (občinam Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj). Dogodek bo v torek, 19. marca 2024, ob 11. uri, v Knjižnici Tolmin, Tumov drevored 6.

Za večjo mobilnost prebivalcev in za potrebe umirjanja prometa v zavarovanem območju smo v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor pristopili k izvedbi pilotnega projekta v mednarodnem alpskem prostoru, k nakup in umestitvi električnih kombi vozil v lokalne skupnosti. Gre za enega izmed pomembnih razvojnih ukrepov Javnega zavoda Triglavski narodni park, namenjenega domačinom in obiskovalcem Triglavskega narodnega parka v jubilejnem letu za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju.

Dogodek je del slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji. Vabilo s podrobnejšim programom dogodka je v priponki.

Začetek dogodka je prilagojen prihodu avtovlaka v Most na Soči, zaključek pa naj bi bil predvidoma ob 12.30, ko bodo sogovorniki na voljo tudi za izjave za medije. Uradnemu delu dogodka bo sledila še manjša pogostitev.

Vljudno prosimo, da nam za lažjo organizacijo dogodka svojo predvideno prisotnost sporočite s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si najpozneje do četrtka, 14. marca 2024, do 10. ure.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na dogodke v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici v prihodnjih dneh in tednih (27. 2. 2024)

Spoštovani predstavniki medijev!

V prihodnjih dneh in tednih v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo in soorganiziramo nekaj dogodkov, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Triglavskem narodnem parku ali v njegovi okolici. Vabimo vas, da jih obiščete in o njih poročate. V nadaljevanju jih naštevamo in opisujemo po časovnem vrstnem redu.

Ta četrtek, 29. februarja 2024, vas ob 17. uri vabimo v Infocenter Triglavska roža na Bledu na dogodek ob zaključku projekta LIFE Lynx. Predstavljeni bodo:
- rezultati projekta LIFE Lynx na Gorenjskem (Rok Černe, ZGS),
- aktivnosti na področju spremljanja risov po projektu in
- projekt Extreme predator (dr. Miha Krofel, UL BF / Tomaž Mihelič; DOPPS).
Vabilo na dogodek najdete na tej povezavi: https://www.tnp.si/media/3842/skm_c250i24022610210.pdf;
Več o projektu Life Lynx lahko preberete tukaj: https://www.lifelynx.eu/?lang=sl

Ob letošnjem jubileju, 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, Triglavski narodni park 7. marca 2024, ob 19. uri gostuje v Mestni knjižnici Kranj s predavanjem Aleša Zdešarja in razstavo Magična narava. Aleš Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, bo predaval o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu. Več o predavanju in o razstavi lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/50/pomen-naravoslovne-fotografije-za-varstvo-triglavskega-narodnega-parka-predavanje-alesa-zdesarja-in-razstava-magicna-narava.html

V sredo, 13. marca 2024, vas vabimo na odprtje razstave SEMENA ZA ŽIVLJENJE z vodenjem Blaža Božiča (DOPPS) v okviru projekta LIFE FOR SEEDS. Dogodek bo v Infocentru Triglavska roža na Bledu z začetkom ob 19. uri. Več o dogodku in o razstavi lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/53/semena-za-zivljenje-odprtje-razstave.html

V petek, 15. marca 2024, pa se bo ob 19. uri v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini začela predstavitev nove knjige Planšarstvo v Bohinju: »Vse svoje življenje sem pustil v siru.« Avtorica Anka Novak je bila kot kustosinja etnologinja v Gorenjskem muzeju zaposlena v letih med 1959 in 1992. V tem času je intenzivno raziskovala tudi bohinjsko planšarstvo in med drugim uredila stalno razstavo v Planšarskem muzeju v Stari Fužini.

Knjiga, ki jo predstavljamo, je rezultat njenega večdesetletnega dela, tako na terenu na planinah kot pri zbiranju informacij med domačini ter študiju literature in arhivskih virov. Knjigo je izdal Gorenjski muzej, njeno pripravo pa sta sofinancirala Javni zavod Triglavski narodni park in Turizem Bohinj. Predstavila jo bo njena urednica, Saša Roškar z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, na dogodku pa bo prisotna tudi avtorica knjige. Več o dogodku in o knjigi lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/51/predstavitev-knjige-anke-novak-plansarstvo-v-bohinju-vse-svoje-zivljenje-sem-pustil-v-siru.html

Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, sporočite s sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.  

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Opozorili na varen in odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka in na njegovo zgodovino ter podpisali pismo o nameri o pobratenju z narodnim parkom iz Indije - sporočilo za medije (14. 2. 2024)

Pomembnost ohranjanja okolja za njegov obstoj je bila rdeča nit današnjega mednarodnega dogodka v Bohinju, ki ga je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) gostil v sklopu obeleževanja 100-letnice ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju. Dogodka so se udeležili veleposlaniki in drugi predstavniki tujih držav v Sloveniji, predstavniki ministrstev in organizacij, povezanih z obiskovanjem Slovenije, gora in Triglavskega narodnega parka. Govorci so predstavili poudarke varnega in odgovornega obiskovanja Triglavskega narodnega parka, njegovo zgodovino in mednarodno povezovanje, ki se bo s podpisom namere o pobratenju razširilo še na indijski Narodni park Valley of Flowers.

Zbrane je uvodoma pozdravil direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik. Opozoril je na slogan obeleževanja 100-letnice, ki se glasi Varstvo je obstoj. »Ker so se v preteklosti ljudje tega držali, smo danes lahko v edinem narodnem parku v Sloveniji, enem od 13 narodnih parkov v Alpah. Z ustreznim informiranjem obiskovalcev, med katerimi jih precej prihaja iz tujih držav, želimo doseči, da bo tako tudi ostalo. Skušamo jih informirati o pravilih odgovornega in varnega obiskovanja Triglavskega narodnega parka,« je dejal.

Že 21 let je Triglavski narodni park osrednji del Unescovega biosfernega območja Julijske Alpe, v katerem predvsem prebivalci vedno bolj prepoznavajo pomen sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja skupaj z osupljivo naravo, katere skrbniki so. Zbrane je zato nagovoril direktor urada za Unesco in generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za Unesco Gašper Hrastelj. Izpostavil je povezovalno vlogo komisije in bistvo Unescovega programa Človek in biosfera, ki poudarja sožitje med ljudmi in naravo tako z vidika ohranjanja narave kot z vidika razvoja. Dobrodošlico udeležencem dogodka v občini z največ ozemlja v edinem slovenskem narodnem parku je izrekla tudi podžupanja Občine Bohinj Monika Ravnik. Med drugim je opozorila, da je obisk Bohinja pogosto tudi obisk narodnega parka, za ohranjanje katerega pa so določene omejitve v naravi nujne.

Pestra zgodovina prizadevanj za zavarovanje in živahno mednarodno delovanje Triglavskega narodnega parka  

Zgodovino prizadevanj za zavarovanje dela današnjega Triglavskega narodnega parka, ki seže še dlje v preteklost, kot opozarjamo ob letošnjem jubileju, je predstavil biolog dr. Peter Skoberne. Pobude za zavarovanje posameznih naravnih znamenitosti so bile spontan odziv na vedno večje grožnje zaradi širjenja človekovega vpliva po industrijski revoluciji. Prizadevanja za zavarovanje dela Julijskih Alp so plod zamisli seizmologa in naravoslovca Albina Belarja. Njegove zamisli so bile sestavni del v letu 1920 sprejete Spomenice, prvega programa varstva narave v Sloveniji. S podpisom pogodbe je bil 1. julija 1924 ustanovljen Alpski varstveni park. S tem je bil prvič na Slovenskem vzpostavljen pravni varstveni režim, katerega cilj je bil ohranjanje narave. Alpski varstveni park je obsegal 1.400 hektarov, današnji Triglavski narodni park pa se razteza na skoraj 84.000 hektarih oziroma na štirih odstotkih slovenskega ozemlja. 

