Posočje

Novice

05.07.2024

Razglašeno Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe

Na 36. zasedanju Mednarodnega koordinacijskega sveta Unescovega programa Človek in biosfera (MAB) v Agadirju (Maroko) je bilo danes razglašeno Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe.

01.07.2024

Danes mineva 100 let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka

Na današnji dan pred stotimi leti je bil s podpisom pogodbe ustanovljen Alpski varstveni park, prvo zavarovano območje na slovenskem ozemlju, predhodnik Triglavskega narodnega parka.

19.06.2024

Začenja se obnova sidrišč za soteskanje v soteski Fratarica

Obveščamo vas, da se bo v naslednjih dneh začela obnova sidrišč v soteski Fratarica, ki so na voljo soteskarjem za izvajanje organiziranega soteskanja.

17.06.2024

Mladi nadzorniki Triglavskega narodnega parka urejali Soško pot

Učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki so se pridružili programu Mladi nadzornik, so pred dobrim tednom opravili pomembno delo. Uredili so del Soške poti, ki je zdaj varnejša in prijetnejša za obiskovalce.

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

06.06.2024

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

24.05.2024

Sveže iz tiskarne – nove številke naših časopisov

Zajeten kupček aktualnega čtiva si v teh dneh lahko priskrbite, če boste obiskali katerega od naših informacijskih centrov (ali opravili nekaj klikov). Izšle so nove številke Sveta pod Triglavom, otroškega časopisa, časopisa za obiskovalce in posebnega časopisa ob Mednarodnem festivalu Alpskega cvetja.

21.05.2024

Srečanje s strokovnjaki za poti iz pobratenega NP Crater Lake (ZDA)

V Infocentru Triglavska roža Bled je danes potekalo srečanje s člani strokovne ekipe za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA), ki sanira pot skozi Pokljuško sotesko in Soško pot v Triglavskem narodnem parku.

16.05.2024

Strokovnjaki iz ZDA na delu v Pokljuški soteski in na Soški poti

V Triglavskem narodnem parku v teh dneh gostimo strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA). Njeni člani so se lotili sanacije poti skozi Pokljuško sotesko in Soške poti, ki sta bili poškodovani v lanski ujmah.

08.05.2024

S Kugyjevimi vsebinami odprli letošnjo sezono v Trenti

Bilo je živahno, poučno, polno obujanja spominov in veličastno, kot se za jubilejno leto in za večere, posvečene Juliusu Kugyju, spodobi. Tako smo v soboto, 27. aprila, odprli poletno sezono v Informacijskem središču TNP Dom Trenta.

24.04.2024

Zimske razmere v Triglavskem narodnem parku

Kljub koledarski pomladi je v teh dneh velik del Triglavskega narodnega parka pod snežno odejo. Pred obiskom ali načrtovano potjo preverite aktualne razmere na terenu.

15.04.2024

Srečanje naravovarstvenih nadzornikov v Trenti

V organizaciji Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) so se prejšnji teden v Informacijsko izobraževanem centru TNP Dom Trenta zbrali naravovarstveni nadzorniki iz celotne Slovenije. Pogovorili so se o dobrih praksah in aktualnih izzivih.

05.04.2024

V nekaterih občinah TNP že na voljo prevozi za občane

Po tem ko je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) 19. marca slovesno predal električna kombi vozila petim občinam Triglavskega narodnega parka v brezplačno uporabo, prevozi za občane ponekod že potekajo.

04.04.2024

V kakšnem stanju so poti v Triglavskem narodnem parku?

Preden se podate na pohod v Triglavski narodni park, se prepričajte, ali je pot prehodna, varna in kakšne so ostale razmere, pomembne za obisk. Vse te podatke lahko preverite tudi na naši spletni strani.

26.03.2024

Izšel je koledar dogodkov obeleževanja 100-letnice

Letošnja 100-letnica podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je pomembna za celotno slovensko naravovarstvo in za vso Slovenijo. Zato jo tudi praznujemo skupaj. Vse dogodke obeleževanja smo zbrali v eno publikacijo.

