Nazaj na novice

Poziv k praznikom brez pirotehnike

20.12.2023
Poziv k praznikom brez pirotehnike
Ob pripravi na bližajoča se praznovanja tudi letos opozarjamo, da je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka prepovedana, pozivamo pa tudi k neuporabi pirotehnike v naseljih. Naravovarstveni nadzorniki bodo v teh dneh poostrili nadzor.

Pokanje in bliskanje ni neprijetno le domačim ljubljenčkom v stanovanjih, ampak tudi proto živečim živalim in domačim živalim na kmetijah.

 

Prosto živečim živalim, med katerimi so številne zaščitene, da bi se njihova vrsta ohranila, strah in paničen beg zaradi hrupa in bliskanja pobere veliko energije. Le-to pozimi, ko hrane v naravnem okolju ni na pretek, težko nadomestijo. Poleg hrupa so za okolje zelo škodljivi tudi trdni delci, ki nastanejo ob eksplozijah in onesnažujejo ozračje.

 

Zaradi vseh negativnih vplivov na naravo je uporaba pirotehničnih sredstev v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka prepovedana. Vsako leto na območju parka potekajo različne akcije, ki ozaveščajo prebivalce in obiskovalce parka, da spoštujejo zakon in naravo ter se odrečejo pirotehniki. V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) pa pozivamo tudi k neuporabi pirotehnike v urbanih okoljih parka oziroma v naseljih.  

 

Kot je v teh dneh že v navadi, tudi letos poteka poostren nadzor naravovarstveno nadzorne službe Triglavskega narodnega parka.

 

Kako uporaba pirotehnike vznemirja živali, si oglejte v spodnjem kratkem animiranem posnetku: