Novice

18.06.2024

Poziv k odgovornemu obisku Triglavskega narodnega parka in uporabi javnih prevozov

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) letos nadaljuje z usmerjanjem obiska in spodbujanjem uporabe javnih prevozov, ki jih tudi sofinancira. Ob tem opozarja na odgovorno obiskovanje.

17.06.2024

Mladi nadzorniki Triglavskega narodnega parka urejali Soško pot

Učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki so se pridružili programu Mladi nadzornik, so pred dobrim tednom opravili pomembno delo. Uredili so del Soške poti, ki je zdaj varnejša in prijetnejša za obiskovalce.

14.06.2024

Dve projekciji prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in obeleževanja 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka sta potekali projekciji filma V kraljestvu Zlatoroga v Tolminu in v Kranjski Gori.

13.06.2024

Novosti za soteskarsko sezono 2024 v soteski Jerečica v občini Bohinj

Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) je v sodelovanju z Občino Bohinj, Zavodom RS za varstvo narave in Javnim zavodom Turizem Bohinj pristopil k pripravi strokovnih podlag in režimov za rabo in upravljanje soteske Jerečica.

12.06.2024

O trajnostni gradnji in prenovi na območju Alp v slikah in besedah

V centru TNP Bohinj smo v petek, 7. junija, odprli razstavo natečaja Constructive Alps in se z gosti pogovorili o trajnostni gradnji in prenovi na območju Alpske konvencije. Posebna gosta sta bila zakonca Karničar z nagrajene Šenkove domačije na Zg. Jezerskem.

08.06.2024

Triglavski narodni park pobraten z Narodnim parkom Berchtesgaden

Danes je v Bohinju potekal slavnostni podpis sporazuma o pobratenju Triglavskega narodnega parka in Narodnega parka Berchtesgaden iz Nemčije. Sporazum sta podpisala direktorja obeh upravljavcev parkov – dr. Tit Potočnik in dr. Roland Baier.

06.06.2024

Sprotno spremljanje obiska v Triglavskem narodnem parku

V Javnem zavodu Triglavski narodni park vse bolj sprotno lahko spremljamo obisk na območju parka, vpogled v sveže podatke o obisku oziroma prehodih pa so zdaj obiskovalcem in ostalim na voljo tudi na naši spletni strani.

31.05.2024

Z osrednjega dogodka obeleževanja 100-letnice v Trenti

Varstvo je obstoj, je bilo glavno sporočilo današnje osrednje prireditve obeleževanja 100-letnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, v Trenti.

30.05.2024

Dijaki BC Naklo na obisku pri naših strokovnjakih

Danes so naloge upravljanja s Triglavskim narodnim parkom spoznavali dijaki 3. letnika programa naravovarstvo Biotehniškega centra (BC) Naklo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so dan namesto na Pokljuki preživeli v Infocentru Triglavska roža na Bledu.

29.05.2024

Nova mobilna razstava o biotski raznovrstnosti na travnikih

Še vedno se spominjamo odprtja sezone na Pocarjevi domačiji, ki smo ga izvedli v soboto, 18. maja, ob svetovnem dnevu muzejev. Tokrat izpostavljamo, da je bila takrat prvič predstavljena tudi nova mobilna razstava o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti na travnikih.

28.05.2024

Pot pri slapu Peričnik je po končanih delih ponovno odprta

Zaključila so se tudi dela na poti pri slapu Peričnik, tako da je pot ponovno odprta za obiskovalce. Pot je urejena, odvečna lesna masa odstranjena, stopnice in ograje pa so vzpostavljene na novo, kjer je bilo to potrebno.

27.05.2024

Pocarjevo domačijo smo odprli na mednarodni dan muzejev

V soboto, 18. maja, smo odprli letošnjo sezono na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, ob tem pa smo obeležili še mednarodni dan muzejev. Zdaj jo obiskujejo predvsem skupine, za obiskovalce pa bo odprta od ob koncih tedna v polenih mesecih.