Nazaj na novice

Ob mednarodnem dnevu gora o obnavljanju gorskih ekosistemov

11.12.2023
Ob mednarodnem dnevu gora o obnavljanju gorskih ekosistemov
Danes obeležujemo mednarodni dan gora. Tema letošnje poslanice Planinske zveze Slovenije (PZS) je obnavljanje gorskih ekosistemov. Gore so cilj številnih obiskovalcev. Z odgovornim odnosom, obzirnim obiskom in ravnanjem lahko vsak od nas pomaga k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu.

»V zadnjih dneh je v Sloveniji v hribih in visoko v gorah zapadel prvi resni letošnji sneg. Snega in zime se veselimo, a si v današnjih časih zimo in sneg sebično jemljemo zase. Kdo bo prvi turno smučal, kdo bo prvi 'zoral' snežna pobočja, družbena omrežja so bila že na prve lepe dneve po sneženju polna 'junakov'. Smo na zimske ture pripravljeni, kaj pa varnost, kaj pa vprašanje varovanja gorske narave? In nenazadnje ponižna vprašanja samim sebi: Si veličastne gore z vendarle krhkimi gorskimi ekosistemi to zaslužijo? Smo dovolj spoštljivi do gora in kako naj bo naš obisk gora odgovoren do njih samih, vseh prebivalcev in obiskovalcev gora, nenazadnje do nas samih?« v letošnji poslanici ob mednarodnem dnevu gora pišejo v Planinski zvezi Slovenije, kjer opozarjajo, da je pomen gora mnogoter.

 

Gore oziroma gorski ekosistemi pokrivajo dobro četrtino vsega kopnega na Zemlji in so dom za več kot polovico vseh vrst na planetu. Vodni viri, hrana, ljudje, ki tu žive, so del gora. Gore si lastimo tudi planinci, obiskovalci in turisti. Gorski ekosistemi so tudi v letošnjem letu ob naravnih ujmah pokazali dva obraza, krhkost in surovost.

 

Priložnost za večjo ozaveščenost

 

Leto 2002 so Združeni narodi razglasili za mednarodno leto gora. Mnoge odmevne akcije so bile takrat povod, da je Generalna skupščina Združenih narodov 11. december razglasila za mednarodni dan gora. Z odgovornim odnosom do gora, z obzirnim obiskom in ravnanjem lahko pomagamo k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu. Na ta način lahko prispevamo k letošnji osrednji temi mednarodnega dneva gora, ki je Obnavljanje gorskih ekosistemov.

 

Mednarodni dan gora 2023 je priložnost za večjo ozaveščenost o pomembnosti gorskih ekosistemov in poziv k rešitvam, ki temeljijo na naravi, ter najboljšim praksam in naložbam, ki gradijo odpornost, zmanjšujejo ranljivost in povečujejo sposobnost gora za prilagajanje vsakodnevnim grožnjam in ekstremnim podnebnim dogodkom.

 

Kako lahko vsak sam pripomore k ohranjanju gorskih ekosistemov?

 

»Kaj pri tem lahko storimo vsi, ki radi hodimo v hribe? Veliko! Kako lahko povežemo spoštljiv in odgovoren obisk gora, branje ter obnavljanje gorskih ekosistemov? Poslušajmo se, berimo, izmenjajmo si izkušnje ter pojdimo v gore s ciljem hkratnega planinskega doživetja in varovanja gorske narave. Naš obisk gora naj bo spoštljiv in odgovoren, obnašajmo se obzirno do narave, pomagajmo živalskemu svetu preživeti zimo, planinci in turni smučarji bodimo skupaj z živalmi povezan del gorske narave,« svetuje avtor letošnje poslanice Martin Šolar, podpredsednik Planinske zveze Slovenije.

 

Konkretne napotke, kako se v gore odpraviti pozimi, pa lahko preberete na tej povezavi