Nazaj na novice

Obeleževanje 100-letnice predstavili županom občin zgornje Gorenjske

15.12.2023
Obeleževanje 100-letnice predstavili županom občin zgornje Gorenjske
Stoletnica ustanovitve Alpskega varstvenega parka, prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, ki jo obeležujemo prihodnje leto, je pomembna za vse prebivalce Slovenije in za Slovence po svetu. Da bi razumeli njen pomen in pri obeleževanju sodelovali, smo predvidene dejavnosti v prihodnjem letu predstavili koordinaciji županov zgornje Gorenjske.

Tokratno redno srečanje koordinacije županov zgornje Gorenjske je gostil jeseniški župan mag. Peter Bohinec, zato je v torek, 12. decembra 2023, potekalo na Jesenicah. Ena od točk dnevnega reda je bila posvečena predstavitvi dejavnosti obeleževanja 100-letnice prvega zavarovanega območja na Slovenskem, Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, ki jo bomo obeleževali vse leto.

 

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik je županom uvodoma omenil, da je častno pokroviteljstvo obeleževanja jubileja prevzela predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Dogodki in druge aktivnosti bodo potekali vse leto in po celotnem Triglavskem narodnem parku in širše v Biosfernem območju Julijske Alpe.

 

K sodelovanju pri aktivnostih so povabljeni tako župani kot ostali sodelavci občin ter seveda društva, organizacije, prebivalci,…  Povabili smo jih k udeležbi in sodelovanju na predvidenih aktivnostih v organizaciji JZ TNP, k vključevanju vsebin 100-letnice v prireditve in ostale dejavnosti v svoji občini, k uporabi logotipa 100-letnice ter k podajanju predlogov za skupne dejavnosti v jubilejnem letu.

 

Prihodnji teden bomo dejavnosti ob obeleževanju 100-letnice predvidoma predstavili še primorskim županom in drugim deležnikom iz Biosfernega območja Julijske Alpe na primorski strani.

 

Program obeleževanja 100-letnice v teh dneh dopolnjujemo. Aktualno dogajanje, povezano z njim, lahko spremljate na naši spletni strani na zavihku 100-letnica oziroma na tej povezavi.