Nazaj na novice

Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture

13.10.2023
Po novo znanje v Narodni park Visoke Ture
Včeraj smo različne deležnike iz Biosfernega območja Julijske Alpe odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo. Ogledali smo si kar nekaj primerov dobrih praks z različnih področij in stkali še tesnejše medsebojne vezi.

Med skoraj 50 udeleženci strokovne ekskurzije so bili predstavniki občin, zavodov za turizem, nosilci Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka,… iz Biosfernega območja Julijske Alpe. Cilj ekskurzije je bil spoznavanje Narodnega parka (NP) Visoke Ture v Avstriji s poudarkom na dobrih praksah pri upravljanju z obiskom in sodelovanju s ponudniki njihovega znaka kakovosti.

 

Za strokovno vodenje po poti je poskrbel izvrsten poznavalec Visokih Tur gospod Janez Bizjak. Med vožnjo nas je opozarjal na slovenska imena krajev, predstavljal nam je posebnosti tamkajšnje naravne in kulturne krajine ter nas seznanjal z zgodovinskimi mejniki tega območja.

 

Spoznavanje parka in degustacija izdelkov z znamko kakovosti

 

Naša prva postaja je bil Matrei, kjer nas je pred Infocentrom Visoke Ture sprejel direktor parka Hermann Stotter. Peš smo se odpravili v bližnjo trgovinico z degustacijskim prostorom, kjer so na voljo izdelki njihove znamke kakovosti: namazi, testenine, mesni izdelki, siri, zeliščni čaji in pripravki,… V degustacijskem prostoru smo njihove izdelke tudi poskusili. Ob povratku v infocenter smo si v družbi sodelavca parka ogledali njihovo razstavo s številnimi nagačenimi živalmi.

 

Delovanje parka je podrobneje predstavila Ruth Bstieler, ki je zadolžena za izobraževanje, informiranje obiskovalcev, koordinacijo naravovarstvenih nadzornikov,… Po ogledu filma o NP Visoke Ture je odgovarjala na vprašanja udeležencev. Med drugim je povedala, da v njihovem parku težav s prekomerno obiskanostjo parka ali določenih točk v parku nimajo. V povezavi z obiskom največ kršitev pravil zaznavajo pri vožnji z električnimi kolesi zunaj območij, po katerih je dovoljena (samo po dveh poteh). Njihovi nadzorniki nimajo prisotjnosti za kaznovanje kršiteljev, pač pa jih zgolj opozarjajo. Bstielerjeva je med drugim poudarila tudi pomembno vlogo nadzornikov pri delovanju parka, saj so prav oni tisti, ki na terenu predstavljajo vse delo in naloge oziroma smisel in namen delovanja parka.

 

Informacijsko središče v Mittersillu z zanimivim obsegom in vsebinami

 

Sledila je vožnja do Mittersilla, kjer smo se v restavraciji tamkajšnjega info središča najprej okrepčali s kosilom. Prisluhnili smo predavanju o sodelovanju NP Visoke Ture z organizacijo Turizem Region Salzburg, ki se ukvarja s turizmom. Spoznali smo tudi delovanje izjemno opremljenega in za naše razmere zelo velikega info središča. Slednjega smo si v preostalem času tudi podrobneje ogledali. Tiste, ki so ga obiskali prvič, so navdušili reliefni prikazi parka in prikazi gorskega sveta, pašnika,… Posebna paša za oči je 360 stopinjski film o naravi narodnega parka in prikaz proženja plazov. Dotaknili pa smo se lahko tudi ostankov ledenika.

 

Strokovno ekskurzijo smo zaključili s povratno vožnjo proti Bledu, na kateri smo si izmenjali vtise o videnem in slišanem. Udeleženci so bili nad celotno ekskurzijo navdušeni, saj so izvedeli in spoznali veliko novega, kar bo zagotovo vsaj posredno vplivalo na njihovo delo, ne glede na to, s katerim področjem dela se ukvarjajo.

 

Narodni park Visoke Ture je največji narodni park v Alpah. Triglavski narodni park in Narodni park Visoke Ture (Hohe Tauern) tesno sodelujeta že vrsto let. Druži ju tudi tristranski sporazum o sodelovanju, v katerega je poleg obeh parkov vključen tudi francoski narodni park Les Ecrins.