Nazaj na novice

Mladi nadzorniki Triglavskega narodnega parka urejali Soško pot

17.06.2024
Mladi nadzorniki Triglavskega narodnega parka urejali Soško pot
Učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki so se pridružili programu Mladi nadzornik, so pred dobrim tednom opravili pomembno delo. Uredili so del Soške poti, ki je zdaj varnejša in prijetnejša za obiskovalce.

Mladi nadzorniki Triglavskega narodnega parka edini slovenski narodni park izjemno dobro poznajo. Vsako leto znova ga na izletih in aktivnostih, ki jih zanje pripravljata vodja okoljske vzgoje v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) Mojca Pintar in vodja programa Mladi nadzornik in naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka Jernej Legat, spoznavajo še podrobneje. Ob tem pa niso samo obiskovalci. Včasih poskrbijo tudi, da je obisk poti v parku za vse obiskovalce varnejši in prijetnejši.

 

Uredili zajeten del Soške poti pod Kugyjevim spomenikom

 

Tako je bilo tudi v soboto, 8. junija 2024, ko se je 18 mladih nadzornikov pod vodstvom Mojce Pintar in Jerneja Legata odpravilo na pravo delovno akcijo v Posočje. Z avtobusom so se odpeljali do Kugyjevega spomenika ob cesti z Vršiča v Trento. Tam sta jih čakala naša sodelavca iz Trente Marko Pretner in Miran Hosner ter traktor, poln peska.

 

Mladi nadzorniki so se razdelili v dve skupini in se odpravili na dve delovišči na Soški poti. Prva skupina je s peskom nasuvala pot od Kugyjevega spomenika navzdol, druga pa je vedra peska odnašala in pot utrjevala v okolici Turerjenve domačije. Skupaj so nasuli več kot 400 metrov poti, ki je zdaj bolj varna in bolj prijetna za obisk.

 

Vzdržljivi in hvaležni za vodo

 

Kot so povedali naši sodelavci, ki so spremljali mlade nadzornike, so pokazali izjemno vzdržljivost in zagnanost za delo. Pri tem jim je pomagala tudi pomoč gospe Jožice iz Turerjeve domačije, ki je otroke v vročem dnevu izdatno oskrbovala z vodo in poskrbela za gašenje žeje.

 

Po končanem delu so se udeleženci akcije odpravili do Izobraževalno informacijskega centra TNP Dom Trenta, kjer so se osvežili s sladoledom in se odpravili nazaj na Gorenjsko.