22.03.2024

Ob današnjem svetovnem dnevu voda

Voda je vir življenja. Je bistveni del v naravi, ki omogoča preživetje vsem živim bitjem. Triglavski narodni park spada med najbolj namočena območja Slovenije in Evrope. Vodam v Triglavskem narodnem parku posebno pozornost že več let zapored namenjamo na posvetu, ki je običajno na sporedu jeseni.

22.03.2024

Popravek razpisa za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 22. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Popravek javnega razpisa za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

21.03.2024

Ob mednarodnem dnevu gozdov opozarjamo na mirna območja

Gozd pokriva dve tretjini površine Triglavskega narodnega parka. Ob današnjem mednarodnem dnevu gozdov poudarjamo, kako pomembno pri upravljanju z gozdovi je upoštevanje in usklajevanje različnih vlog gozda in opisujemo, čemu so namenjena mirna območja.

19.03.2024

Petim občinam TNP predana električna vozila za prevoze prebivalcev

Pet električnih kombi vozil, ki jih je nabavil Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), bo po današnji uradni predaji, ki je potekala v Tolminu, služilo za javne prevoze prebivalcev v parkovnih občinah Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj.

05.03.2024

Razpis za kmetijstvo in podeželje na območju TNP 2024

Javni zavod Triglavski narodni park je 4. 3. 2024 na svoji spletni strani objavil Javni razpis za dodeljevanje pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Triglavskega narodnega parka v letu 2024.

04.03.2024

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

22.02.2024

Vse bolj pestro obeleževanje 100-letnice

Dogodke, ki obeležujejo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za Alpski varstveni park, predhodnik Triglavskega narodnega parka, poleg našega zavoda pripravljajo številne druge organizacije. Tokrat so jubilej z odprtjem razstave o vodi obeležili v Zeleni hiši v Kobaridu.

19.02.2024

Raziskava o mnenju ljudi o Triglavskem narodnem parku

Univerzi Cambridge in Warvick iz Velike Britanije sta leta 2022 v sodelovanju z različnimi upravljavci evropskih zavarovanih območij izvedli anketo na podlagi strukturiranega vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tudi prebivalci Triglavskega narodnega parka in njegovega zaledja.

07.02.2024

Pred slovenskim kulturnim praznikom

Jutri, 8. februarja, praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) prebivalce in obiskovalce vabimo, da vse dni v letu, še posebej pa jutrišnji praznični dan, preživijo kulturno.

02.02.2024

Predloga odredb za soteskanje v javni obravnavi

Predloga odredb za soteskanje v soteskah Fratarica in predelica sta v javni obravnavi. Komentar na predloga odredb je možno oddati do 15. februarja 2024.

11.01.2024

Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno

Nizke zimske temperature gladino visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka spreminjajo v ledeno skorjo. Opozarjamo, da drsanje na visokogorskih jezerih v edinem narodnem parku ni dopustno.

04.01.2024

O več kot 6.500 let stari jelki iz Čadrga

Več kot 6.500 let stara jelka, ki so jo med obnovo kala v okviru projekta VrH Julijcev našli v Čadrgu, je odkritje, ki je presenetilo tako stroko kot domačine. O njem so tik pred božično – novoletnimi prazniki poročali tudi v časopisu Delo.

21.12.2023

Izšla je nova številka Sveta pod Triglavom

Prebivalce Triglavskega narodnega parka bo v teh dneh v poštnih nabiralnikih razveselila čisto sveža, 32. številka časopisa Svet pod Triglavom, ki obeta veliko zanimivega in poučnega branja. Časopis je na voljo tudi v naših informacijskih centrih in na spletu.

20.12.2023

Poziv k praznikom brez pirotehnike

Ob pripravi na bližajoča se praznovanja tudi letos opozarjamo, da je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka prepovedana, pozivamo pa tudi k neuporabi pirotehnike v naseljih. Naravovarstveni nadzorniki bodo v teh dneh poostrili nadzor.

