Nazaj na novice

Nabiranje semen za semensko banko v TNP

04.03.2024
Nabiranje semen za semensko banko v TNP
Priprave na letošnje dejavnosti projekta LIFE FOR SEEDS so v polnem teku. Naša sodelavka je v članku za spletno stran projekta opisala obsežna dela, ki so jih sodelavci projekta in drugi v Triglavskem narodnem parku opravili v lanskem letu.

Za kako zahtevno in obsežno delo gre v projektu LIFE FOR SEEDS predvsem v toplejših mesecih leta, se da razbrati iz članka, ki ga je za spletno stran projekta napisala naša sodelavka Jurka Lesjak, zaposlena na projektu.

 

V Triglavskem narodnem parku so se v okviru projekta poleg obnove travnikov v lanskem poletju resno lotili predvsem nabiranja semen, kar je predstavljalo svojevrsten izziv. »Seme smo nabirali na dveh habitatnih tipih, (suhi travniki z orhidejami ter volkovja), naše območje nabiranja pa je bilo razpršeno po Triglavskem narodnem parku in okolici, dostop pa dostikrat zelo otežen. Tako smo v dolini Radovne lahko precej preprosto le čakali na ugodne, nedeževne luknje v dnevu, ob obiskih Mangartska sedla, ki so bili precej predhodno načrtovani, pa smo bili včasih tudi v nemilosti razmer visokogorja,« je zapisala.

 

Posebej je izpostavila dobro sodelovanje z lastniki zemljišč, saj so uspeli zelo učinkovito uskladiti nabiranje in sklenili kar nekaj novih pogodb za dovolitev nabiranja semen. »Lastniki zemljišč so nas pravočasno obveščali o predvideni košnji ter razmerah na travnikih in bili vedno pripravljeni za pomoč. Za to se jim lepo zahvaljujemo!«

 

V članku se je naša sodelavka posvetila tudi opisu obnove grbinastega travnika na planini Uskovnica, povzetku dogajanja na planini Konjščica in dejavnostim za obnovo grbinastih travnikov v dolini Radovne, ki jo je lani prizadela ujma. Podrobnosti pa lahko preberete na zgornji povezavi.

 

Projekt LIFE FOR SEEDS se financira iz EU programa LIFE.