Nazaj na novice

Čestitke ob svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov

31.07.2023
Čestitke ob svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov
Danes je svetovni dan naravovarstvenih nadzornikov. Za 840 kvadratnih kilometrov, kolikor meri območje Triglavskega narodnega parka, v zadnjih letih skrbi okoli 20 naravovarstvenih nadzornikov. Ob njihovem prazniku opozarjamo na pomembnost in nepogrešljivost njihovega dela.

Ob današnjem svetovnem dnevu naravovarstvenih nadzornikov opozarjamo, da je njihovo delo zelo raznoliko, predvsem pa je terensko. Ob vseh nalogah pa so v prvi vrsti naravovarstveni nadzorniki ljudje, ki imajo zelo veliko znanja in spoštovanja do narave.

 

Največkrat se kot obiskovalci z naravovarstvenimi nadzorniki srečamo, ko izvajajo neposredni nadzor v naravi: opozarjajo na pravila obnašanja in naravovarstvene režime ter ugotavljajo kršitve, opozarjajo na posebnosti v prostoru glede na aktualne razmere in so zelo dragocen vir koristnih informacij, še posebej lastnikom zemljišč.

 

Pomemben del njihovega dela predstavlja tudi spremljanje stanja v naravi in izvajanje rednega monitoringa za živalske in rastlinske vrste.

 

Našim in ostalim naravovarstvenim nadzornikom ob njihovem današnjem prazniku iz srca voščimo ostali sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park.