Triglavski narodni park nima le bogate zgodovine, pač pa je raznovrstno tudi njegovo mednarodno sodelovanje, ki ga je opisal Aleš Zdešar iz JZ TNP. Javni zavod je od leta 1986 član Federacije Europarc, leta 1995 je bil soustanovitelj Mreže zavarovanih območij v Alpah – ALPARC, vzpostavil je številna mednarodna partnerstva (pogodbe ali listine) s parki v tujini, na primer z naravnim parkom Taunus (Nemčija), narodnim parkom Snowdonia (Wales), tripartitni sporazum – Triglavski narodni park, Visoke Ture/Hohe Tauern (Avstrija) in Les Ecrins (Francija), dogovor o pobratenju z narodnim parkom Crater Lake (ZDA) in dogovor o pobratenju z naravnim rezervatom Kronotski (Kamčatka, Rusija). Lani je bil podpisan še dogovor o pobratenju s francoskim narodnim parkom Mercantour.

Za varen in odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka so ključne verodostojne in ažurne informacije za obiskovalce

Julijske Alpe so prostor, kjer varujemo neverjetno naravo in kulturno dediščino, tu se srečujejo različni interesi in ena od zelo pomembnih dejavnosti je turizem. Skupaj z deležniki v prostoru, s turističnimi organizacijami, predvsem pa s Skupnostjo Julijske želimo poskrbeti, da bo doživetje tega prostora pri obiskovalcih ostalo vrhunsko, hkrati pa da bodo narava, kulturna dediščina in lokalno prebivalstvo ohranili svoj način življenja, vrednote in zdrav življenjski prostor. Osrednje značilnosti Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka z vidika obiskovanja je predstavil direktor Turizma Bohinj in koordinator Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus. Kot je povedal, Julijske Alpe na leto obišče okoli 1,7 milijona ljudi. »Turizem je pomembna panoga našega območja,« je poudaril in dodal, da omogoča kakovostno življenje prebivalcev, zato mora prispevati k ohranjanju in varovanju narave. Po njegovem mnenju je sodelovanje vseh deležnikov v prostoru pri tem izjemno pomembno.

Sledil je pogovor, ki ga je z deležniki s področja obiskovanja vodila Majda Odar, vodja Informacijsko izobraževalne službe JZ TNP. Klemen Langus, direktor gospodarskega interesnega združenja Aktivna Slovenija/Slovenia Outdoor Matej Kandare, podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Martin Šolar in podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Klemen Belhar so poudarili nujnost ažurnega in usklajenega obveščanja domače in tuje javnosti o varnem obisku visokogorja zavarovanega območja. Po podatkih GRZS je namreč nesreč v gorah vedno več, tudi zaradi vedno večjega obiska gora. Lansko leto je izstopalo število intervencij, v katerih so bili udeleženi tuji obiskovalci in tistih z reševanji nepoškodovanih oseb. Obiskovalci, ki zahajajo v slovenske gore, pogosto podcenijo njihovo zahtevnost. Tesno povezovanje organizacij, ki imajo na različne načine stik z obiskovalci, je po njihovem mnenju ključnega pomena tako za njihovo varnost kot za ohranjanje okolja.

V JZ TNP opozarjamo, da prenovljeno spletišče Triglavskega narodnega parka na spletnem naslovu www.tnp.si skupaj s še nekaterimi platformami in aplikacijami (na primer maPZS in Slovenia Outdoor) nudi korektne in ažurne informacije za varen obisk gora. Usklajevanje in poenotenje ozaveščanja in informiranja med različnimi deležniki pa v tem času intenzivno poteka.

Podpis pisma o nameri za podpis dogovora o pobratenju z Narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik in vodja službe za gozdarstvo in prostoživeče živalske vrste ter vodja oddelka naravovarstvenih nadzornikov pri Zavodu za gozdove indijske države Uttarakhad dr. Samir Sinha sta danes v Stari Fužini podpisala pismo o nameri za podpis dogovora o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Valley of Flowers iz Indije. Kot je poudaril dr. Potočnik, sta si parka v številnih značilnostih zelo podobna, o čemer so se obiskovalci dogodka lahko prepričali ob ogledu predstavitvenega filma omenjenega indijskega parka.

Njena ekscelenca, veleposlanica Republike Indije, gospa Namrata Satdeve Kumar, je ob tem poudarila, da je podpis namere zelo pomemben dogodek za oba parka. Indija ima sicer kar 104 narodne parke in še številna druga zaščitena območja. Dr. Samir Sinha je v svojem nagovoru opozoril tudi na podnebne spremembe, ki vplivajo na značilnosti narodnega parka in ostalih območij. »Prepričan sem, da bo sodelovanje prineslo dobre rešitve za naravo in ljudi za izzive v obeh državah,« je dejal. Sodelovanje bo parkoma zagotavljalo izmenjavo raznovrstnih izkušenj in pristopov z izmenjavo vodstvenih, strokovnih znanj, informacij, podatkov in tehnologij.

Za fotografije z dogodka pišite na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.

Vabilo na mednarodno srečanje ob 100-letnici podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka (14. 2. 2024, Bohinj) (6. 2. 2024)

Spoštovani!

Javni zavod Triglavski narodni park skupaj z različnimi organizacijami in deležniki nadaljuje letošnje obeleževanje 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Tokrat pripravljamo mednarodni dogodek, kjer bomo predstavili različne informacije, povezane z varnim obiskom gora, obeleževanjem 100-letnice in mednarodnim sodelovanjem Javnega zavoda Triglavski narodni park. Ob tej priložnosti bomo podpisali tudi dogovor o sodelovanju z Narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije.

Vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 14. februarja 2024, ob 10. uri, v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj, Stara Fužina 37-38.

Program dogodka:
- predstavitev 100-letnice zavarovanja - od začetkov do današnjega Triglavskega narodnega parka;
- mednarodno sodelovanje in povezovanje zavarovanih območij - močnejši za naravo in podpis Dogovora o sodelovanju z Narodni parkom Valley of Flowers, Indija;
- obiskovanje Triglavskega narodnega parka - predstavitev spletišča www.tnp.si in ostalih platform, ki nudijo korektne in ažurne informacije za varen obisk gora (v sodelovanju s Skupnostjo Julijske Alpe, Gorsko reševalno zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije).

Dogodek je namenjen sodelavcem ministrstev, veleposlaništev in drugih deležnikov, ki na mednarodni ravni pokrivajo vsebine, povezane z obiskovanjem Slovenije in Triglavskega narodnega parka. Program bo predvidoma trajal do 11.30. Sledila bo manjša pogostitev. Po končanem uradnem delu dogodka bodo možne izjave za medije, sledil pa bo še kratek voden sprehod do Bohinjskega jezera.

Prosimo vas, da se zaradi lažje izvedbe dogodka nanj prijavite s sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si, in sicer najpozneje do ponedeljka, 12. februarja 2024, do 10. ure.

Veselimo se srečanja z vami!

Poštna znamka Pošte Slovenije ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju ter odprtje filatelistične razstave in razstave razglednic - sporočilo za medije (26. 1. 2024)

Na uvodnem dogodku ob 100-letnici ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju je danes na Bledu v Infocentru Triglavska roža potekala predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije. Hkrati smo v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije odprli filatelistično razstavo na temi Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki ter razstavo razglednic na temo Slovenska planinska pot. Izdali pa smo tudi svojo razglednico, posvečeno jubileju.

V letošnjem letu slovensko naravovarstvo obeležuje 100-letnico prvega zavarovanja. 1. julija 1924 je bila podpisana zakupna pogodba za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 hektarov v Dolini Triglavskih jezer.  V jubilejnem letu v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širše občinstvo. Častno pokroviteljstvo obeleževanja je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.                            

Danes so prisotni na uvodni prireditvi spoznali, kako je 100-letnica obeležena na priložnostni znamki Pošte Slovenije. Znamko, ki je od danes naprej na voljo na vseh poštnih uradih po Sloveniji, so na pot pospremili številni gostje prireditve, med njimi tudi učenci bližnjih dveh osnovnih šol.

Znamko nalepili na razglednico, pripisali sporočilo in jo odposlali na pot

Ana Marja Kunstelj iz JZ TNP je v imenu našega zavoda zbranim posredovala pozdrave direktorja JZ TNP dr. Tita Potočnika in prebrala njegovo posvetilo dogodku. V njem direktor poudarja pomen 100-letnice za celotno slovensko naravovarstvo in izpostavlja geslo obeleževanja, ki se glasi: Varstvo je obstoj. Želi si, da bi komplet danes izdane znamke in razglednice ob jubileju čez nadaljnjih 100 let predstavljal pomemben predmet v zbirki snovne kulturne dediščine naših zanamcev.

