Nazaj na novice

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

14.06.2024
Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga
V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

Projekciji prvega slovenskega nemega celovečernega filma iz leta 1931 sta potekali ob živi izvedbi glasbene partiture Andreja Goričarja. V Tolminu so dogodek pripravili v 7. junija 2024 zvečer v Kinogledališču Tolmin. V torek, 11. junija 2024 zvečer so film predvajali še v Kulturnem domu v Kranjski Gori kot uvod v dogodek v Forum Alpinum 2024. Obe predvajanji sta bili brezplačni.

 

Prvi nemi slovenski film so posneli mladi navdušeni alpinisti, člani Turistovskega kluba Skala, ki si je prizadeval popularizirati gorništvo na Slovenskem. Na 35-milimetrski filmski trak ga je posnel, zmontiral in režiral vsestranski Janko Ravnik, glasbenik in izkušen fotograf.

 

Glasbo Andreja Goričarja za film V kraljestvu Zlatoroga je krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga ob 100-letnici slovenskega filma leta 2005. V letu 2018 pa je Andrej Goričar pripravil še kvartetno različico, ki je bila prvič izvedena v Švici. Tako kot takrat, sta se v tokratni izvedbi Andreju, ki je bil za klavirjem, pridružila Jakob Bobek na klarinetu in Milan Hudnik na violončelu, violino pa je igral Janez Podlesek.

 

Dogodek je del slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letih 2023 in 2024. Ministrstvo za naravne vire in prostor želi Alpsko konvencijo približati prebivalcem in prispevati k trajnostnem razvoju slovenskih Alp. Slovenija predsedovanje Alpski konvenciji zato vodi pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse«, s čimer naslavlja tako alpske gorske skupnosti in njihovo prihodnost kot tudi alpsko biotsko raznovrstnost in krajinsko pestrost ter obvladovanje izzivov podnebnih sprememb, ki vplivajo na kakovost življenja vseh živih bitij.