11.12.2023

Ob mednarodnem dnevu gora o obnavljanju gorskih ekosistemov

Danes obeležujemo mednarodni dan gora. Tema letošnje poslanice Planinske zveze Slovenije (PZS) je obnavljanje gorskih ekosistemov. Gore so cilj številnih obiskovalcev. Z odgovornim odnosom, obzirnim obiskom in ravnanjem lahko vsak od nas pomaga k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu.

08.12.2023

Film VrH Julijcev na letošnjem Bovec Outdoor Film Festivalu

Naravoslovni izobraževalni film VrH Julijcev si bo konec decembra letos možno ogledati tudi na Bovec Outdoor Film Festivalu, ki bo že šestnajsto leto v Dolino Soče ob zaključku leta postavil na ogled izjemne filme o naravi in različnih adrenalinskih podvigih.

06.12.2023

Izšel je zimski vodnik za obiskovalce

Izšla je zimska številka Vodnika za obiskovalce Biosfernega območja Julijske Alpe. V teh dneh z njim zalagamo naše informacijske centre in druge lokacije, kjer bo na voljo.

17.11.2023

Bliža se 100-letnica ustanovitve prvega zavarovanega območja – Alpskega varstvenega parka

Leto 2024 bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno. Vse leto bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka in prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju.

06.11.2023

O aktualnih razmerah v Triglavskem narodnem parku na enem mestu

Ker moč narave (poleg drugih dejavnikov) vse pogosteje vpliva tudi na prehodnost parkovnih poti, smo pripravili zavihek, na katerem so na enem mestu zbrana vsa obvestila in opozorila, povezana z aktualnimi razmerami na območju Triglavskega narodnega parka.

24.10.2023

9. forum Ekoregije Julijske Alpe - Listine za trajnostni turizem

V soboto, 21. oktobra, je v Logu pod Mangrtom potekal 9. forum Ekoregije Julijske Alpe – Listine za trajnostni turizem. Predstavniki Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje so pregledali opravljeno delo in udeležencem med drugim predstavili predvidene dejavnosti v prihodnjem letu.

17.10.2023

Mladi nadzorniki na izletu v neznano

V soboto, 14. oktobra, smo se Mladi nadzorniki odpravili na izlet v neznano. Obiskali smo vrstnike iz Naravnega parka Julijsko Predgorje v Italiji.

13.10.2023

Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture

Včeraj smo različne deležnike iz Biosfernega območja Julijske Alpe odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo. Ogledali smo si kar nekaj primerov dobrih praks z različnih področij in stkali še tesnejše medsebojne vezi.

11.10.2023

Ob zaključku soteskarske sezone o izboljšavah za prihodnje leto

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je včeraj v Logu pod Mangartom organiziral delavnico za celovito upravljanje organiziranega in vodenega soteskanja v soteskah Fratarice in Predelice v Logu pod Mangartom.

09.10.2023

Jesenske aktivnosti projekta Life for Seeds

V septembru smo sodelavci projekta #LIFE FOR SEEDS izkoristili dneve tudi za druženje s projektnimi partnerji.

06.10.2023

Srečanje sodelujočih pri projektu Hiše naših dedov

Eno leto po tem, ko so projekt Hiše naših dedov sodelujoči predstavili javnosti, so se na srečanju v Žirovnici pogovarjali o njegovem nadaljnjem razvoju. Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v projekt vključen kot upravljalec Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni.

05.10.2023

Kandidatura za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe predana Unescu

V Parizu je ta teden potekala uradna predaja slovensko-italijanske kandidature pri sekretariatu Unescovega programa Človek in biosfera (Man and Biosphere – MAB) za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe. Gre za predlog združitve obstoječih dveh biosfernih območij – Biosfernega območja Julijske Alpe na slovenski strani in italijanskega Biosfernega območja Julijske Alpe.

01.10.2023

Na Jestivalu v Kobaridu smo obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe

Včeraj smo na Jestivalu – festivalu okusov in umetnosti v Kobaridu obeležili dan Biosfernega območja Julijske Alpe. Za novega ambasadorja Biosfernega območja Julijske Alpe smo imenovali Martina Šolarja. Ponudnikom izdelkov in storitev, ki spoštujejo tradicijo, varujejo naravo in izkazujejo visoko kakovost, smo podelili certifikate Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka. Posebej smo opozorili tudi na letošnjo 20. obletnico razglasitve tega Unescovega biosfernega območja, ki je bilo prvo razglašeno v Sloveniji in je še vedno največje. Dogodek smo pripravili skupaj z Občino Kobarid in Javnim zavodom Turizem dolina Soče.

