Roberto Valenti 

Tržačan. Zaposlen v javnem servisu Corpo Forestale dežele Friuli Venezia Giulia, kjer se ukvarja z okoljsko vzgojo. Alpinist, fotograf, okoljevarstvenik. 'Prijatelj' dr. Juliusa Kugyja. Ljubitelj Julijcev. Roberta smo na TNPju spoznali preko čezmejnega projekta JULIUS, kasneje pa je Infocenter Triglavska roža na Bledu gostil tudi razstavo njegovih izjemnih fotografij.

Roberto Valenti 2020 naslovka

Triglavski narodni park

Slemenova spica Roberto Valenti 5

Prvič sem videl Triglav z morja s Tržaškega zaliva v razjasnenem dnevu od burje. Na severovzhodu je nad Krasom in Julijskimi predalpami izstopala velika zasnežena gora. Takrat sem kot zelo mlad ambiciozen planinec raziskoval tržaške knjižnice, da bi si nabavil knjige o gorah in se z branjem istovetil s temi velikimi dogodivščinami. Na policah sem našel zastarelo knjigo z rumenkasto in neopazno platnico; "Iz življenja alpinista - Julijske Alpe" Juliusa Kugyja v eni izmed njegovih prvih izdaj; očaralo me je branje te knjige in sem si začel predstavljati divje gore, naravo, velke vzpone in taborjenje pod zvezdami. "V Julijcih je Triglav najvišji in najbolj legendaren, Škrlatica najbolj divja, Jalovec najbolj drzen, Mangart najbolj slikovit, Razor najbolj plemenit ..."; gore, ki sem jih odkril po knjigah, zaželene in dolgo pričakovane.

Skrlatica ob soncnem zahodu Roberto Valenti 4

Poleti 1980 sem s Italijanskim alpskim klubom CAI prvič stopil na vzhodne Julijske Alpe, da bi se povzpel na panoramski vrh Slemenove špice. Toda moje srce je bìlo za drugi vrh, Triglav, "najvišji in najbolj legendarni". Njemu sem se nekaj let pozneje plaho približal v pozni jeseni leta 1983. Od Aljaževega doma v Dolini Vrat smo se povzpeli po Bambergovi poti, na robu neizmerne severne stene, ki jo je že pobelil prvi jesenski sneg. Nepozaben bo ostal prihod na vrh z derezami in cepinom po zadnjem grebenu. Občutek je bil enkraten, zasneženi Tauri na severu so obkrožali pokrajino kot razglednica, pod nami Julijske Alpe in daleč na jugozahodu Jadransko morje odeto v svetlobo. Spet se pojavijo spomini na tisti oddaljeni dan, ko me je takrat kot dečka očaral pogled preko morja na to veliko goro. Sledila so leta popolne predanosti alpinizmu, ki so ga krojili številni pomembni vzponi med najzahtevnejšimi v vzhodnih Alpah. Vendar sem se vedno vračal v Julijske Alpe, da bi plezal "večne klasike". Ena izmed teh je bila čudovita Aschembrennerjeva smer v Travniku (800 metrov do 6 ° +). V zimski sezoni sem raziskoval Triglav in bližnje gore iz vseh strani. Leta 1993 sem za revijo Alp napisal "Triglav, turno smučanje v slovenskih Julijcih". To je bilo vabilo italijanskim planincem, naj odkrijejo čudovite gore, bogate s kulturo, zgodovino in legendami, obdano s čudovito naravo.

Mangart in Jalovec Roberto Valenti 7


Izkušnje, ki sem jih doživel v Julijskih Alpah v različnih obdobjih mojega življenja, se pretakajo s srečnimi in nekaterimi močno bolečimi dnevi spomina. Postopoma se pojavi ob mojem alpinizmu strast do naravoslovnega fotografiranja, ki me pogosto vodi v lov na luči in barve narave tega parka. Nekega dne se je v Alpinetum Juliana ( Dolina Trente), v kraju prežetem z osebnostjo kantorja Julijcev Juliusa Kugyja, porodila ideja, da bi njemu in tem goram posvetili nov dolgoročen fotografski projekt. "Da bi poznal goro, je treba na njej prespati ..." je pisal Kugy. Zato sem pogosto sam taboril na najbolj slikovitih vrhovih Julijskih Alp in tako ujel s svojo fotokamero tiste čarobne trenutke, ki nastajajo od sončnega zahoda do sončnega vzhoda. To so bila leta velikega prizadevanja pri ustvarjanju filma "Človek, ki je govoril goram" in fotografske razstave "Julijske Alpe". Cenili so jo številni navdušeni planinci in alpinistični privrženci.

Lyrurus tetrix Roberto Valenti 3

Danes kot planinec, fotograf in naravoslovec ob 40-letnici njegove ustanovitve rad obravnavam Triglavski narodni park kot sodoben primer laboratorija okoljske trajnosti. Naravno in antropično okolje tega parka moramo varovati ne le kot dragoceno zakladnico biotske raznovrstnosti in kulture, ampak predvsem kot vir "energije", kjer se lahko evropski državljani regeneriramo, daleč od življenjskih ritmov velikih mest.

Macesen Larix decidua na vrsicu Roberto Valenti 12

Parku želim dobro pot z izvenčasovnim Kugyjevim stavkom - "Ne glede na to, koliko gora sem kdaj videl, nobene po lepoti ne presežejo Julijce ". Z enakimi občutki, spoštovanjem in čustvi rad sledim njegovim potem. Pogosto se zakasnim z namenom, da bi taboril na najvišjih vrhovih, potopljen v tišino teh divjih gora.

Brocken spectre na Mala Mojstrovka Roberto Valenti 6

Vse fotografije: Roberto Valenti