Nazaj na novice

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

12.06.2024
O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah
V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.

Zakonca Karničar sta s svojimi izkušnjami in predanostjo izjemno obogatila otvoritveni večer razstave natečaja Constructive Alps. Njuna Šenkova domačija na Zgornjem Jezerskem je dobitnica posebnega priznanja zadnjega natečaja. Zgodba družine Karničar je zares navdihujoča, ne le, ker so obnovili 500 let staro domačijo, ki je spomenik državnega pomena, ampak tudi zato, ker so ji vrnili življenje.

 

Sogovornica večera je bila tudi članica mednarodne žirije arhitektka Maruša Zorec. Razstavo je odprla in jo v kontekst Alpske konvencije umestila Alenka Smerkolj, generalna sekretarka Alpske konvencije.

 

V ožjem izboru kar trije slovenski projekti

 

Šesti natečaj za arhitekturno nagrado Constructive Alps 2022 je bil za Slovenijo še posebej bogat, saj so bili v ožji izbor 31 projektov uvrščeni kar trije slovenski. Poleg Šenkove domačije sta bila nominirana dva bohinjska projekta - Hotel Bohinj in Brv na Rju. Na razstavi si do 7. julija 2024 lahko ogledate nagrajene in nominirane projekte in vidite, da ima trajnostna arhitektura veliko obrazov – oblikuje identiteto krajev in ustvarja prostore, v katerih se ljudje počutijo dobro. Potujoča razstava Constructive Alps se namreč ponaša s primeri najboljše prakse trajnostne arhitekture, ki so se potegovali za istoimensko arhitekturno nagrado.

 

Trideset razstavnih panojev razkriva pogled strokovnjakov, obenem pa osvetljuje tudi zorni kot uporabnikov na zgrajene in obnovljene stanovanjske hiše, otroške vrtce, prostočasne objekte in občinske hiše. Številni projekti poudarjajo pomen skupnostnega življenja in se osredotočajo na socialno razsežnost arhitekture.

 

V Triglavskem narodnem parku varujemo tudi kulturno dediščino

 

Z razstavo natečaj Constructive Alps predstavljamo v letu, ko Triglavski narodni park in slovensko naravovarstvo praznuje 100-letnico ustanovitve Alpskega varstvenega parka. S tem poudarjamo, da v Triglavskem narodnem parku ne varujemo le narave, ampak tudi kulturno dediščino, katere snovalci so ljudje, ki tu živijo. Zato je nadvse pomembna tudi arhitektura obnov in novogradenj objektov, katerih vodilo mora biti kakovost, trajnost, gradniki pa ustrezni materiali, skladni z značilnostmi kulturne krajine, vključenimi tudi v predpise.

 

Dogodek je del slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letih 2023 in 2024. Ministrstvo za naravne vire in prostor želi Alpsko konvencijo približati prebivalcem in prispevati k trajnostnem razvoju slovenskih Alp. Slovenija predsedovanje Alpski konvenciji zato vodi pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse«, s čimer naslavlja tako alpske gorske skupnosti in njihovo prihodnost kot tudi alpsko biotsko raznovrstnost in krajinsko pestrost ter obvladovanje izzivov podnebnih sprememb, ki vplivajo na kakovost življenja vseh živih bitij.

 

Več o natečaju in razstavi lahko preberete tukaj

 

Fotografije: Alpska konvencija