Obiskovanje parka pozimi

Obiskovanje parka pozimi

Pozimi narava v gorah počiva. Življenje se umiri in gore prekrije debela snežna odeja.

Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano in odgovorno, ob vsem pa ne smemo pozabiti na spoštovanje narave.

Plazovni bilten

Varno v gore pozimi

Za obisk gora potrebujemo popolno zimsko opremo - lavinski trojček, cepin, dereze in čelado.

Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč.

Poleg specialne opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti.

Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

V poplavi raznovrstne opreme se je treba zavedati, da opreme ni pomembno le imeti, ampak jo znati tudi uporabljati. Pogosto srečujemo planince, ki sicer imajo vso potrebno opremo, je pa njena uporaba neustrezna. Hoja v gore pozimi zahteva posameznika, ki ima poleg dobre fizične pripravljenosti tudi veliko mero znanja alpinistične tehnike, izkušenj in znanj - o plazovih, hoji po različnih vrstah snega, ledu, zaščiti pred mrazom in vetrom, orientaciji …

Sicer je bolje, da si izbere lažje cilje, na zahtevnejše pa se odpravi z vodnikom PZS ali gorskim vodnikom.

 

Zloženka: Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi (PZS - projekt Vrh Julijcev)

 

Pri obiskovanju gora v zimskem in pomladnem času je treba upoštevati nekaj naslednjih preprostih pravil:

  • Pozimi se na odprtih pobočjih nad gozdno in drevesno mejo zadržuje le malo živali. Tu se lahko svobodno gibaš. Kljub temu pa se raje izogibaj skalnatih in nezasneženih predelov ali razpok: tam si živali najraje poiščejo skrivališča.
  • Več ko se gibaš v gozdnatem terenu, večja je verjetnost, da boš preplašil živali. Zato v gozdu ne delaj velikih ovinkov in svoje območje gibanja čim bolj omeji.
  • V gozdu se gibaj samo po gozdnih poteh ali markiranih stezah. Izogibaj se potem ob gozdnem robu, saj se tam živali najraje zadržujejo.
  • Psa imej vedno na povodcu, še posebej v gozdu: divje živali bežijo pred spuščenimi psi.
  • Smučaj in hodi v tišini. Če opaziš žival, se mirno odmakni.
Če se obnašamo spoštljivo in upoštevamo teh nekaj enostavnih pravil, daje narava dovolj prostora tako za nas kot tudi za mirno prezimovanje in parjenje živali.
Pozimi bodimo obzirni obiskovalci narave, saj smo v gorah samo gostje.

Bodi del gora

Živali se morajo prilagoditi težjim življenjskim pogojem, da lahko preživijo zimo. Za spodbujanje odgovornega obiskovanja gora v za naravo občutljivih območjih Javni zavod Triglavski narodni park sodeluje v ozaveščevalni kampanji mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc s kratkim videom Bodi del gora.

V predprazničnih dneh je na mestu tudi opozorilo, da uporaba pirotehničnih sredstev v narodni park in v naravo nasploh ne sodi. Na območju Triglavskega narodnega parka ureja uporabo pirotehničnih sredstev poleg zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih še zakon o TNP, ki prepoveduje njihovo uporabo v naravnem okolju. Recite Pirotehnika NE!

Po sledeh zimskih popotnikov

Živali zimo preživijo različno. Nekatere hibernirajo, spijo, druge preživijo hladnejši del leta v spanju ali dremežu, tretje pa se jeseni preselijo v toplejše kraje. Nekatere živali so pozimi aktivne, druge pa zime ne preživijo.

Za zabavne in poučne vsebine o tem, kako živali preživijo zimo, ali se prehladijo in kako jih lahko spremljamo, pokukajte na www.triglavskazakladnica.si