Nazaj na novice

Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku

26.10.2023
Prihaja nov dokumentarni film o sožitju človeka in narave v Triglavskem narodnem parku
Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev skozi oči ljudi, ki v Triglavskem narodnem parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike ohranjanja bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji. Film bo premierno predvajan na 1. programu TV Slovenija med jesenskimi šolskimi počitnicami in je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka.

Film VrH Julijcev je nastal v istoimenskem projektu, ki povezuje partnerje varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Film skozi oči ljudi, ki v parku živijo, delajo ali ga obiskujejo, predstavlja različne vidike in odgovarja na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji ter sobivanju narave in človeka na tem območju.

 

Premiera filma je tudi napoved leta 2024, ko v Sloveniji obeležujemo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Andrej Arih, vodja projekta VrH Julijcev v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), je pred premiero filma povedal: "Dokumentarec VrH Julijcev je delo štirih partnerjev projekta VrH Julijcev - JZ TNP, Zavoda za gozdove Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter produkcijske hiše Art7Video. Skozi gibljive slike dobimo vpogled v vsakdan življenja ljudi in narave v Triglavskem narodnem parku v različnih letnih časih. Želim si, da bi gledalci skozi filmsko pripoved bolje razumeli vpliv človeka na raznolikost narave in se pri svojih korakih v parku bolje zavedali vpliva na pester živalski in rastlinski svet. Naše današnje navade in njihovo prilagajanje za ohranjanje narave je tisto, kar se bo čez naslednjih 100 let odražalo v bogastvu narave, ki bo naša zapuščina prihodnjim generacijam."

 

Le s prilagajanjem in spreminjanjem navad lahko ohranjamo naravo Triglavskega narodnega parka

 

Sožitje človeka in narave v Triglavskem narodnem parku je dinamičen proces, ki zahteva dobro sodelovanje med različnimi strokovnjaki varstva narave, gozdarstva, kmetijstva, upravljanja voda ter številnimi drugimi. Prostor, ki s svojo bogato raznolikostjo živalskega in rastlinskega sveta velja za enega najbolje ohranjenih delov Alp, je prepleten tudi z vsakdanjim življenjem več kot dva tisoč domačinov v osmih občinah parka. V filmu VrH Julijcev skozi utrip lokalnih skupnostih spoznavamo tesno prepletenost človeka in narave ter prizadevanja za skupni cilj, da bogastvo Triglavskega narodnega parka ohranjamo za prihodnje generacije.

 

Slikovite podobe neokrnjene narave v filmu dobivajo realistično sliko ob boku enega ključnih izzivov Triglavskega narodnega parka, to je množičnega obiskovanja. Dokumentarni film izpostavlja pomen prizadevanj za ohranjanje narave, kulturne dediščine in trajnostnega razvoja v parku, a hkrati opozarja, da so naše današnje navade in njihovo prilagajanje tisto, ki bo v naslednjih 100 letih prispevalo k ohranjanju narave Triglavskega narodnega parka.

 

TV premiera in možnost brezplačnega ogleda na zahtevo

 

Izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev bo televizijsko premiero doživel med jesenskimi šolskimi počitnicami. Film si boste lahko ogledali na 1. programu TV Slovenija v torek, 31. oktobra 2023, ob 20.30 uri. Kasneje bo na voljo za brezplačen ogled na zahtevo v digitalni knjižnici Multimedijskega centra RTVSLO.si in na YouTube kanalu Triglavskega narodnega parka.

 

 

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

 

 

Na današnji predpremieri za sodelavce, ustvarjalce filma in medije je direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik (na desni) podelil posebne zahvale (od leve proti desni) Tomažu Miheliču iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Brigiti Oblak iz Zavoda za gozdove Slovenije, Nini Alič iz Javnega zavoda Triglavski narodni park, Andreju Arihu iz Javnega zavoda Triglavski narodni park in Alešu Žemlji iz produkcijske hiše Art7Video, Dušan Prašnikar iz Planinske zveze Slovenije pa je bil odsoten.

 

Fotografije: Aleš Zdešar, JZ TNP