Župan Občine Bled Anton Mežan je izrazil ponos, da je prav Bled kraj predstavitve ob izdaji priložnostne znamke in žiga prvega dne. »Pogoj za obstoj je varovanje,« je med drugim dejal in opozoril, da je to naloga vsakogar.

Primož Čebulj, predstavnik Filatelistične zveze Slovenije, je poudaril: »Ta znamka ima zelo veliko zgodbo. Predstavlja 100 let dela odgovornih in strokovnih ljudi za ohranitev kulturnega in naravnega bogastva parka pred pohlepnimi neodgovornimi ljudmi za ljudi danes in v bodočnosti.« Predstavil je številne znamke in dopisnice iz preteklosti, na katerih so motivi iz Triglavskega narodnega parka – živali, rastline in naravne vrednote. Na danes odprti razstavi si je možno ogledati znamke na temi Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki ter razglednic na temo Slovenska planinska pot.

Med prvimi, ki so znamko poslali v svet, so bili učenci dveh OŠ Gorje in OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, slednji so prireditev popestrili tudi s pevsko – plesnim nastopom. Podarili smo jim priložnostne razglednice, ki smo jih v našem zavodu izdali ob jubileju. Nanje so nalepili znamke in lepe pozdrave naslovnikom napisali z najlepše oblikovanimi črkami izpod svojih prstov. Blejski učenci se namreč z različnimi aktivnostmi pridružujejo Tednu pisanja z roko 2024. Dogajanja pa so se razveselili tudi otroci iz gorjanske osnovne šole, ki so nas pred kratkim presenetili s pošiljko razglednic, ki so jih izdelali sami. Učenci so se posladkali tudi s torto, na kateri je bila upodobljena znamka. Jubilejna razglednica, ki jo je izdal Z TNP, je sicer brezplačno na voljo na info točkah Triglavskega narodnega parka.

Na priložnostni znamki Pošte Slovenije je podoba Triglava, na blejski pošti pa je na voljo žig prvega dne

Priložnostna znamka s podobo Triglava je izšla v nominalni vrednosti B, kar zadošča za pošiljanje navadnih pisem do 50 g in razglednic v domačem prometu. Ta znamka je na voljo na vseh poštnih enotah po Sloveniji. Zgolj na pošti Bled pa je od danes do 9. februarja 2024 na voljo žig prvega dne.

Podrobnosti o priložnostni poštni znamki lahko preberete tudi na spletni strani Pošte Slovenije: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74419/Triglavski-narodni-park-100-let

Sto let od prelomnih dogodkov za slovensko naravovarstvo

Prvega julija 1924 je bila podpisana zakupna pogodba med upravljavcem zemljišč, sicer v posesti Kranjskega verskega zaklada, Direkcijo šum v Ljubljani ter obema pobudnikoma za ustanovitev parka, Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 hektarov ozemlja v Dolini Triglavskih jezer. Za novonastalo zavarovano območje je bilo sprva uporabljeno ime Alpski varstveni park, leta 1926 pa je botanik Fran Jesenko v dnevniku Jutro ponosno pisal o Triglavskem narodnem parku – in ime je obveljalo. V obdobju do leta 2010 je bil park nekajkrat povečan (1961, 1981, 2010) in z danes veljavnim Zakonom o Triglavskem narodnem parku obsega skoraj 84.000 hektarov.

Več o 100-letnici lahko preberete na naši spletni strani: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/

Današnjo prireditev smo pripravili v sodelovanju s Pošto Slovenije in Filatelistično zvezo Slovenije. Filatelistično razstavo in razstavo razglednic si je brezplačno možno ogledati vsak dan v času, ko je odprt Infocenter Triglavska roža Bled, do 10.marca 2024.

Na tej povezavi https://we.tl/t-fFPDPPuX18 je en teden na voljo nekaj fotografij z dogodka, ki so namenjene objavi v medijih s pripisom avtorstva (JZ TNP). Po izteku delovanja povezave se za fotografije obrnite na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. 

..

Forum Triglavskega narodnega parka: Po čem si želimo, da bodo Triglavski narodni park prepoznali čez naslednjih 100 let? (24. 1. 2024)

Jesenice, 24. januar 2024 - Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v začetku jubilejnega leta sklical forum zainteresirane javnosti, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 70 predstavnikov prebivalcev in vseh, ki delujejo na zavarovanem območju. Glavne teme so bile izvajanje načrta upravljanja, usmerjanje obiska in rekreacijskih dejavnosti ter financiranje parkovnih skupnosti. Forum je potekal tudi v znamenju obeleževanja 100-letnice podpisa pogodbe o ustanovitvi Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka (TNP).

Forum je skladno z Zakonom o Triglavskem narodnem parku način razprave med prebivalci zavarovanega območja in vsemi, ki so pri svojem delu in udejstvovanju povezani z njim. Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je po zaključku foruma povedal: "Forum je priložnost, da zainteresirani deležniki skupaj razmišljamo in oblikujemo smer dolgoročnega razvoja edinega narodnega parka v Sloveniji. Ob 100-letnici podpisa pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je ključno vprašanje: kako si želimo, da se nas bodo generacije čez naslednjih 100 let spominjale?" Potočnik je še dodal, da JZ TNP z izvajanjem javne službe, različnih projektov in programov ter s sodelovanjem z drugimi sektorji vsakodnevno izvaja aktivnosti za varstvo narave in boljše sobivanje človeka z naravo. Zato je forum namenjen našim razmišljanjem o dolgoročni prihodnosti s skupnim ciljem, da je obstoj narave ključen za naše delovanje.

Forum je potekal na Jesenicah v dvorani Kolpern, ki je del muzejskega območja Stara Sava. Podžupanja Občine Jesenice, občine gostiteljice foruma, Tina Repovž je v uvodu pozdravila vse ljubitelje narave in gora in se vsem zahvalila za varovanje naravne dediščine. V nagovoru je izpostavila, da forum omogoča izmenjavo mnenj in je hkrati tudi priložnost za načrtovanje trajnostne prihodnosti. Udeležencem foruma so zaželele dobro sodelovanje na forumu tudi županja Občine Kranjska Gora Henrika Zupan, podžupanja Občine Bohinj Monika Ravnik in podžupanja Občine Gorje Danijela Mandeljc.

Bojan Dejak, predsednik Sveta JZ TNP, je izpostavil: "Forum je prostor za raznolika mnenja, poglede in razmišljanja. Danes so aktualne teme tiste, s katerimi tlakujemo razvoj in obstoj parka v prihodnjem stoletju. Svet zavoda je predlagal tri ključne teme, ki so pomembne za varstvo narave danes in jutri: poročanje o izvajanju načrta upravljanja, predlog akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v TNP in postopek priprave akcijskega načrta za sofinanciranje projektov parkovnih skupnosti." Po Dejakovih besedah je usklajevanje različnih interesov v prostoru zahtevno, tudi časovno, a to prinaša najbolj učinkovito izvajanje na terenu.

Raznolikost mnenj prispeva tudi k boljšim rešitvam v prostoru

Rdečo nit foruma je predstavljala obeleževanje 100-letnice podpisa pogodbe o ustanovitvi Alpskega varstvenega parka. V moderirani razpravi so udeleženci predstavljali svoja stališča, izkušnje in pričakovanja o preteklem upravljanju najstarejšega in največjega zavarovanega območja v Sloveniji ter o prihodnosti.

Udeleženci so v razpravah izpostavili vrsto različnih tem, med njimi upravljanje z volkom ter s tem povezano kmetovanje, upravljanje pohodnih poti, urejanje trajnostnega prometa, visokega števila obiskovalcev, upravljanje z vodami ter vključevanje kulturne dediščine. Udeleženci foruma so tudi aktivno razpravljali o predlogu Akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v Triglavskem narodnem parku ter o financiranju parkovnih lokalnih skupnosti, kar je bilo na forumu tudi predstavljeno. Podrobnosti razprav bodo tudi v zapisniku, ki ga pripravi JZ TNP.

Predlog Akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v Triglavskem narodnem parku

Na forumu je JZ TNP predstavil postopek priprave, trenutne faze usklajevanja in vključevanja deležnikov pri pripravi predloga Akcijskega načrta usmerjanja obiska in rekreacijskih dejavnosti v Triglavskem narodnem parku. Načrt naslavlja aktualne izzive obiska in prometa v TNP z namenom doseganja naravovarstvenih ciljev. Usmerjanje obiska je dinamična naloga, ki se vsako leto nadgrajuje in je predmet novih spoznanj, praks, rešitev in tehnologij. In je tudi skupna naloga vseh pristojnih organizacij in inštitucij na tem območju. Številke o obisku TNP so vsako leto višje: dnevni obisk, motorni promet, obseg ležišč in nočitev, rekreativne dejavnosti na prostem itd. V obdobju 2014-2018 se je motorni promet na nekaterih delih TNP povečal za več kot 100 odstotkov. Brez ukrepov pričakujejo, da se bo promet povečeval za 5-6 odstotkov vsako leto. Območje Julijskih Alp ima sprejeto prometno strategijo, ki poudarja pomen trajnostne mobilnosti kot ključnega dejavnika izboljšanja prometne ureditve v prostoru. JZ TNP je v preteklih letih aktivno sodeloval pri financiranju brezplačnih avtobusnih prevozov, nakupu električnih vozil in spodbujanju rabe sredstev trajnostne mobilnosti, še posebej v visoki turistični sezoni.

Od leta 2008 do 2022 se je povečalo število ležišč na vplivnem območju TNP za več kot enkrat - od 23.142 do 48.876 ležišč. Pri tem pa je njihova zasedenost izrazito sezonska. Pri tem JZ TNP izpostavlja tudi razmerje med številom ležišč in številom prebivalcev. Med občinami izstopata Bovec in Bohinj, razmerje se je od 2008 do 2022 poslabšalo (razmerje med ležišči in lokalnimi prebivalci je v Bovcu 1 : 2,19, v Bohinju pa 1: 1,69). K obremenitvam območja prispeva tudi število dnevnih obiskovalcev, ki se povečuje. Vse to pa vpliva na naravo, prebivalce in doživljanje narave.

V JZ TNP so v sodelovanju s predstavniki različnih deležnikov na podlagi podatkov pripravili načrt ukrepov. Temeljni namen akcijskega načrta je, da se usmerjata obisk in rekreacija v TNP tako, da se ohranja naravne vrednote in biotsko raznovrstnost, obiskovalcem omogoči kakovostno doživljanje narodnega parka, prebivalcem zagotavlja nemoteno bivanje, razvojne priložnosti in trajnostni razvoj ter blaži vpliv obiska na podnebne spremembe. Skupno so pripravili ukrepe na 10 prednostnih področjih, v pripravi pa sta organizacija izvajanja in finančni načrt. Dokument bo nato posredovan v javno razpravo.

Akcijski načrt za financiranje parkovnih lokalnih skupnosti

Akcijski načrt je enoletni program, ki vključuje vsebinski in finančni obseg projektov parkovnih občin. Grez za že utečen proces, ki temelji na predlogih občin. Proces priprave je opredeljen z Zakonom o Triglavskem narodnem parku, Načrtom upravljanja za Triglavski narodni park ter z Uredbo o merilih in kriterijih za spodbujanje in financiranje projektov, investicij ter izvajanje dejavnosti v Triglavskem narodnem parku. Sredstva so zagotovljena na posebni proračunski postavki v finančnem načrtu Ministrstva za naravne vire in prostor za skupno osem parkovnih občin.

Občine, ki predlagajo projekte, morajo izkazati skladnost z razvojnimi usmeritvami, ki jih opredeljujejo zakonski in podzakonski akti (med njimi so zagotavljanje ustrezne komunalne opreme in gospodarske javne infrastrukture; podpora nadstandardnemu razvoju družbenih dejavnosti; podpora nadstandardnemu izvajanju državnih lokalnih javnih služb; ohranjanje delovnih mest; spodbujanje dejavnosti, ki prispevajo k ohranjanju poseljenosti). Sredstva so omejena na eno leto in niso prenosljiva, zato je pomembno, da občine dobro načrtujejo projekte, ob tem pa  zagotovijo vso potrebno dokumentacijo za izplačilo sredstev.

Ustrezni projekti, ki jih predlagajo občine skladno z vsemi zahtevami in imajo priloženo vso potrebno dokumentacijo, so uvrščeni v akcijski načrt. Črpanje sredstev za izvedene projekte nato poteka na podlagi zahtevka in poročila o izvedbi projektov - izvedeni projekt na osnovi priloženih dokazil pregleda JZ TNP in izda izjavo o skladnosti z akcijskim načrtom.

 

Vabilo na uvodni dogodek ob 100-letnici prvega zavarovanega območja - priložnostna znamka in odprtje razstave (Bled, petek, 26. 1. 2024 ob 10. uri) (19. 1. 2024)

Spoštovani!

V petek, 26. januarja 2024, ob 10. uri vas vabimo v Infocenter Triglavska roža Bled na predstavitev priložnostne znamke Pošte Slovenije ob 100-letnici prvega zavarovanega območja v Sloveniji, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Hkrati bomo odprli tudi razstavo znamk na temi Triglavski narodni park in Evropski nacionalni parki ter razglednic na temo Slovenska planinska pot.

V letošnjem letu slovensko naravovarstvo obeležuje 100-letnico prvega zavarovanja. 1. julija 1924 je bila namreč podpisana zakupna pogodba za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju. S tem je bilo za dobo 20 let zavarovanih 1.400 ha v Dolini Triglavskih jezer.  

V jubilejnem letu v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo raznolik program, s katerim želimo k obeleževanju pritegniti čim širše občinstvo. Častno pokroviteljstvo obeleževanja je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.                                  

Ponosni smo, da bo 100-letnica obeležena tudi na priložnostni znamki Pošte Slovenije. Dogodek s predstavitvijo znamke pripravljamo ob podpori Pošte Slovenije in v sodelovanju s Filatelistično zvezo Slovenije.

Znamko bodo na pot pospremili:
- dr. Tit Potočnik, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park,
- Toni Mežan, župan Občine Bled in
- Primož Čebulj, predstavnik Filatelistične zveze Slovenije.

Dogodek bodo popestrili učenci OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in OŠ Gorje. Obe šoli sta članici Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, kjer so izobraževalne vsebine Triglavskega narodnega parka še bolj poudarjene.

Priložnostna znamka s podobo Triglava bo izšla v nominalni vrednosti B, kar zadošča za pošiljanje navadnih pisem do 50 g in razglednic v domačem prometu. Na pošti Bled bo od dneva izdaje znamke in še 14 dni za žigosanje pošiljk na voljo žig prvega dne.

Javni zavod Triglavski narodni park pa bo izdal jubilejno razglednico, ki bo brezplačno na voljo na info točkah Triglavskega narodnega parka.

Če se nameravate dogodka udeležiti in poročati o njem, nam to, lepo prosimo, sporočite s povratnim sporočilom na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si najpozneje do četrtka, 25. 1. 2024 do 10. ure.

Veselimo se vašega obiska!

Vabilo na 4. forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka in na termin za izjave za medije po forumu (Jesenice, 24. 1. 2024) (18. 1. 2024)

Spoštovani,

forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka je eden od načinov razprave med prebivalci zavarovanega območja in vsemi, ki so pri svojem delu in udejstvovanju povezani z njim. Skladno z Zakonom o Triglavskem narodnem parku je Svet Javnega zavoda Triglavski narodni park sprejel sklep o sklicu in dnevnem redu.

Javni zavod Triglavski narodni park organizira
4. forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka,
ki bo v sredo, 24. januarja 2024, med 12. in 16.30 uro
v dvorani Kolpern, Fužinska cesta 2, na Jesenicah.

Termin za izjave za medije: Po zaključku foruma, od 16.30 ure naprej, bodo predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park na voljo za izjave za medije.

4. forum zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka ob 100-letnici podpisa pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka

Forum je priložnost, da zainteresirani deležniki skupaj razmišljamo in oblikujemo smer dolgoročnega razvoja edinega narodnega parka v Sloveniji. Ob 100-letnici podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je ključno vprašanje: kako si želimo, da se nas bodo generacije čez naslednjih 100 let spominjale?

Vabilo na forum z dnevnim redom je v priponki, gradiva za udeležence foruma so na voljo na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/medijsko-sredisce/novice/novica/125/vabilo-na-4-forum-zainteresirane-javnosti-triglavskega-narodnega-parka.html

Vljudno vas prosimo za potrditev udeležbe na forumu oziroma na terminu za izjave za medije, in sicer najpozneje do ponedeljka, 22. januarja 2024, do 14. ure s povratnim sporočilom na ta naslov.

Veseli bomo vaše prisotnosti. Za morebitna vprašanja smo na voljo.

Lepo vas pozdravljamo!

Vabilo na odprtje fotografske razstave Magična narava 2022 in predavanje Aleša Zdešarja (Bled, sreda, 10. 1. 2024 ob 19. uri) (8. 1. 2024)

Spoštovani!

Vabimo vas na odprtje fotografske razstave Magična narava 2022 in predavanje Aleša Zdešarja o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu. Dogodek bo v sredo, 10. januarja 2024, ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

Na zadnji, že šesti Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava 2022, se je odzvalo 209 fotografov s celega sveta. Skupaj so prispevali skoraj 3.000 fotografij, ki so bile razvrščene v različne kategorije. Štiričlanska komisija naravoslovnih fotografov iz Slovenije, Italije in Norveške je izbrala zmagovalne fotografije, ki sestavljajo razstavo. Letnica 2022 v naslovu razstave ni pomota – natečaj in razstava sta res potekala v letu 2023, a so fotografije večinoma nastajale v letu 2022. Na Bledu bodo na ogled do 3. marca letos.

Katalog razstave lahko prelistate tukaj: https://www.naturaviva.si/wp-content/uploads/2023/12/Katalog-MN2022_web.pdf

Ob odprtju bo Aleš Zdešar, vodja oddelka za prostor v strokovni službi Javnega zavoda Triglavski narodni park, geolog in ljubiteljski fotograf, predaval o vlogi naravoslovne fotografije pri ozaveščanju in naravovarstvu. Sam fotografira izključno z uporabo naravne svetlobe. Rad se posveti fotografskim zgodbam, reportažam, kjer poleg fotografije skuša sporočiti še kakšno pomembno spoznanje o delovanju narave, o dogodku, o življenju. »Z veseljem ugotavljam, da mi je fotografija spremenila in obogatila življenje,« pravi. 

Zdešar je tudi avtor fotografij na letošnjem stenskem koledarju, ki je posvečen celoletnemu obeleževanju 100 let od ustanovitve Alpskega varstvena parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja v Sloveniji.

Več o 100-letnici lahko preberete na naši spletni strani: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/

Več o celotnem dogodku z odprtjem razstave in predavanjem pa lahko preberete na tej povezavi:  https://www.tnp.si/sl/dogodek/41/fotografska-razstava-magicna-narava-2022-in-predavanje-alesa-zdesarja.html

Če se nameravate dogodka udeležiti in poročati o njem, nam to, lepo prosimo, sporočite s sporočilom na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.  

Lepo vas pozdravljamo!

2023

Vabilo na dogodke v Triglavskem narodnem parku in njegovi okolici v prihodnjih dneh (4. 12. 2023)

Spoštovani predstavniki medijev!

V prihodnjih dneh v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo, gostimo ali soorganiziramo nekaj dogodkov, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Triglavskem narodnem parku ali v njegovi okolici. Vabimo vas, da jih obiščete in o njih poročate. V nadaljevanju jih naštevamo in opisujemo po časovnem vrstnem redu.

Ta četrtek, 7. decembra, vas ob 18. uri vabimo v Tolminski muzej na Predstavitev dediščine suhih zidov in ohranjanja kulturne krajine. Suhi zidovi in druge konstrukcije, grajene na suho, so nastale v različnih zgodovinskih obdobjih. Kot pomemben element kulturne krajine prispevajo k njeni prepoznavnosti in identiteti. Veščina suhozidne gradnje z znanji in tehnikami je bila leta 2018 vpisana v Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva. Karin Lavin (Zavod Anima Mundi in Partnerstvo kraške suhozidne gradnje) bo predstavila dobre prakse ohranjanja tradicionalne veščine suhozidne gradnje in številne uspešne primere obnove suhih zidov in drugih podobnih objektov na njenem domačem Krasu. Andrejka Ščukovt z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (OE Nova Gorica) pa bo predstavila še tovrstno dediščino Zgornjega Posočja, ki prav tako kot na Krasu predstavlja pomemben gradnik kulturne krajine. Dogodek je organiziran v okviru projekta Suhi zid in ohranjanje kulturne krajine, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo. Več o dogodku lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/35/predstavitev-dediscine-suhih-zidov-in-ohranjanja-kulturne-krajine-tolmin.html

V petek, 8. decembra, vas ob 18. uri vabimo v Center Triglavskega narodnega parka Bohinj v Staro Fužino na predstavitev knjige Janeza Bizjaka z naslovom Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe. Arhitekt, naravovarstvenik in publicist Janez Bizjak, nekdanji dolgoletni direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park, ni napisal klasičnega vodnika, ampak poljudno in strokovno preverjen izbor zgodb tega enkratnega prostora. Knjigo bosta v pogovoru predstavila avtor Janez Bizjak in Majda Odar, vodja Informacijsko izobraževalne službe Triglavskega narodnega parka. Več o pogovoru v Bohinju si lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/33/pohodniska-pot-juliana-in-njene-zgodbe-bohinj.html

V soboto, 9. decembra, vas ob 18. uri vabimo v Info center TNP Dom Trenta, kjer bo potekala lutkovna predstava Zimska pravljica v izvedbi gledališča Teater za vse. Več o predstavi lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/39/lutkovna-predstava-zimska-pravljica.html

V sredo, 13. decembra, ob 19. uri pa boste knjigo Janeza Bizjaka Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe v pogovoru Majde Odar z avtorjem Janezom Bizjakom lahko spoznali še na Bledu, in sicer v Infocentru Triglavska roža. Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/34/pohodniska-pot-juliana-in-njene-zgodbe-bled.html

Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, sporočite s sporočilom na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.   

 

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Projekt VrH Julijcev: Za ohranjeno naravo je ključno sodelovanje različnih sektorjev in spreminjanje navad ljudi - sporočilo za medije (30. 11. 2023)

Bled, 30. november 2023 - Petletni projekt VrH Julijcev, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev omogočil devetim partnerjem izboljšano sektorsko sodelovanje in številne novosti s skupnim ciljem izboljšanja stanja izbranih zavarovanih vrst in njihovih življenjskih prostorov v območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. Med ključnimi rezultati projekta je 15 obnovljenih kalov na večinoma težko dostopnih planinah in pašnikih, označitev in uveljavitev 19 mirnih območij, prav tako pa so obnovili in na novo vzpostavili široko mrežo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce.

VrH Julijcev je partnerstvo varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Partnerji so s projektom pridobili sredstva za oživljanje pašništva in obnovo kalov na planinah in pašnikih, obnovo in trajnostno upravljanje gozdov, aktivnosti za izboljšanje kakovosti voda na Dvojnem jezeru, usmerjanje obiskavalcev ter vzpostavitev nove in obnovo usmerjevalne infrastrukture za obiskovalce. Andrej Arih, vodja projekta VrH Julijcev iz Javnega zavoda Triglavski narodni park, je na zaključni novinarski konferenci povedal: "Glavne cilje projekta smo uspešno uresničili, predvsem pri urejanju voda in prometa pa smo ugotovili, da bodo potrebne sistemske spremembe in več usklajenosti med različnimi sektorji tudi na nacionalni ravni. Vsekakor je glavna pridobitev projekta poleg vseh stvari, ki jih lahko vidimo v prostoru, tudi izjemno dobro sodelovanje med partnerji in deležniki ter nova strokovna spoznanja predvsem pri telemetriji koconogih kur in izlovu tujerodnih vrst rib v Dvojnem jezeru. Izkušnje in znanja ter povezanost z različnimi deležniki v prostoru nam pomagajo tudi pri rednih nalogah zavoda."

Prvih 19 mirnih območij v TNP: večina obiskovalcev spoštuje nova pravila

JZ TNP je skupaj s strokovnimi organizacijami s področij gozdarstva, kmetijstva, planinstva in varstva narave ter lastniki zemljišč opredelil mirna območja, kjer so človekove dejavnosti časovno in prostorsko prilagojene, tako da so motnje v naravnem okolju čim manjše. Za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja so v projektu VrH Julijcev vzpostavili 19 mirnih območij na Pokljuki, Voglu, v okolici Triglava, Mangartskem sedlu in na Vitrancu. Mirna območja so ob gozdnih cestah in planinskih poteh označena s posebnimi tablicami. Na označenih gozdnih cestah je promet dovoljen samo lastnikom zemljišč in za gospodarjenje z gozdom ter je časovno prilagojen. Takšna mirna območja prepoznamo po cestnih zapornicah. Za obiskovalce to pomeni, da motorna vozila parkirajo na urejenih parkiriščih in uporabljajo označene planinske poti.

