Nazaj na novice

Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno

11.01.2024
Drsanje na visokogorskih jezerih Triglavskega narodnega parka ni dopustno
Nizke zimske temperature gladino visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka spreminjajo v ledeno skorjo. Opozarjamo, da drsanje na visokogorskih jezerih v edinem narodnem parku ni dopustno.

Na visokogorskih jezerih znotraj prvega in drugega varstvenega območna Triglavskega narodnega parka drsanje ni dopustno. Sem sodijo vsa jezera v Dolini Triglavskih jezer, Krnsko jezero, Dupeljsko jezero, Kriška jezera, Jezero v Lužnici, Jezero na Planini pri jezeru. Znotraj narodnega parka je z naravovarstvenega vidika drsanje oziroma z vidika varstvenih režimov dopustno edino na Bohinjskem jezeru, ki pa redko zamrzne.

 

Ob objavi takšnega opozorila v preteklih letih so se pojavila nekatera vprašanja obiskovalcev o stopnji naravovarstvene škodljivosti morebitnega tega početja. Drsanje seveda ni posebej obremenjujoča dejavnost, vendar velja za vsa visokogorska jezera v parku splošna prepoved izvajanja vseh rekreacijskih dejavnosti z namenom, da se izključi kakršenkoli vpliv na te izredno pomembne in občutljive ekosisteme.

 

Tovrstna prepoved ne izključuje možnost doživljanja narodnega parka in visokogorskih jezer. Triglavski narodni park je namreč prosto dostopen vsem, pri čemer pa veljajo določene omejitve, predvsem pri izvajanju nekaterih dejavnosti in predvsem v prvem varstvenem območju ter v najobčutljivejših delih narave, ki preprečujejo potencialne negativne vplive na stanje narave.

 

Dodajamo še širšo sliko z ureditvami v tujini: V primerjavi z dvanajstimi preostalimi narodnimi parki v Alpah ima Triglavski narodni park enega najmilejših varstvenih režimov. Več o tem lahko preberete v članku izpod peresa našega sodelavca Aleša Zdešarja v eni od preteklih izdaj Planinskega vestnika