Nazaj na novice

Na srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Logarski dolini

26.09.2023
Na srečanju zaposlenih v zavarovanih območjih v Logarski dolini
Naši sodelavci, zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), so se v petek, 22. septembra, udeležili tradicionalnega srečanja zaposlenih pri upravljalcih zavarovanih območij narave Slovenije. Srečanje v organizaciji Skupnosti naravnih parkov Slovenije je potekalo v Krajinskem parku (KP) Logarska dolina, udeleženci pa so se na njem lotili tudi delovne akcije.

Udeleženci srečanja so si najprej ogledali stalno razstavo fosilov z naslovom Zgodbe, zapisane v kamnu. Navdušile so jih razstavljene najdbe iz srednjega triasa, zaradi katerih se je Slovenija uvrstila med najpomembnejša nahajališča triasnih fosilov na svetu. Ogledali so si tudi impresivno zbirko metuljev, ki obsega okoli 1000 vrst ter razstavo zdravilnih zelišč in kmečki vrt.

 

Spoznavanje tega posebnega območja

 

Sledil je ogled centra Rinka, kjer so udeleženci tradicionalnega letnega srečanja bolje spoznali območje, tradicionalne dejavnosti in zgodovino tega območja, ki se lahko pohvali s 104 naravnimi vrednotami, 80-odstotno vključenostjo v območje NATURE 2000, dvema širšima zavarovanima območjema - krajinskima parkoma ter le z nekaj več kot 500 prebivalci.

 

Po ogledu centra so se odpravili na delovno akcijo, kjer so v Logarski dolini oziroma pri slapu Rinka v manjših skupinah pomagali pri urejanju posledic avgustovskih poplav in ujm. Predlog oziroma pobuda za delovno akcijo je prišla s strani predstavnikov zavarovanih območij, gostitelji pa so je bili neverjetno veseli. Njihova želja je namreč čim prej vzpostaviti pogoje, da bodo znova lahko pogumno povabili potencialne obiskovalce in bodo le ti zadovoljni z obiskom.

 

Delovna akcija je bila dobrodošel dodatek srečanju

 

Po delovni akciji je sledila pogostitev in predstavitev lokalnega produkta Eko hiše Na razpotju. Ob zaključku srečanja so udeleženci sklenili, da je bila delovna akcija izvrsten dodatek srečanju. Pravzaprav bi delovne akcije lahko izvajali vsakoletno in s tem nekaj dobrega naredili tudi za območje, na katerem poteka redno letno srečanje.

 

Fotografije: Sara Rendulič