Martin Šolar, podpresednik Planinske zveze Slovenije (PZS), je poudaril: "PZS je ena najstarejših prostovoljnih organizacij v Sloveniji in najbolj množična s področja planinstva. Planinci smo veliki ljubitelji narave, zavedamo pa se, da v gore ne zahajajo samo naši člani, zato smo veliko pozornosti namenili osveščanju in odgovornem obiskovanju gora." V projektu VrH Julijcev je PZS obnovila erozijsko zelo izpostavljen del poti na robu mirnega območja na Pokljuki (Jezerca-Studorski preval), ki je v upravljanju Planinskega društva Srednja vas iz Bohinja.

Davor Krepfl, strokovni sodelavec Zavoda RS za varstvo narave, Območna enota Kranj, je predstavil primer uveljavljanja mirnega območja na grebenu Vitranca, na katerem je eno najstarejših rastišč divjega petelina. To območje meji na park in je območje Nature 2000. Pri uveljavitvi mirnega območja so se z deležniki dogovorili za časovno omejitev dostopa do grebena od 15. marca do 15. junija, ko poteka rastitev divjega petelina.

V Bohinju v petih letih še enkrat več uporabnikov brezplačnih prevozov na Pokljuko

JZ TNP je za obiskovalce obnovil tudi informacijsko točko na Mrzlem studencu na Pokljuki, učno pot Goreljek, na novo pa so vzpostavili ali obnovili več kot 150 informacijskih tabel. PZS je s planinskimi društvi in upravljavci koč v šestih kočah vzpostavila nove informacijske točke, kjer obiskovalci dobijo tudi različne publikacije in gradiva o raznolikosti narave parka, pravilih obnašanja in pomenu ohranjanja narave.

Klemen Langus, Turizem Bohinj, je povedal, da so zaradi projekta VrH Julijcev v Bohinju kar 5 let v poletnem času izvajali brezplačne vsakodnevne prevoze iz Bohinja na Pokljuko in nazaj. V tem času se je zanimanje za prevoze močno povečalo, povečali pa so tudi kapacitete za prevoz koles. "Če smo leta 2018 povprečno prepeljali 67 potnikov na dan, smo jih v letu 2022 skoraj še enkrat več - 123. Veliko pozornosti smo namenili tudi urejanju prometa na Pokljuki, pri čemer nam je projekt pomagal k postavitvi temeljev, izvedba prometne ureditve pa nas še čaka."

Kje in kako živijo belke pozimi in divji petelini, kadar ne pojejo?

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je za izboljšanje življenjskega prostora zavarovanih gozdnih ptic, kot so divji petelin in gozdni jereb, očistil 61 km presek, izvedel čiščenje lesne zarasti v okolici Fužinskih planin in zasadil več kot 15.000 sadik avtohtonih drevesnih vrst na Pokljuki. Brigita Oblak iz blejske enote ZGS je poudarila, da so sodelovali tudi pri usklajevalnih aktivnostih za urejanje prometa na Pokljuki in nastajanju projektnega filma VrH Julijcev.

V projektu VrH Julijcev je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) prvič izvajalo telemetrično spremljanje divjega petelina in belke s ciljem, da bi življenje teh dveh vrst spoznali bolje kot ga poznamo iz klasičnih popisov. Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog, DOPPS, je povedal, da so v projektu spremljali 10 divjih petelinov na območju Pokljuke in Fužinskih planin, s čimer so dobili zelo pomembne informacije: petelin pozimi ob visoki snežni odeji lahko preživi tudi en teden v smreki, skozi vse leto pa je njegovo gibanje zelo odvisno od mreže planinskih poti, ki se jih izogiba. "Za belko smo s pomočjo telemetričnega spremljanja ugotovili, kje se zadržuje pozimi: išče goličave, plazišča in spihane predele, kjer najde hrano. Zaradi nizkih temperatur se lahko tudi ves dan zadržuje na nekaj kvadratnih metrih. Še posebej pozimi potrebuje mir, ker so zaloge hrane na visokih nadmorskih višinah res slabe in mora varčevati z energijo," je pojasnil Mihelič.

Obnova pašnikov in 15 kalov za večjo stalnost površinskih voda

Za kotorno, ki značilna prebivalka travnatih pobočij Alp, predvsem v tolminskih gorah in na Breginjskem Stolu, je JZ TNP odstranjeval zarast na planini Čadrški vrh, za alpsko možino pa je Turizem Bohinj odstranjeval zarast na rastiščih v okolici Črne Prsti.

Kali večinoma na težko dostopnih planinah in pašnikih so pogosto edini vir vode za živino v času pašne sezone, so pa tudi življenjski prostor zavarovanih vrst dvoživk, kot sta veliki pupek in hribski urh. Na primorski strani parka sta obnovo štirih kalov vodila Občina Tolmin in JZ TNP, na gorenjski strani pa je obnova 11 kalov potekala pod taktirko Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj (KGZ Kranj) in JZ TNP. Načrtovanje in izvedba sta zahtevala sodelovanje številnih deležnikov ter predhodno pridobitev predpisanih soglasij, pri gradbenih posegih pa tudi izvedbo varovalnih ukrepov za dvoživke. Pri helikopterskem prevozu materiala in opreme na težko dostopne planine je pomagala tudi Slovenska vojska.

Tatjana Grilc, kmetijska svetovalka KGZ Kranj, je povedala: "Obnova kalov v visokogorju je že samo po sebi zahtevna naloga zaradi težke dostopnosti. Proces od načrtovanja do izvedbe vključuje zelo širok spekter nalog, usklajevanja med različnimi strokovnimi organizacijami in izvajalci. Zelo smo bili veseli odziva agrarnih in pašnih skupnosti, da so pristopile k obnovi kot izvajalci in tudi tiste, ki niso bile vključene že se zanimajo za umestitev novih kalov na drugih planinah. S tem prispevamo tako k ohranjanju narave, varstvu kulturne dediščine kot tudi ohranjanju tradicionalne paše na planinah."

Tomaž Štenkler, podžupan Občine Tolmin, je predstavil izkušnje obnove štirih kalov na primorski strani TNP. Občina je obnovila kale na planini Podkuk in Stador ter dva kala v Čadrgu. "Odzivi agrarnih in pašnih skupnosti so zelo pozitivni in interes za nove kale je zelo velik. Tudi v prihodnje bo tovrstno sodelovanje med kmetijstvom in varstvom narave pri obnovi kalov zelo dobrodošlo, saj prinaša sinergije za oba sektorja."

Izboljšanje stanja Dvojnega jezera in prilagajanje delovanja koče

V projektu VrH Julijcev so potekale tri osrednje aktivnosti za izboljšanje stanja Dvojnega jezera: izlov tujerodnih vrst rib, odstranjevanje alg in aktivnosti koče za zmanjšanje vpliva na jezero.

Miha Ivanc iz Zavoda za ribištvo Slovenije je predstavil potek izlova tujerodnih vrst rib, ki je potekalo štiri leta (2020-2023): "Pred začetkom projektnih aktivnosti ni bilo veliko primerov izlova v visokogorskih jezerih, a s strokovnim znanjem in izkušnjami smo v štirih letih izboljšali metode izlova in število rib je v jezeru močno upadlo, nismo pa jih popolnoma izlovili." Ivanc  dodaja, da jim je veliko težavo predstavljalo vreme, predvsem veliko nihanje višine jezera, višina snežne odeje in deževje sta pogosto vplivala na njihovo delo. Skupno so izlovili dobrih 10 tisoč rib pisancev in 18 tisoč jezerske zlatovčice.

Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS, je povedal, da so v koči pri Dvojnem jezeru s sredstvi projekta uredili dve zunanji suhi stranišči, ki bosta na uporabo obiskovalcem koče v prihodnji sezoni. "Projektne aktivnosti za zmanjšanje vpliva koče na kakovost Dvojnega jezera so nam vzele res veliko časa in energije. Načrtovali smo večji in drugačen obseg del, pri čemer pa smo naleteli na zakonodajne ovire in konceptualna razhajanja. Nadejamo se, da bo pilotni projekt suhih stranišč dosegel pričakovane rezultate." Vzporedno z izvajanjem projekta pa je Planinsko društvo Ljubljana Matica, lastnik Koče pri Triglavskih jezerih, izvedlo ukrepe za prilagajanje delovanja koče in nadgradnje obstoječe čistilne naprave. Rezultati meritev kakovosti odpadne vode kažejo bistveno izboljšavo.

