Eva Štraus Podlogar

Direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, v obdobju jesen 2016 do februar 2020 državna sekretarka za turizem na MGRT, dolgoletna direktorica Turizma Bled; predvsem pa  s srcem in razumom predana slovenskemu turizmu ter ohranjanju in promociji lepot naše Slovenije.

20170707 103551 001

Območje, ki ga zajema Triglavski narodni park, pogledi na Julijce s kateregakoli kotička Slovenije so globoko vtisnjeni v kolektivni spomin vseh Slovencev. Živeti v teh krajih je privilegij, ohranjati jih in deliti njihovo bogato naravno in kulturno dediščino, pa je tudi velik izziv in odgovornost.

Če bi me kdo vprašal na kaj najprej pomislim, ko pomislim na Triglavski narodni park bi bil moj odgovor – čudovita narava, spoštovanje in ponos. Izjemna lepota narave v vseh letnih časih me vedno očara in težko bi se odločila, kdaj mi je najljubša.

20191225 122457

Vedno imam občutek, da me ta svet pomirja. Vseskozi pa se tudi prepleta z mojimi poslovnimi izzivi, ki so predvsem vezani na turizem.

Odkrito lahko povem, da se je v 4 desetletjih odnos turizma do Triglavskega narodnega parka spremenil, posledično pa tudi odnos TNP do turizma. Slovenski turizem je že pred dobrim desetletjem stopil na pot trajnostnega turizma, ki jo utrjuje tudi s projektom Zelena shema slovenskega turizma (ZSST).

Spoznavanje, občudovanje in spoštovanje Triglavskega narodnega parka in njegovih prebivalcev je nedvomno ključno za trajnosten razvoj lokalnih skupnosti in trajnosten razvoj turizma na tem območju.

Z velikim ponosom in zanosom sem sodelovala pri vzpostavitvi Infocentra Triglavska roža; kot novega, regijskega, turistično-naravovarstvenega informacijskega središča Gorenjske in Slovenije. Sodoben center z lepo in vedno aktualno stalno razstavo »Raj pod Triglavom«, bogato multimedijsko predstavitvijo, možnost druženja ob dobri kavi na zanimivih dogodkih in razstavah, ki povezujejo in osveščajo.

20201030 123820

Težko si je predstavljati predstavitev Slovenije v mednarodnem prostoru brez vključitve Triglavskega narodnega parka, našega edinega nacionalnega parka; njegovih lepot  in dediščine.

Turizem je v zadnjih letih beležil izjemne stopnje rasti in se ponekod približal mejam skrajnih zmogljivosti. Na srečo se je slovenski turizem zavezal trajnostnemu turizmu in prepoznal pomen ohranjanja narave, trajnostne mobilnosti, usmerjanja turističnih tokov; v zadovoljstvo gostov in lokalnega prebivalstva. Včasih pa se še tako dobri nameni, ne realizirajo v skladu z našimi pričakovanji. Kljub dobrim izhodiščem in veliki želji, se je realnost, predvsem zaradi naraščajočega prometa v zadnjih letih, oddaljevala od zastavljenih ciljev.

vogel 1608

V letu, ko Triglavski narodni park slavi 40 letnico smo se soočili s posledicami pandemije, ki je skoraj zaustavila mednarodni turizem. Določena območja so se umirila in gostov skoraj ni bilo, na drugih so se dodatno okrepili domači obiskovalci, ne glede na letni čas. Vsi bi to obdobje morali izkoristiti tudi za razmislek - kako ob spoštovanju narave in lokalnih prebivalcev usmerjati razvoj v tem izjemno občutljivem naravnem okolju.

Iskrene čestitke ob jubileju in srečno Triglavski narodni park!

Fotografije:osebni arhiv Eve Štraus Podlogar