Nazaj na novice

Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden

08.06.2024
Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden
Danes je v Bohinju potekal slavnostni podpis sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije. Sporazum sta podpisala direktorja obeh upravljavcev parkov – dr. Tit Potočnik in dr. Roland Baier.

Slavnostni podpis sporazuma o pobratenju, ki sta ga podpisala direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik in direktor Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije dr. Roland Baier, je danes popoldne potekal v Centru Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini v občini Bohinj. Sodelovanje med parkoma, ki sicer že poteka, a doslej še ni bilo formalizirano, bo obsegalo področja upravljanja zavarovanih območij, raziskav, ohranjanja virov in izobraževanja. Sporazum o pobratenju je podpisan za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja.

 

Namen vzpostavitve partnerstva v obliki »pobratenja parkov« je spodbujanje mednarodnega sodelovanja in zagotavljanje podpore v vzajemno korist obeh parkov ter za obogatitev izkušenj in možnosti usposabljanja osebja prek projektov mednarodnega sodelovanja. Pobratenje parkoma omogoča prednosti, ki jih v sodelovanju prinaša izmenjava izkušenj in pristopov, vključno s prizadevanji za sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, regionalnimi in lokalnimi gospodarstvi, skupinami prijateljev parka in partnerskimi organizacijami. To je zlasti mogoče doseči z izmenjavo vodstvenih in strokovnih znanj, informacij, podatkov, tehnologij, usposabljanj ter izkušenj.

 

Podpisnika sporazuma o pobratenju: Parka sta si zelo podobna

 

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je po podpisu povedal: »Tako kot je  Triglavski narodni park eden od 13 parkov v Alpah, enako velja za Narodni park Berchtesgaden v Nemčiji, s katerim se povezujemo. Oba sta gorska parka in imata podobne izzive, zato je izmenjava izkušenj in dobrih praks dobrodošla. Oba parka sta tudi ustanovna člana organizacije Alparc, mreže zavarovanih območij v Alpah. Ideja o formaliziranju sodelovanja se je porodila lani. Že zdaj pa je jasno, da to ne bo samo sodelovanje na papirju, ampak tudi v praksi. Že to jesen bodo Narodni park Berchtesgaden obiskali učitelji iz Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe; nemški park se bo predstavljal na naslednjem sejmu Alpe Adria, pred kratkim pa sta bila potrjena tudi dva mednarodna projekta, v katerih sta oba parka partnerja.«

 

Direktor Narodnega parka Berchtesgaden dr. Roland Baier je ob podpisu dejal: »Veseli smo pobude Triglavskega narodnega parka, da nadgradimo sodelovanje. Prav tako smo veseli, da je naše pobratenje del 100-letnice ustanovitve predhodnika Triglavskega narodnega parka in Mednarodnega festivala alpskega cvetja. Naš park bo kmalu praznoval 50-letnico, prvo zavarovanje na njegovem območju pa je precej starejše. Prepričan sem, da dobro partnerstvo potrebuje podobnosti in razlike in parka imata oboje.« Enako kot Triglavski narodni park predstavlja srce Biosfernega območja Julijske Alpe, velja tudi za omenjeni nemški narodni park, ki je del širšega Biosfernega območja Berchtesgaden.

 

Zadovoljstvo ob podpisu pobratenja med parkoma sta izrazila tudi župan Občine Bohinj Jože Sodja ter direktor Turizma Bohinj in koordinator Skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus. Kot sta povedala, se namreč Občina Bohinj lahko pohvali z dolgoletnim partnerstvom z občino Ramsau pri Berchtesgadnu, ladjici, ki plujeta po Bohinjskem jezeru, pa sta včasih pluli po Kraljevem jezeru (Königsee). Dolgoletno povezanost obeh parkov pa je predstavil nekdanji dolgoletni direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Janez Bizjak

 

Pismo o nameri o sodelovanju med parkoma sta direktorja parkov podpisala že marca letos na turističnem sejmu ITB Berlin. Nemški gost pa si je pred današnjim podpisom sporazuma ogledal Bohinj in s tem del Triglavskega narodnega parka med plovbo po Bohinjskem jezeru s panoramsko ladjico in ob obisku smučišča Vogel s krožno kabinsko žičnico.  

 

Za Triglavski narodni park je to drugo letošnje pobratenje

 

Narodni park Berchtesgaden je edini nemški narodni park v Alpah. Odlok o narodnem parku je bil sprejet 18. julija 1978. Biosferno območje Berchtesgaden je bilo na Unescov seznam biosfernih območjih v programu Človek in biosfera vključeno leta 1990. Po površini park meri 20.808 hektarov (Triglavski narodni park obsega 83.982 hektarov), njegova najvišja točka je gora Watzmann z nadmorsko višino 2.713 m.

 

Triglavski narodni park se je v letošnjem letu že pobratil z narodnim parkom Valley of Flowers iz Indije, lani pa s francoskim Narodnim parkom Mercantour. Javni zavod Triglavski narodni park je tudi v preteklosti vzpostavil številna mednarodna partnerstva (pogodbe ali listine) s parki v tujini: z Naravnim parkom Taunus (Nemčija), Narodnim parkom Snowdonia (Wales), tripartitni sporazum z narodnima parkoma Visoke Ture/Hohe Tauern (Avstrija) in Les Ecrins (Francija), dogovor o pobratenju z Narodnim parkom Crater Lake (ZDA) in dogovor o pobratenju z Naravnim rezervatom Kronotski (Kamčatka, Rusija).