Nazaj na novice

O več kot 6.500 let stari jelki iz Čadrga

04.01.2024
O več kot 6.500 let stari jelki iz Čadrga
Več kot 6.500 let stara jelka, ki so jo med obnovo kala v okviru projekta VrH Julijcev našli v Čadrgu, je odkritje, ki je presenetilo tako stroko kot domačine. O njem so tik pred božično – novoletnimi prazniki poročali tudi v časopisu Delo.

Dokumenti, ki so potrdili izjemnost lanskega zimskega odkritja v Čadrgu, so v Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) prispeli tik pred zaključkom leta in hkrati pred uradnim zaključkom obsežnega projekta VrH Julijcev. Kot smo opozorili že večkrat, je v okviru projekta potekala tudi obnova 15 kalov na planinah Triglavskega narodnega parka.

 

Naleteli na večje kose debel

 

Februarja lani se je začela obnova starega kala v Lazeh v Čadrgu na primorski strani parka. Ob izkopu so pod muljem na globini približno enega metra naleteli na večje kose debel iglavcev, za katere se je izkazalo, da gre za les jelke. Že to je nenavadno, saj ta drevesa v Čadrgu že dolgo ne rastejo več.

 

Ker je obstajala možnost, da gre za neobičajno star les, je JZ TNP poslal vzorce na analizo. Dendrokronološko analizo je opravil Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, vendar datacija (zaradi previsoke starosti) ni bila uspešna, zato so na Oddelku za lesarstvo pripravili in v analizo poslali dodatni vzorec v laboratorij na Dunaju. Datacija je razkrila, da je les star okoli 6.560 let.

 

Zgodba jelke iz Čadrga tudi v časopisu

 

Gre za izjemno odkritje, ki je presenetilo tudi stroko. Nenavadno je tudi to, da je bil les ob odkritju tako dobro ohranjen. Celotno zgodbo so tik pred prazniki povzeli v časopisu Delo. Članek z naslovom Jelka, stara 6560 let, lahko preberete na tej povezavi. V njem dogajanje in doživljanje opisuje tudi naš sodelavec, naravovarstveni nadzornik Gorazd Kutin, domačin iz Čadrga, ki je sodeloval pri februarskem odkritju.

 

Več o projektu VrH Julijcev lahko preberete tukaj.

 

Fotografiji: Jani in Gorazd Kutin

 

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.