Nazaj na novice

9. forum Ekoregije Julijske Alpe - Listine za trajnostni turizem

24.10.2023
9. forum Ekoregije Julijske Alpe - Listine za trajnostni turizem
V soboto, 21. oktobra, je v Logu pod Mangrtom potekal 9. forum Ekoregije Julijske Alpe – Listine za trajnostni turizem. Predstavniki Triglavskega narodnega parka in italijanskega Naravnega parka Julijsko predgorje so pregledali opravljeno delo in udeležencem med drugim predstavili predvidene dejavnosti v prihodnjem letu.

Na 9. forumu Ekoregije Julijske Alpe, ki je potekal v Kulturnem domu v Logu pod Mangrtom, se je zbralo več kot 40 udeležencev. Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik je v pozdravnem nagovoru izpostavil odlično sodelovanje med parkoma in izrazil prizadevanje, da bi na zdravih temeljih gradili še naprej. »Parka ne sodelujeta samo na področju varstva narave, ampak tudi na področju kulture, turizma, kmetijstva,… Naš cilj povezovanja in sodelovanja je, da bi se prebivalci obeh parkov, obeh biosfernih območij in predvidenega Čezmejnega območja Julijske Alpe s tem okoljem čim bolje identificirali,« je dejal. Z njim se je strinjala tudi predsednica NP Julijsko predgorja Annalisa di Lenardo, ki je prav tako poudarila pomembnost dobrega čezmejnega sodelovanja.

 

Predstavniki obeh parkov, ki tvorita Ekoregijo Julijske Alpe, so predstavili pregled opravljenih aktivnosti od zadnjega foruma, ki je lani potekal v italijanski Pušji vasi, do danes. Povezovanja, sodelovanja, izmenjava dobrih praks in informacij, kot opažajo sodelujoči, močno presegajo formalne okvirje in potekajo pravzaprav na vsakodnevni ravni. Prav zato so prizadevanja za razglasitev Unescovega Čezmejnega območja Julijske Alpe tako pomembna.  

 

Predstavitev prijavnice za Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe

 

Posebna točka dnevnega reda je tako pripadla predstavitvi prijavnice za razglasitev Čezmejnega biosferno območje Julijske Alpe, ki naj bi združevalo dve dosedanji Unescovi biosferni območju z enakim imenom – Biosferno območje Julijske Alpe v Italiji in Biosferno območje Julijske Alpe v Sloveniji. Čezmejno biosferno območje ne bo razveljavilo obstoječih nacionalnih priznanj, ampak jih bo dopolnilo. Prijavnico so predstavniki obeh držav že oddali na Unescov urad v Parizu, ta mesec je preko spleta za vse, ki jih to zanima, potekala tudi predstavitev vsebine prijavnice oziroma prijavnega dosjeja. Odločitev o razglasitvi Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe naj bi bila znana spomladi prihodnje leto. Svoje poglede na to pa so podali tudi udeleženci.

 

Na forumu so udeleženci spoznali tudi projekt Transnature – evropski projekt zaščite čezmejne biodiverzitete in po predstavitvi sodelovali v živahni razpravi. Izpostavili so pomen sodelovanja z lokalnimi prebivalci, omejitve nacionalnih regulativ in zakonodaj za čezmejno delovanje na nekaterih področjih, razlike v organiziranosti služb in organizacij, ki v različnih državah deloujejo na določenih področjih in podobno.

 

Spoznavanje Loga pod Mangrtom in pokušina dobrot

 

Udeleženci letošnjega foruma so imeli, kot je že v navadi, priložnost tudi bolje spoznati kraj, v katerem je dogodek potekal, Log pod Mangrtom. To je ena od najbolj idiličnih vasic Triglavskega narodnega parka, poznana po številnih slapovih, izjemni Loški steni, Mangrtskem sedlu in Mangrtu, po dogodkih v 1. svetovni vojni in po pokopališču avstro-ogrskih vojakov, po “Štolnu” – predoru v sosednji rabeljski rudnik, pa tudi po uničujočem plazu leta 2000 in še po marsičem. Sprehod po vasi pod vodstvom predsednika tamkajšnjega turističnega društva Petra Mlekuža je bil pravo doživetje. Za okušanje lokalno tipičnih izdelkov pa so poskrbeli  na Ekološki kmetiji Čertnuta, ki je ponosen nosilec Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka. Po zaključenem sprehodu skozi vas se je letošnji forum tudi uradno zaključil.

 

Naravni park Julijsko Predgorje in Triglavski narodni park sta v letu 2016 prejela evropski Certifikat - Listino za trajnostni turizem (CETS) v zavarovanih območjih za celotno čezmejno območje Ekoregijo Julijske Alpe. Za novo petletno obdobje je bil obnovljen v letu 2020.