Novice

26.07.2024

Avgusta bo Pocarjeva domačija v Zgornji Radovni ponovno odprta

S ponovnim odprtjem cest, ki vodijo do nje, avgusta ponovno odpiramo Pocarjevo domačijo v Zgornji Radovni, eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku.

25.07.2024

Letošnja žetev semenskih mešanic se razlikuje od lanske

V okviru projekta LIFE FOR SEEDS, katerega partner je Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), za obnavljanje travnikov uporabljamo različne pristope. Letos je bilo v ospredju krtačenje.

18.07.2024

Med Mladimi na vrhu tudi naši Mladi nadzorniki

Vsakoletnega mednarodnega dogodka Mladi na vrhu se redno udeležujejo tudi naši Mladi nadzorniki. Tako kot njihovi vrstniki iz drugih zavarovanih območij so se danes odpravili v hribe, in sicer pod Črno prst.

10.07.2024

Poletni tabor TNP 2024 – Mladi nadzorniki na Uskovnici

Otroci iz programa Mladi nadzornik so na taboru na Uskovnici. Spoznavajo Triglavski narodni park, raziskujejo travnike, osvajajo vrhove, se kopajo v Bohinjskem jezeru in uživajo v družbi vrstnikov.

05.07.2024

Razglašeno Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe

Na 36. zasedanju Mednarodnega koordinacijskega sveta Unescovega programa Človek in biosfera (MAB) v Agadirju (Maroko) je bilo danes razglašeno Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe.

02.07.2024

Uspešno zatiranje invazivnega japonskega dresnika v Bohinju

Na testni točki ob potoku Ribnica v Bohinju uspešno zatiramo invazivno tujerodno rastlinsko vrsto – japonski dresnik. Površino smo pred petimi leti prekrili z industrijskim tekstilom, lani pa odkrili.

01.07.2024

Danes mineva 100 let od ustanovitve Alpskega varstvenega parka

Na današnji dan pred stotimi leti je bil s podpisom pogodbe ustanovljen Alpski varstveni park, prvo zavarovano območje na slovenskem ozemlju, predhodnik Triglavskega narodnega parka.

20.06.2024

Člani Botaničnega društva Slovenije obiskali grbinasti travnik

Na grbinastem travniku v Zgornji Radovni smo gostili člane Botaničnega društva Slovenije. Travnik je svetovna posebnost in letos je zacvetel v vsej svoji lepoti. Izredna pestrost in barvitost je goste navdušila.

18.06.2024

Poziv k odgovornemu obisku Triglavskega narodnega parka in uporabi javnih prevozov

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) letos nadaljuje z usmerjanjem obiska in spodbujanjem uporabe javnih prevozov, ki jih tudi sofinancira. Ob tem opozarja na odgovorno obiskovanje.

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

13.06.2024

Novosti za soteskarsko sezono 2024 v soteski Jerečica v občini Bohinj

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v sodelovanju z Občino Bohinj, Zavodom RS za varstvo narave in Javnim zavodom Turizem Bohinj pristopil k pripravi strokovnih podlag in režimov za rabo in upravljanje soteske Jerečica.

12.06.2024

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.