29.09.2023

Spremljamo stanje devetih izvirov in enega jezera v Triglavskem narodnem parku

Javni zavod Triglavski narodni park tudi letos spremlja stanje devetih izvirov in enega jezera na območju Triglavskega narodnega parka. Vzorčenja potekajo od maja do oktobra.

28.09.2023

Mladi nadzorniki obujajo spomine na Fractalov tabor v Trenti

Učenci, vključeni v program Mladi nadzornik, že nestrpno pričakujejo prvo srečanje v letošnjem šolskem letu. Še vedno pa obujajo spomine na zadnje dneve poletnih počitnic, saj je od 28. do 31. avgusta v Trenti potekal poletni tabor TNP 2023, ki ga je organiziral Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) v okviru projekta FRACTAL.

27.09.2023

Biosferno območje Julijske Alpe v oddaji Na lepše

Gostiteljici oddaje Na lepše, ki jo predvajajo na Televiziji Slovenije, sta se odpravili na odkrivanje zgodb v Biosferno območje Julijske Alpe. Pripovedujejo jih ljudje, ki tu živijo, delajo in ustvarjajo, med njimi tudi naš sodelavec. Ob svetovnem dnevu turizma v JZ TNP med drugim poudarjamo pomen odgovornega obiskovanja območja.

26.09.2023

Na srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Logarski dolini

Naši sodelavci, zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), so se v petek, 22. septembra, udeležili tradicionalnega srečanja zaposlenih pri upravljalcih zavarovanih območij narave Slovenije. Srečanje v organizaciji Skupnosti naravnih parkov Slovenije je potekalo v Krajinskem parku (KP) Logarska dolina, udeleženci pa so se na njem lotili tudi delovne akcije.

19.09.2023

Nosilci Znaka kakovosti TNP na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

Vsa štiri slovenska biosferna območja so se pod sloganom Tu sem doma prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki je od 13. do 17. septembra potekal v Celju. Med ponudniki, ki so predstavljali svoje izdelke, so bili tudi nosilci Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka.

19.09.2023

Po 11. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

V prostorih uprave Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) na Bledu je danes potekala 11. seja sveta JZ TNP.

18.09.2023

Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture

V petek, 15. septembra, smo 31 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo.

14.09.2023

Nagrade v nagradni igri za trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka podeljene

V petek, 8. septembra 2023, se je končala nagradna igra za uporabnike aplikacije Triglav DRAJV, ki je spodbujala trajnostni obisk Triglavskega narodnega parka. Sledil je žreb, nagrajenci pa so o nagradah že obveščeni.

13.09.2023

Triglavski narodni park letos dobiva 17 obnovljenih kalov in označitev mirnih območij za obiskovalce

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) z osmimi partnerji 5-letnega projekta VrH Julijcev vstopa v zaključno fazo, ki prinaša konkretne rezultate na terenu. Zaključuje se obnova 17 kalov, ki zagotavljajo večjo stalnost površinskih voda na planinah. Z vzpostavitvijo mirnih območij za divjega petelina, belko in aktivna visoka barja so v dogovoru z lastniki zemljišč in uporabniki prostora časovno in prostorsko prilagodili človekove dejavnosti za čim manjše motnje v naravnem okolju.

06.09.2023

Prva skupna sejemska predstavitev vseh štirih biosfernih območij v Sloveniji

Naravovarstvena območja, vključena v Unescov program Človek in biosfera, utirajo pot zavedanju, da lahko prihodnost gradimo le v sožitju med ljudmi in njihovim okoljem. Pod sloganom Tu sem doma se bodo slovenska biosferna območja prvič skupaj predstavila na stojnici na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki bo med 13. in 17. septembrom potekal v Celju.

05.09.2023

Ob 60. obletnici filma o Kekcu

Na Kekčevi domačiji v Trenti so v soboto, 2. septembra, s posebnim dogodkom obeležili 60. obletnico nastanka filma Srečno, Kekec!. Na slovesnosti je bil tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik.

01.09.2023

Nabiranje semen za semensko banko

V zadnjem tednu smo v Triglavskem narodnem parku lovili zadnje izdihljaje poletja in pridno nabirali semena za semensko banko #LIFEFORSEEDS.

24.08.2023

Nagradna igra: »Z DRAJV-om do doživetij v Triglavskem narodnem parku«

Če uporabljate aplikacijo DRAJV in boste svoje vozilo v prihodnjih dneh parkirali na enem od 4 parkirišč na obrobju Triglavskega narodnega parka, se boste lahko uvrstili v žreb za vstopnice za naravne in kulturne znamenitosti v Triglavskem narodnem parku.

23.08.2023

Stenski koledar TNP 2024 - Prvih 100 let varstva Julijskih Alp

Stenski koledar Triglavskega narodnega parka 2024 nosi naslov Prvih 100 let varstva Julijskih Alp. V letu 2024 namreč obeležujemo 100 let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

21.08.2023

Spoznavanje Biosfernega območja Julijske Alpe

Butično skupino novinarjev in drugih udeležencev smo popeljali na premierno študijsko turo po Biosfernem območju Julijske Alpe. Spoznavali so pomen biosfernih območij za tukaj živeče ljudi in naravo.

18.08.2023

Čezmejno sodelovanje med parki dejavno tudi poleti

Čezmejno sodelovanje z Naravnim parkom Julijsko predgorje iz sosednje Italije je dejavno tudi v poletnih dneh.

03.08.2023

Vključitev električnega vozila Triglavskega narodnega parka v parkovno lokalno skupnost in odprtje Učne poti Mangrt

V Logu pod Mangrtom so včeraj predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park slovesno predali električno vozilo Občini Bovec. Prvo tovrstno vozilo bo uporabljeno za prevoze v lokalni skupnosti. Pripomoglo bo k umirjanju prometa in posledično blaženju podnebnih sprememb. Na Mangrtskem sedlu pa je sledilo še odprtje Učne poti Mangrt, ki so ga sodelavci zavoda in drugi sodelujoči pri nastajanju in urejanju poti pospremili z vsebinsko bogatimi opisi med vodenjem.

01.08.2023

Naš naravovarstveni nadzornik popestril tabor Mladih raziskovalcev

Naši sodelavci z veseljem sodelujejo pri izobraževalnih dejavnostih vseh generacij, ne samo tistih v organizaciji našega zavoda, ampak tudi drugih. Tako je naš naravovarstveni nadzornik Zvonko Kravanja, vodja oddelka Trenta, popestril tabor Mladih raziskovalcev v Lepeni.

31.07.2023

Čestitke ob svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov

Danes je svetovni dan naravovarstvenih nadzornikov. Za 840 kvadratnih kilometrov, kolikor meri območje Triglavskega narodnega parka, v zadnjih letih skrbi okoli 20 naravovarstvenih nadzornikov. Ob njihovem prazniku opozarjamo na pomembnost in nepogrešljivost njihovega dela.

26.07.2023

Kako so si včasih pomagali z botanično pestrostjo Triglavskega narodnega parka?

Ob spremenljivih vremenskih razmerah in po obdobju zaporednih ujm, ki so onemogočile marsikateri pohod po Triglavskem narodnem parku, izpostavljamo botanično pestrost tega območja, ki jo je v teh dneh varno pobliže spoznavati.

14.03.2023

Uvodni sestanek pred obeleževanjem 100-letnice

Prihodnje leto bo za Triglavski narodni park, območje Julijskih Alp in slovensko naravovarstvo jubilejno, saj bomo obeleževali 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Včeraj smo na uvodnem delovnem sestanku obeleževanje predstavili pomembnim deležnikom in jih povabili k snovanju skupnih akcij, komunikacije, dogodkov,… v prihodnem letu.