BORUT PAHOR

Predsednik Republike Slovenije in častni pokrovitelj obeleževanja 40. obletnice zakonske ustanovitve Triglavskega narodnega parka in 60. obletnice zavarovanja Doline Triglavskih jezer

Predsednik RS portret tisk Custom2

Spoštovani gospe in gospodje,

mogočna narava Triglavskega narodnega parka me vselej presune. Čutim močan ponos, da je ta delček raja naš nacionalni simbol. Na park me vežejo lepi in zelo osebni spomini, saj sem imel priložnost skupaj z zaposlenimi v parku izkusiti predanost vseh, ki ste svoje poslanstvo našli v varovanju in ohranjanju parka ter njegove raznolike naravne in kulturne dediščine.

Ob pomembnih jubilejih Triglavskega narodnega parka čestitam vsem, ki ste desetletja skrbeli zanj, in tistim, ki to počnete danes. Predvsem pa se vam želim zahvaliti, da ste varovanje tega edinstvenega slovenskega naravnega bisera razumeli in sprejeli kot trajno, pravzaprav večno poslanstvo.

Slovenija je kot ustvarjena za trajnostni razvoj. Surovin prihodnosti, ki jih potrebujemo za trajnostni razvoj, imamo pri nas v izobilju. Imamo tudi ljudi, ki znajo z njimi odgovorno ravnati. Vse to me navdaja z optimizmom, da v trajnostnem razvoju ne vidimo grožnje zdajšnji blaginji, marveč zagotovilo za prihodnost, v kateri bomo lahko vsi živeli v čistem, mirnem, naravnem in varnem okolju. Cilji trajnostnega razvoja pa od vseh nas zahtevajo nekaj truda, ambicioznosti in poguma.

Živimo v času pandemije covida-19, ki je spodbudila razmislek o dosedanjem načinu življenja in o tem, kaj vse bo v prihodnje drugače. O novem virusu ne vemo vsega in se še učimo. O podnebnih spremembah pa vemo dovolj, da lahko učinkovito ukrepamo. Posledice pandemije zato ne smejo biti izgovor za vrnitev k netrajnostnim praksam, ki škodujejo okolju in podnebju. Pandemijo lahko razumemo kot priložnost, da aktivneje in bolj zavzeto prilagodimo svoj način življenja in spremenimo tisto, kar lahko. Takšne spremembe niso lahke in se ne zgodijo čez noč, vendar so nujno potrebne. Na to nas opozarjajo ugledni znanstveniki in strokovnjaki. Mladi povsod po svetu pozivajo odločevalce, naj podnebne spremembe začnemo jemati resno in sprejmemo učinkovite ukrepe za blaženje njihovih posledic. Za to se zavzemamo skupaj s članicami in člani mojega Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko.

Spoštovani,

ko se bomo naslednjič sprehodili po poteh Triglavskega narodnega parka, bodimo hvaležni, da nas je čudovita narava tako velikodušno sprejela. Njen obstoj, lepote in velikodušnost pa so odvisni predvsem od našega ravnanja. Čas je, da ji to velikodušnost vrnemo in bolj pazimo nanjo. Hvaležen sem vsem, ki se tega zavedate in se po svojih najboljših močeh trudite, da z zgledom navdihujete druge. Vaš prispevek je nenadomestljiv. Živite v parku in park živi z vami.

Z najboljšimi željami.