Visoka gledanost TV premiere dokumentarca VrH Julijcev

Letos jeseni so v partnerstvu VrH Julijcev premierno predstavili izobraževalni naravoslovni dokumentarni film. Televizijsko premiero konec oktobra na 1. programu TV Slovenija si je ogledalo več kot 83 tisoč gledalcev. Film je brezplačno na voljo na ogled na YouTube kanalu Triglavskega narodnega parka.

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Pripravili smo tudi nabor fotografij za objavo v medijih, ki bodo en teden dosegljive na tej povezavi: https://we.tl/t-R5k93n8Y3X. Po izteku delovanja povezave za fotografije pišite na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si. Fotografije so razdeljene v mape po tematikah iz projekta VrH Julijcev (ob objavi fotografij vljudno prosimo za navajanje, da gre za arhiv fotografij iz projekta VrH Julijcev): nova informacijska infrastruktura, Dvojno jezero: izlov rib, suha stranišča, mirna območja, obnova kalov in obnova gozdov.

Sicer pa je danes v Infocentru Triglavska roža na Bledu potekal tudi 4. posvet o vodah v Triglavskem narodnem parku. Posvečen je bil razpravljanju o pomenu in uporabnosti raziskav voda za varstvo varave in kakovosti pitne vode. Del posveta so predstavljale tudi teme iz projekta VrH Julijcev. Več o posvetu lahko preberete med novicami na naši spletni strani oziroma na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/medijsko-sredisce/novice/novica/113/s-4-posveta-o-vodah-v-triglavskem-narodnem-parku.html

Vabilo na dogodke v prihodnjih dneh (22. 11. 2023)

Spoštovani predstavniki medijev!

V prihodnjih dneh v Javnem zavodu Triglavski narodni park pripravljamo, gostimo ali soorganiziramo nekaj dogodkov, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Triglavskem narodnem parku ali v njegovi okolici. Vabimo vas, da jih obiščete in o njih poročate. V nadaljevanju jih nizamo po časovnem vrstnem redu.

Ta petek, 24. novembra 2023, vas vabimo ob 19. uri v Informacijsko-izobraževalno središče Triglavskega narodnega parka Dom Trenta na predstavitev knjige avtorja Jerneja Komaca, zgodovinarja in arhivista, zaposlenega v Arhivu Republike Slovenije. Predstavil bo knjigo z naslovom Srce se mi trga od žalosti: Vsakdanje življenje prebivalstva na Bovškem med véliko vojno. Več o dogodku lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/36/jernej-komac-srce-se-mi-trga-od-zalosti-predstavitev-knjige-dom-trenta.html

V torek, 28. novembra 2023, se bo ob 18. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu začelo Srečanje o volku na Gorenjskem, ki ga pripravlja projektna ekipa LIFE WOLFALPS EU v sodelovanju z Javnim zavodom Triglavski narodni park. Program srečanja je v priponki. Zaradi boljše organizacije srečanja vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite z izpolnjevanjem spletnega obrazca na tej povezavi: https://forms.gle/8dpoo6U61Ktpi43NA

V sredo, 29. novembra 2023, vas ob 19. uri ponovno vabimo v Infocenter Triglavska roža na Bledu, kjer bo potekala Predstavitev dediščine suhih zidov in ohranjanja kulturne krajine. V Partnerstvu kraške suhozidne gradnje, ki v sodelovanju z Javnim zavodom Triglavski narodni park in Zavodom Anima Mundi organizira predstavitev, se že deset let zavzemajo za ohranjanje te prastare umetnosti. Več o tem, kaj vse bo obsegal dogodek, lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/31/predstavitev-dediscine-suhih-zidov-in-ohranjanja-kulturne-krajine.html

V soboto, 2. decembra 2023, ob 10.30, vas Javni zavod Triglavski narodni park in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin v sodelovanju s projektom LIFE Lynx ob Mednarodnem dnevu gora in v okviru festivala Brati gore vabita na predstavitev nove knjige Boštjana Gorenca - Pižame HUDA RISINJA. Predstavitev bo potekala v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu. Več o dogodku lahko preberete tukaj: https://www.tnp.si/sl/dogodek/32/huda-risinja-predstavitev-knjige-in-druzenje-z-avtorjem-bostjanom-gorencem-pizamo.html

Če bi se katerega od dogodkov radi udeležili, da boste o njem poročali v svojem mediju, nam to, lepo prosimo, sporočite na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si (oziroma z izpolnjevanjem spletnega obrazca za Srečanje o volku na Gorenjskem). 

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na predvajanje filma Skupaj za rise in na predavanje doc. dr. Miha Krofla z Biotehniške fakultete UL (Bled, sreda, 15. 11. 2023 ob 19. uri) (9. 11. 2023)

Spoštovani!

V sredo, 15. novembra 2023, vas vabimo v Infocenter Triglavska roža na Bledu (Ljubljanska 27), kjer se bo ob 19. uri začelo predvajanje dokumentarnega filma Skupaj za rise.

Film prikazuje prizadevanja projekta LIFE Lynx za reševanje risov pri nas pred ponovnim izumrtjem. Pomembno vlogo v projektu je imel tudi Javni zavod Triglavski narodni park. Po ogledu filma sledi predavanje doc. dr. Miha Krofla z Biotehniške fakultete UL o tem, kaj novega smo se naučili o risih pri nas, omenili pa bomo tudi, kaj sledi v prihodnosti.

Več o dogodku smo zapisali na naši spletni strani, kjer si lahko ogledate tudi kratek napovednik filma: https://www.tnp.si/sl/dogodek/30/skupaj-za-rise-film-in-predavanje.html

Povzetek filma:

Risom v Sloveniji in na Hrvaškem grozi ponovno izumrtje. Njihova največja grožnja je parjenje v sorodstvu, zato so v okviru projekta LIFE Lynx pripeljali 18 risov, ki bodo osvežili kri in populaciji pomagali preživeti. Projekt je združil strokovnjake, raziskovalce, naravovarstvenike in lovce iz petih evropskih držav, z enotnim ciljem - rešiti rise pred ponovnim izumrtjem. Poleg doselitev se mednarodna ekipa, ukvarja tudi s spremljanjem risov, preprečevanjem nezakonitega lova in sprejemanjem te velike zveri med lokalnimi prebivalci. V številne aktivnosti so vključeni tudi lovci iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške. Podobno kot leta 1973, ko so lovci in gozdarji rise ponovno pripeljali v slovenske gozdove, imajo tudi v tem projektu ključno, aktivno vlogo. Skupaj bodo ohranili risa, največjo mačko, ki živi v evropskih gozdovih.

Več o projektu LIFE Lynx lahko preberete na spletni strani projekta: https://www.lifelynx.eu/?lang=sl

Če se boste dogodka udeležili, bomo veseli predhodnega obvestila s povratnim sporočilom na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si

Veselimo se vašega obiska in vas lepo pozdravljamo!

Vabili JZ TNP na dogodka v tem tednu: odprtje tekmovalne razstave Foto kluba TNP (Bled, sreda, 8. november) in seja sveta zavoda (Bled, petek, 10. november) (7. 11. 2023)

Spoštovani!

Iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) vas vabimo na dva dogodka v tem tednu. 

Že jutri, v sredo, 8. 11. 2023, se bo ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža na Bledu (Ljubljanska cesta 27) začelo odprtje XXXI. tekmovalne klubske razstave Foto kluba Triglavski narodni park. Člani foto kluba so skupina fotografov, navdušencev, predvsem pa privržencev Triglavskega narodnega parka, ki so kot klub začeli z delovanjem že leta 1985, kmalu po ustanovitvi edinega narodnega parka v Sloveniji. S svojim delovanjem so med največjimi podporniki in ambasadorji Triglavskega narodnega parka.

Na odprtju razstave bodo podelili priznanja, predvajali pa bodo tudi projekcijo digitalnih fotografij. Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/dogodek/29/xxxi-tekmovalna-klubska-razstava-foto-kluba-triglavski-narodni-park.html

V petek, 10. 11. 2023, se bo ob 12. uri v kletni dvorani uprave Javnega zavoda Triglavski narodni park (Ljubljanska cesta 27, Bled) začela 12. seja sveta zavoda. Vabilo z dnevnim redom je v priponki, gradivo pa smo objavili na naši spletni strani: https://www.tnp.si/media/2634/vabilo_in_gradivo_12._seja_sveta_jz_tnp_10.11.2023.pdf

Vljudno prosimo, da nam svojo morebitno prisotnost potrdite s povratnim sporočilom na ta naslov.  

