Novice

01.07.2024

Danes mineva 100 let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka

Na današnji dan pred stotimi leti je bil s podpisom pogodbe ustanovljen Alpski varstveni park, prvo zavarovano območje na slovenskem ozemlju, predhodnik Triglavskega narodnega parka.

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

12.06.2024

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.

08.06.2024

Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden

Danes je v Bohinju potekal slavnostni podpis sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije. Sporazum sta podpisala direktorja obeh upravljavcev parkov – dr. Tit Potočnik in dr. Roland Baier.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

08.05.2024

S Kugyjevimi vsebinami odprli letošnjo sezono v Trenti

Bilo je živahno, poučno, polno obujanja spominov in veličastno, kot se za jubilejno leto in za večere, posvečene Juliusu Kugyju, spodobi. Tako smo v soboto, 27. aprila, odprli poletno sezono v Informacijskem središču TNP Dom Trenta.

07.05.2024

Ob stoletnici razstava in srečanje gorenjskih fotografov

Pred prazniki smo na Bledu sto let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, praznovali skupaj z gorenjskimi fotografi, ki so si Triglavski narodni park izbrali za temo svojega 7. srečanja.

12.04.2024

Za predano dolgoletno delo smo prejeli zlato plaketo Občine Bled

V sredo, 10. aprila, je Občina Bled na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku podelila občinska priznanja. Zlato plaketo za uspešno dolgoletno delo je prejel tudi naš zavod. Plaketo je direktorju zavoda dr. Titu Potočniku izročil blejski župan Anton Mežan.

26.03.2024

Izšel je koledar dogodkov obeleževanja 100-letnice

Letošnja 100-letnica podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je pomembna za celotno slovensko naravovarstvo in za vso Slovenijo. Zato jo tudi praznujemo skupaj. Vse dogodke obeleževanja smo zbrali v eno publikacijo.

19.03.2024

Petim občinam TNP predana električna vozila za prevoze prebivalcev

Pet električnih kombi vozil, ki jih je nabavil Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), bo po današnji uradni predaji, ki je potekala v Tolminu, služilo za javne prevoze prebivalcev v parkovnih občinah Tolmin, Kobarid, Bovec, Kranjska Gora in Bohinj.

06.03.2024

Na ITB Berlin o 100-letnici in novem sodelovanju

Na vodilnem svetovnem turističnem sejmu ITB Berlin, ki poteka do jutri, se je sinoči odvijal slovenski večer s poudarkom na obeleževanju 100-letnice prvega zavarovanega območja pri nas. Ob tem sta vodstvi našega narodnega parka in nemškega Narodnega parka Berchtesgaden podpisali pismo o nameri o sodelovanju med parkoma.

22.02.2024

Vse bolj pestro obeleževanje 100-letnice

Dogodke, ki obeležujejo 100-letnico podpisa zakupne pogodbe za Alpski varstveni park, predhodnik Triglavskega narodnega parka, poleg našega zavoda pripravljajo številne druge organizacije. Tokrat so jubilej z odprtjem razstave o vodi obeležili v Zeleni hiši v Kobaridu.