Učna pot Mangrtsko sedlo

Učna pot Mangrtsko sedlo

Nova učna pot Mangrtsko sedlo, kjer boste skozi info točke spoznali to občutljivo visokogorsko območje.

Več
Za zagotavljanje boljšega doživetja za obiskovalce in za ohranjanje narave je JZ TNP na območju Mangrta vzpostavil novo učno pot.

Učna pot Mangrt ponuja dve izhodiščni točki, parkirišče pred zadnjim predorom in parkirišče pred zaporo, ter obiskovalcem omogoča raziskovanje območja po označeni planinski poti, ki vodi mimo planinske koče, in po nekdanji prometni cesti, ki je danes zaprta za promet.

Sodobna interpretacija učne poti vključuje različne fenomene, kot so geologija, geomorfologija, meteorologija, botanika, živalstvo, pašništvo, gorništvo in posebnosti povojnega obdobja. Obiskovalcem pa hkrati poudarja občutljivost življenja v visokogorju in jih opozarja, naj se premikajo pozorno v neposredni bližini mirnih območij za belko.

Nova učna pot je odličen način za raziskovanje Mangrtskega sedla, saj obiskovalcem ponuja interpretacijo izjemnega visokogorskega okolja, ki je relativno lahko dostopno in edinstveno z vidika opazovanja narave na visoki nadmorski višini.

Dodatne informacije

Zahtevnost poti:

  • nezahtevna

Zanimivosti ob poti:

  • Vsebine učne poti sestavljajo fenomeni s področja botanike (izredna raznovrstnost planinskega cvetja), živalstva (umeščanje mirnega območja za koconogo kuro – belko), geologije (nariv, gube, prelomi itn.), meteorologije (optimalne razmere za nastanek vzgonskih vetrov), tradicionalnih človekovih dejavnosti (vrharjenje in planinska paša), zgodovine (povojno dogajanje) in planinstva (zavarovana Slovenska pot v Mangartu).

Primeren letni čas:

  • kopna sezona
  • Pozimi je cesta na Mangartsko sedlo zaprta.

Plačljivost obiska:

  • Za vožnjo po Mangrtski cesti je treba plačati ekološko takso v višini 10 €.

Gostišča in planinske koče:

  • Koča na Mangrtskem sedlu

Priporočila:

  • Ker gre za priljubljeno destinacijo v času poletnih mesecev, priporočamo uporabo javnega prevoza za prihod do izhodišča. S tem ne boste le zmanjšali prometne gneče in zaščitili okolja, ampak tudi brezskrbno uživali na poti. Avtobusna storitev obratuje redno iz različnih lokacij, kar omogoča enostaven dostop.
  • Hkrati se na Mangartsko sedlo lahko pelje največ 90 vozil (vključno z motorji). Promet uravnava zapornica s štetjem prometa.

Upravljalec poti:

  • Javni zavod Triglavski narodni park