Lepo vas pozdravljamo!

Priponka: Vabilo na 12. sejo sveta zavoda 10. 11. 2023

Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku - sporočilo za medije (26. 10. 2023)

Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev skozi oči ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike ohranjanja bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji. Film bo premierno predvajan na 1. programu TV Slovenija med jesenskimi šolskimi počitnicami in je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

Film VrH Julijcev je nastal v istoimenskem projektu, ki povezuje partnerje varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Film skozi oči ljudi, ki v parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike in odgovarja na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji ter sobivanju narave in človeka na tem območju.

Premiera filma je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Andrej Arih, vodja projekta VrH Julijcev v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), je pred premiero filma povedal: "Dokumentarec VrH Julijcev je delo štirih partnerjev projekta VrH Julijcev - JZ TNP, Zavoda za gozdove Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter produkcijske hiše Art7Video. Skozi gibljive slike dobimo vpogled v vsakdan življenja ljudi in narave v Triglavskem narodnem parku v različnih letnih časih. Želim si, da bi gledalci skozi filmsko pripoved bolje razumeli vpliv človeka na raznolikost narave in se pri svojih korakih v parku bolje zavedali vpliva na pester živalski in rastlinski svet. Naše današnje navade in njihovo prilagajanje za ohranjanje narave je tisto, kar se bo čez naslednjih 100 let odražalo v bogastvu narave, ki bo naša zapuščina prihodnjim generacijam."

Le s prilagajanjem in spreminjanjem navad lahko ohranjamo naravo Triglavskega narodnega parka

Sožitje človeka in narave v Triglavskem narodnem parku je dinamičen proces, ki zahteva dobro sodelovanje med različnimi strokovnjaki varstva narave, gozdarstva, kmetijstva, upravljanja voda ter številnimi drugimi. Prostor, ki s svojo bogato raznolikostjo živalskega in rastlinskega sveta velja za enega najbolje ohranjenih delov Alp, je prepleten tudi z vsakdanjim življenjem več kot dva tisoč domačinov v osmih občinah parka. V filmu VrH Julijcev skozi utrip lokalnih skupnostih spoznavamo tesno prepletenost človeka in narave ter prizadevanja za skupni cilj, da bogastvo Triglavskega narodnega parka ohranjamo za prihodnje generacije.

Slikovite podobe neokrnjene narave v filmu dobivajo realistično sliko ob boku enega ključnih izzivov Triglavskega narodnega parka, to je množičnega obiskovanja. Dokumentarni film izpostavlja pomen prizadevanj za ohranjanje narave, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja v parku, a hkrati opozarja, da so naše današnje navade in njihovo prilagajanje tisto, ki bo v naslednjih 100 letih prispevalo k ohranjanju narave Triglavskega narodnega parka.

TV premiera in možnost brezplačnega ogleda na zahtevo

Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev bo televizijsko premiero doživel med jesenskimi šolskimi počitnicami. Film si boste lahko ogledali na 1. programu TV Slovenija v torek, 31. oktobra 2023, ob 20.30 uri. Kasneje bo na voljo za brezplačen ogled na zahtevo v digitalni knjižnici Multimedijskega centra RTVSLO.si in na YouTube kanalu Triglavskega narodnega parka.

Fotografiji z današnje predpiremiere filma sta za objavo z obveznim pripisom avtorstva (Aleš Zdešar, JZ TNP) na voljo na tej povezavi: https://we.tl/t-FXNSvy1N3v

Podpisa pod fotografijama:

  • Film VrH Julijcev – zahvale: Na današnji predpremieri za sodelavce, ustvarjalce filma in medije je direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik (na desni) podelil posebne zahvale (od leve proti desni) Tomažu Miheliču iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Brigiti Oblak iz Zavoda za gozdove Slovenije, Nini Alič iz Javnega zavoda Triglavski narodni park, Andreju Arihu iz Javnega zavoda Triglavski narodni park in Alešu Žemlji iz produkcijske hiše Art7Video, Dušan Prašnikar iz Planinske zveze Slovenije pa je bil odsoten.
  • Film Vrh Julijcev – predpremiera: Na Bledu je danes potekala predpremiera novega izobraževalnega dokumentarnega filma o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku z naslovom VrH Julijcev.

 

Fotografije iz filma, prav tako na voljo za objavo z obveznim pripisom, da so iz filma, pa so na voljo na tej povezavi:  https://we.tl/t-2MQfnwShWG

Obe povezavi bosta delovali en teden po objavi tega sporočila. Za naknadno pošiljanje fotografij pišite na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Vabilo na predpremiero izobraževalnega naravoslovnega dokumentarnega filma VrH Julijcev (Bled, 26. 10. 2023 ob 10:00)

Spoštovani!

Ob koncu leta 2023 v Javnem zavodu Triglavski narodni park zaključujemo enega največjih naravovarstvenih projektov VrH Julijcev, s katerim v sodelovanju z osmimi partnerji izboljšujemo in trajno ohranjamo ugodno stanje redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov.

Ob koncu projekta in kot napoved v jubilejno leto 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, bo televizijsko premiero doživel tudi izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev.

Vabimo vas na predpremiero filma VrH Julijcev, ki bo v četrtek, 26. oktobra 2023, ob 10. uri v Infocentru Triglavska roža Bled.

Več o filmu in o projektu lahko preberete v pripetem vabilu

Vljudno prosimo, da svojo udeležbo sporočite najpozneje do 23. oktobra 2023 na elektronski naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.

Lepo vas pozdravljamo!

Priponka - vabilo za medije

Vabilo na predstavitev kandidature za Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe, podprte z 82 pismi podpore (splet, 11. 10. 2023 ob 14:00)

Spoštovani!

V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

Vabimo vas na spletno predstavitev kandidature za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki bo 11. oktobra 2023 ob 14. uri na spletni povezavi https://meet.google.com/ksj-dwkq-zgi

Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku. Predstavili bomo glavno vsebino oddane dokumentacije za kandidaturo in nadaljnje korake delovanja predvidenega Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe.

Kandidatura Julijskih Alp za čezmejno biosferno območje potrjuje skupno željo po krepitvi dolgotrajnega sodelovanja med obema parkoma in preseganju državnih meja. To novo priznanje bi še okrepilo uresničevanje ciljev ohranjanja narave in kulturne dediščine, trajnostnega razvoja in izobraževanja, ki so temelj Unescovega programa Človek in biosfera (MAB). Ob tem izpostavljamo tudi široko podporo takšnemu povezovanju, saj so deležniki na obeh straneh državne meje prispevali kar 82 pisem podpore, ki so jih prijavitelji priložili k oddanemu dosjeju h kandidaturi.

Več o poteku priprave kandidature in o nadaljnjih korakih lahko preberete v priloženem sporočilu za medije.

Lepo vas pozdravljamo!

Na Jestivalu v Kobaridu smo včeraj obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe - sporočilo za medije (1. 10. 2023)

Spoštovani!

Včeraj smo na Jestivalu – festivalu okusov in umetnosti v Kobaridu obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe.

Za novega ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe smo imenovali Martina Šolarja. Ponudnikom izdelkov in storitev na tem območju, ki spoštujejo tradicijo, varujejo naravo in izkazujejo visoko kakovost, smo podelili certifikate Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Posebej smo opozorili tudi na 20. obletnico razglasitve tega Unescovega biosfernega območja, ki je bilo prvo razglašeno v Sloveniji in je še vedno največje. Dogodek smo pripravili skupaj z Občino Kobarid in Javnim zavodom Turizem dolina Soče.

Več o tem lahko preberete v pripetem sporočilu za medije.

Na tej povezavi so na voljo tudi fotografije z dogodka (ob objavi navedite arhiv JZ TNP): https://we.tl/t-rkpB5Hsknr

OPOMBA: Povezava na fotografsko gradivo ima časovno omejeno delovanje. Za naknadno pošiljanje fotografij za objavo pišite na petra.mlakar@tnp.gov.si.

Lepo vas pozdravljamo!