Spremljanje obiska

Spremljanje obiska

Zaradi naraščajočega obiska in raznovrstnosti oblik rekreacije je spremljanje obiska nujno, prav tako pa izvajanje ukrepov, ki bodo pripomogli primarno k ohranjanju ugodnega stanja okolja, ob tem pa tudi k doseganju pozitivne izkušnje obiskovalcev.

Monitoring oz. spremljanje obiskovalcev je postopek zbiranja in analiziranja podatkov o številu ljudi, ki obiskujejo določeno območje.

Na zgornjem zemljevidu si lahko ogledate podatke štetja glede na števna mesta. Informacije o štetih prehodih lahko pridobite s klikom na ikono na zemljevidu in Več informacij.

Števci po parku (13)

Skupaj obisk 34739
Dnevni obisk 1,158
Bohinj – Ukanc, Bohinjsko jezero
Bohinj – Ukanc, Bohinjsko jezero
Včeraj 0
Skupaj 1614
Dnevno 54
Dolina Tamar
Dolina Tamar
Včeraj 124
Skupaj 8001
Dnevno 267
Slap Peričnik 1
Slap Peričnik 1
Včeraj 0
Skupaj 4007
Dnevno 134
Lepena - Krnsko jezero
Lepena - Krnsko jezero
Včeraj 0
Skupaj 145
Dnevno 5
Dolina Vrata - Pot Triglavske Bistrice
Dolina Vrata - Pot Triglavske Bistrice
Včeraj 79
Skupaj 3239
Dnevno 108
Planina Kuhinja
Planina Kuhinja
Včeraj 44
Skupaj 1460
Dnevno 49
Trenta - Soška pot
Trenta - Soška pot
Včeraj 0
Skupaj 1009
Dnevno 34
Dolina Krma - Kredarica
Dolina Krma - Kredarica
Včeraj 0
Skupaj 48
Dnevno 2
Dolina Krnica
Dolina Krnica
Včeraj 0
Skupaj 4622
Dnevno 154
Trenta - Mala korita Soče
Trenta - Mala korita Soče
Včeraj 153
Skupaj 1925
Dnevno 64
Pokljuška soteska
Pokljuška soteska
Včeraj 0
Skupaj 3158
Dnevno 105
Trenta - Izvir Soče
Trenta - Izvir Soče
Včeraj 214
Skupaj 4848
Dnevno 162
Soška pot- Korita Mlinarice
Soška pot- Korita Mlinarice
Včeraj 66
Skupaj 663
Dnevno 22
Poletna lokacija / avtomatska postaja
Zimska lokacija / avtomatska postaja
Celoletna lokacija / avtomatska postaja

*Števci, ki imajo avtomatski prenos podatkov, te podatke pošiljajo vsakodnevno. Ostali števci, brez avtomatskega prenosa podatkov, podatke kažejo v različnih časovnih intervalih za nazaj. Pri teh števcih zato včerajšnji obisk ni prikazan.

Javni zavod Triglavski narodni park izvaja sistematično štetje obiskovalcev po območju parka z avtomatski števci, ki beležijo prehode obiskovalcev na podlagi infrardeče tehnologije.

 

 

Lokacije štetja so območje Triglava in Doline Triglavskih jezer, osrednje naravne znamenitosti ter poti v alpskih dolinah. Lokacije štetja so se zaradi omejenega števila števcev spreminjale in se bodo lahko spreminjale tudi v prihodnje.

 

Lokacije štetja obiskovalcev s števci se razlikujejo tudi glede na letni čas - nekatere lokacije se štejejo samo v poletni sezoni ali zimski sezoni. Preostale lokacije so celoletne

 

Števci štejejo obiskovalce obojestransko (gor in dol), zato je dejanska številka obiskovalcev, vidna na spodnjem zemljevidu, na določenih točkah lahko nižja.

Jeseni 2023 je bil testno vzpostavljen dnevni prenos podatkov s števcev na petih različnih lokacijah. Aktivnost predstavlja piloten in inovativen pristop spremljanja obiska v mednarodnem alpskem prostoru.

Razvoj aktivnosti je tesno povezan z umeščanjem tovrstnih podatkov v prostorske digitalne baze podatkov za strokovno rabo in za prikaz oziroma usmerjanje obiska preko digitalnih prostorskih platform za rekreacijske dejavnosti (npr. Outdooractive, maPZS,..).

V letu 2020 je bila pripravljena tudi Metodologija spremljanja obiska, kjer je možno najti več informacij o spremljanju obiska Triglavskega narodnega parka.

Usmerjanje obiska v Triglavskem narodnem parku: Metodologija spremljanja obiska (2020)

Ker gre za pilotno aktivnost, bodo v prihodnosti možne izboljšave in spremembe. Zaradi zunanjih vplivov lahko števci prikazujejo tudi drugačne številke od dejanskih. Vaš odziv je dragocen, zato nam svoje predloge in komentarje pošljite na naš elektronski naslov: sara.rendulic@tnp.gov.si