Nazaj na novice

Mladi nadzorniki obujajo spomine na Fractalov tabor v Trenti

28.09.2023
Mladi nadzorniki obujajo spomine na Fractalov tabor v Trenti
Učenci, vključeni v program Mladi nadzornik, že nestrpno pričakujejo prvo srečanje v letošnjem šolskem letu. Še vedno pa obujajo spomine na zadnje dneve poletnih počitnic, saj je od 28. do 31. avgusta v Trenti potekal poletni tabor TNP 2023, ki ga je organiziral Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) v okviru projekta FRACTAL.
Projekt FRACTALFostering gReen infrAstruCture in The ALps - Spodbujanje zelene infrastrukture v mestnih in podeželskih naseljih v Alpah (PDFN JZTNP 2023, E2.1, FRACTAL) - načrtuje aktivnosti na področju promocije projekta in s tem posledično ozaveščanje o pomenu zelene infrastrukture za podporo biodiverziteti in ohranitvi opraševalcev. Zelena infrastruktura obsega vse še tako male površine, poraščene z zelenjem – rastlinami, ki jih ureja in zanje skrbi človek.

 

Srečanje s čebelarjem in predstavitev življenja čebel

 

Tabor je bil namenjen učencem Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki sodelujejo v programu Mladi nadzornik. Udeležilo se ga je 18 otrok. Tabor je vodila Mojca Pintar, ki je v JZ TNP zadolžena za področje okoljske vzgoje. Prvi dan so se otroci zjutraj zbrali pred Infosrediščem Triglavska roža na Bledu ter se s kombiji odpravili v Trento. Tam so sledile spoznavne igre, ogled info središča Dom Trenta ter se nastanitev v hiši. Po kosilu jih je obiskal predsednik čebelarskega društva Bovec Branko Komac ter predstavil življenje čebel, njihov razvoj ter delo in naloge čebelarja. V popoldanskem času je sledil prvi del delavnice izdelave hotela za opraševalce. Po večerji so si ogledali poučni film Drobižki, ki predstavlja svet žužek. Prisotni so bili tudi sodelavci Maja Fajdiga Komar, Sara Rendulič in Marko Pretner.

 

Drugi dan tabora so se po zajtrku skupaj z vodnikom odpravili po spodnjem delu Soške poti od Doma Trenta do turistične kmetije Jelinčič. Ob poti so spoznavali lokalno okolje, vode, rastline ter se pogovarjali o biodiverziteti in ohranitvi opraševalcev. Na turistični kmetiji so pripravili pokušino lokalnih tipičnih izdelkov in predstavili njihovo kmetijo. Govorili so o pomenu spravile travinj glede na opraševalce. V popoldanskem delu je sledila ustvarjana delavnica. Nekateri otroci so še dokončali hotel za opraševalce. Po zgodnji večerji jih je obiskala Liza iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev ter naredila zanimivo predavanje o tem, kako so netopirji pomembni opraševalci na primer banan in kakava. Odpravili so se tudi na nočno raziskovanje in »lov« za netopirji. Tudi ta dan so udeležence tabora poleg vodje spremljali še sodelavci JZ TNP Maja Fajdiga Komar, Marko Pretner in Mitja Kravanja.

 

Obisk sodelavcev Nacionalnega inštituta za biologijo in zaključek tabora

 

V sredo sta udeležence tabora obiskala sodelavca Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) Blaž in Danijel, ki sta v dopoldanskem času pripravila predavanje o opraševalcih, kateremu je sledil kviz o opraševalcih. Po kosilu pa so se lotili izdelave gnezdilnic za čmrlje ter se odpravili na teren, kjer so  iskali čebele samotarke, metulje, muhe trepetavke, … Zvečer je sledil neuraden zaključek tabora z tabornim ognjem ter družabnimi igrami. Ta dan sta poleg vodje tabora otroke spremljala še sodelavca Marko Pretner in Jernej Legat.

Zadnje jutro so otroci najprej pospravili svojo nastanitev in se odpravili v dvorano na predavanje o semenih LIFE FOR SEEDS, ki ga je pripravila sodelavka JZ TNP mag. Tanja Menegalija. Predstavila jim je aktivnosti projekta in govorila o semenski banki. Skupaj z udeleženci tabora so se odpravili na travnik in poskušali oddati svoj delež semen za semensko banko. Nato so se odpravili v Alpski botanični vrt, kjer jim je Špela Pungeršek predstavila trenutno cvetoče rastline. Po kosilu so pripravili še predstavitev za starše, ki so otroke pobrali ob zaključki programa ob 16. uri.

 

Projekt Fractal je sofinanciran s sredstvi Evropske unije preko programa Interreg Alpine Space.