Nazaj na novice

Po 13. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park

27.03.2024
Po 13. seji sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park
Danes je na upravi Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) na Bledu potekala 13. seja sveta zavoda. Svetniki so med drugim potrdili Program dela in finančnim načrt Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2024.

Dokument Program dela in finančni načrt Javnega zavoda Triglavski narodni park za leto 2024 je pripravljen na podlagi januarja prejetih Izhodišč za pripravo programa dela in finančnega načrta za leto 2024 s strani Ministrstva za naravne vire in prostor. Program dela JZ TNP za leto 2024 opredeljuje načrtovane letne aktivnosti upravljavca zavarovanega območja po vsebinskih sklopih skladno z Načrtom upravljanja Triglavskega narodnega parka.

 

Za uspešno upravljanje narodnega parka je pomembno tudi povezovanje z drugimi institucijami

 

Vsebinske naloge so v dokumentu urejene v sklope petih upravljavskih področij: ohranjanje narave, vključno z izvajanjem neposrednega nadzora v naravi in upravljanjem z divjadjo v Lovišču s posebnim namenom Triglav Bled; varstvo kulturne dediščine; ohranjanje poseljenosti in trajnostni razvoj; obiskovanje in doživljanje in upravno administrativne naloge, vključno s sodelovanjem z različnimi ustanovami in z izpolnjevanjem mednarodnih obveznosti.

 

Med glavnimi cilji programa dela in upravljanja za leto 2024 so izvajanje javnih nalog in pooblastil po Zakonu o ohranjanju narave in Zakonu o Triglavskem narodnem parku; uresničevanje nalog, določenih z Načrtom upravljanja; izvajanje aktivnosti jubileja stoletnice prvega zavarovanega območja; celovito izpolnjevanje obveznosti projektov v izvajanju in kakovostna priprava novih projektnih predlogov; sodelovanje pri pripravi ter strokovnem nadzoru izvajanja ukrepov zmanjšanja obremenjevanja okolja s poudarkom na odvajanju odpadne vode s planinskih koč; sodelovanje pri oblikovanju naravovarstvenih smernic za obratovanje planinskih koč v povezavi z vplivi na naravo in okolje; sodelovanje v aktivnostih Slovenije kot predsedujoče Alpski konvenciji; sodelovanje z deležniki na področju umirjanja prometa, prednostno na državnih cestah na območju TNP; priprava in izvedba razpisa za področje kmetijstva in razvoja podeželja,… Vsi cilji in naloge so navedeni v dokumentu, ki je objavljen na tej povezavi

 

Za uspešno upravljanje narodnega parka načrtujemo okrepljeno povezovanje in sodelovanje z različnimi institucijami v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem okolju.

 

Finančni načrt predvideva izravnan neto poslovni izid tekočega leta

 

Skupna vrednost načrtovanih prihodkov JZ TNP za leto 2024 je 3.552.927 evrov, načrtovani odhodki pa znašajo 3.551.649 evrov (poraba po vrstah stroškov: stroški plač s prispevki in drugi izdatki zaposlenim 57%, stroški blaga, materiala in storitev 37%, amortizacija in finančni odhodki 1%,  drugi stroški in drugi odhodki 7%). Finančni načrt za leto 2024 predvideva, da bo neto poslovni izid tekočega leta izravnan. Izkazuje sicer bruto pozitivni izid, pri čemer načrtovani prihodki presegajo načrtovane odhodke v znesku obračunanega davka od dohodkov pravnih oseb.

 

Člani sveta JZ TNP so se med drugim seznanili tudi s Poročilom o izvajanju Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka 2016 - 2025 za obdobje 2016 – 2020 in s Poročilom o izvajanju Načrta upravljanja Triglavskega narodnega parka 2016 - 2025 za obdobje 2021-2022, ki sta bili predstavljeni že na Forumu zainteresirane javnosti Triglavskega narodnega parka na Jesenicah konec letošnjega januarja. 

 

Potrdili so tudi cenik pristojbin za soteskanje v soteskah Fratarica in Predelica v Logu pod Mangrtom ter cenike storitev JZ TNP, ki se nanašajo na opravljanje javne službe (vstopnine v objekte, kjer so predvidene, uporabe prostorov, vodenj, delavnic in dodatnih programov v informacijskih središčih Triglavskega narodnega parka). Sledili sta še obravnavi pobud dveh svetnikov, ki sta se nanašali na upravljanje z naravno vrednoto soteska Vintgar. Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je povedal, da se stvari rešujejo v okviru pristojnega ministrstva. Na željo svetnikov je zagotovil, da bodo, ko bodo rešitve znane, z njimi čim prej seznanjeni tudi člani sveta zavoda. 

 

Dokumente, ki jih je obravnaval svet zavoda na današnji seji, najdete na naši spletni strani na povezavi https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/uprava/svet-in-strokovni-svet-zavoda/