Nazaj na novice

Poziv k odgovornemu obisku Triglavskega narodnega parka in uporabi javnih prevozov

18.06.2024
Poziv k odgovornemu obisku Triglavskega narodnega parka  in uporabi javnih prevozov
Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) letos nadaljuje z usmerjanjem obiska in spodbujanjem uporabe javnih prevozov, ki jih tudi sofinancira. Ob tem opozarja na odgovorno obiskovanje.

Kot je na novinarski konferenci Občine in Turizma Bohinj danes povedala vodja Informacijsko izobraževalne službe v JZ TNP Majda Odar, se različnim načinom usmerjanja obiska (vodeni izleti, obveščanje in informiranje naravovarstvenih nadzornikov, informacije v informacijskih središčih, v novičniku, preko medijev, na spletu, v aplikacijah,… ) v JZ TNP letos poskusno pridružuje novost – sprotno spremljanje obiska na območju Triglavskega narodnega parka. Obiskovalci po novem lahko na spletni strani https://www.tnp.si/sl/podrocja-dela/projekti-in-raziskave/spremljanje-obiska/ spremljajo, koliko prehodov štejejo števci obiska na različnih lokacijah po parku (območje Triglava in Doline Triglavskih jezer, osrednje naravne znamenitosti ter poti v alpskih dolinah). Deset števcev pošilja podatke enkrat dnevno, tako da je možno za en dan nazaj (ali za dlje v preteklost) preveriti, koliko obiskovalcev je obiskalo določeno točko v parku. Podatki z ostalih devetih števcev se osvežujejo takrat, ko so s števca ročno pobrani. Gre za pilotno aktivnost, ki predstavlja inovativen pristop spremljanja obiska v mednarodnem alpskem prostoru.

 

Podobno kot v preteklih letih je JZ TNP letos spomladi objavil povabilo k oddaji vlog za izvajanje trajnostnih javnih prevozov na območju Triglavskega narodnega parka. Sofinanciranje prevozov s strani JZ TNP so si v skupnem znesku 55.600 evrov zagotovile Občina Bohinj (v višini 23.650,47 evrov za prevoze na relaciji Bohinjska Bistrica (Jereka) – Pokljuka – Bohinjska Bistrica), Občina Bled (v višini 10.794,88 evrov za prevoze na relaciji Bled – Pokljuka – Bled) in Občina Kranjska Gora (v višini 21.154,65 evrov na relaciji Mojstrana – Vrata – Mojstrana).

 

Tako domačinom kot obiskovalcem bodo na voljo tudi prevozi z električnimi kombi vozili, ki jih je JZ TNP letošnjo pomlad v brezplačno uporabo predal petim parkovnim lokalnim skupnostim. Občina Tolmin bo izvajala prevoze na relaciji Tolmin - Tolminska korita in Tolmin – Javorca (predvidoma po 20. 7.); Občina Kobarid na relacijah Kobarid proti planini Kuhinja, Robidišču, Kolovratu, Drežniškim Ravnam in Robiču; Občina Kranjska Gora na relaciji Mojstrana – Vrata; v Občini Bohinj bodo prevozi z e-kombijem na Uskovnico in na Soriško planino na voljo na klic, prevoze pa bo izvajala tudi Občina Bovec. Vse podrobnosti bodo ob začetku izvajanja na voljo na spletnih straneh omenjenih občin oziroma destinacij.

 

Pred začetkom poletne sezone pa v JZ TNP opozarjamo tudi na odgovorno obiskovanje Triglavskega narodnega parka, kar je še posebej v ospredju v letošnjem letu, ko obeležujemo 100-letnico ustanovitve prvega zavarovanega območja. Med najpogostejšimi kršitvami v poletnem času so kopanje v visokogorskih jezerih in vodotokih, kampiranje v naravi na mestih, ki temu niso namenjena ter parkiranje in vožnja v naravnem okolju. Naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka boso obiskovalce informirali in opozarjali na ustrezno ravnanje oziroma izrekali globe za prekrške. Najpogosteje bodo prisotni na tistih točkah, kjer so doslej zaznali največ kršitev oziroma kjer bo njihova prisotnost najbolj potrebna. Pravila obnašanja v Triglavskem narodnem parku so prikazana na terenu na informacijskih tablah, v publikacijah za obiskovalce in na naši spletni strani: https://www.tnp.si/sl/obisk-parka/informacije-za-obiskovalce/pravila-obnasanja/