Nazaj na novice

Na Belarjevih dnevih v Trenti tudi letos v dveh dneh skoraj 800 otrok iz Slovenije in tujine

19.06.2024
Na Belarjevih dnevih v Trenti tudi letos  v dveh dneh skoraj 800 otrok iz Slovenije in tujine
V Trenti so se danes začeli tradicionalni Belarjevi dnevi, animirani orientacijski pohod po Soški poti. V dveh dneh se bo tam sprehodilo skoraj 800 učencev Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe in iz tujine.

Podobno kot je bilo danes, bo tudi jutri v Trenti živahno. Tradicionalni Belarjevi dnevi ime nosijo po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju. Letos mineva 160 let od njegovega rojstva. Obenem pa obeležujemo 100-letnico prvega zavarovanega območja, predhodnika Triglavskega narodnega parka, za katero je imel izjemne zasluge prav Albin Belar. 

 

Za nagrado jubilejna razglednica Triglavskega narodnega parka

 

Dogodek, ki ga vsako leto organizira Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP), je namenjen petošolcem osnovnih in podružničnih šol Biosfernega območja Julijske Alpe (tako z gorenjske kot s primorske strani), vsako leto pa povabimo tudi otroke iz narodnih in naravnih parkov sosednje Avstrije, Italije in Hrvaške; slednji so se letos odzvali povabilu in se nam pridružili. Skupine razdelimo na dva dneva, prav tako se na pot podajajo ob različnih urah, da na po poti ni pretirane gneče.   

 

Naravoslovni dan organiziramo v obliki orientacijskega pohoda od točke do točke, kjer udeleženci spoznavajo različne zanimivosti Triglavskega narodnega parka, kot so naravne in kulturne znamenitosti. Pri vsaki točki otroke pričakajo naši sodelavci, ki poskrbijo za zanimivo ter poučno animacijo. Vsaka skupina na točkah ob poti zbira žige. Ob koncu pohoda udeležence, kot je že v navadi, pri Informacijskem središču TNP Dom Trenta čaka trentarska malica, za zbrane žige pa letos vsi člani posamezne skupine prejmejo nagrado – spominsko razglednico, ki jo je JZ TNP izdal ob letošnji 100-letnici prvega zavarovanega območja.

 

Posebna točka o pomenu zelene infrastrukture

 

Tokratni Belarjevi naravoslovni dnevi se odvijajo pod okriljem projekta Fractal, ki ozavešča o pomenu zelene infrastrukture za podporo biodiverziteti in ohranitvi opraševalcev. Ena od točk pohoda tik pred njegovim zaključkom je zato namenjena tem temam. Tudi letos udeleženci Belarjevih dni med pohodom brezplačno obiščejo Alpski botanični vrt Julijana v Trenti, s katerim upravlja Prirodoslovni muzej Slovenije.

 

Belarjevi dnevi so običajno na sporedu v času evropskega dneva parkov. 24. maja leta 1909 je bilo namreč na Švedskem ustanovljenih prvih devet narodnih parkov v Evropi, kar je pomenilo začetek intenzivnejšega varovanja narave na tej celini. Tudi letošnji Belarjevi dnevi so bili predvideni v tem obdobju maja, vendar smo jih morali zaradi slabih vremenskih razmer prestaviti. Kot je že v navadi, tudi tokrat dogodek poteka brez plastike za enkratno uporabo.

 

O letošnjem jubileju

 

Zamisel o zavarovanju doline Triglavskih jezer je zrasla že v času pred 1. svetovno vojno. Idejni oče je bil Albin Belar, znanstvenik seizmolog, ki je spremljal potresno dejavnost. Udejanjena je bila med obema svetovnima vojnama – Alpski varstveni park, predhodnik Triglavskega narodnega parka, je bil ustanovljen leta 1924. Po drugi svetovni vojni, leta 1961, je bil sprejet prvi zakon o Triglavskem narodnem parku, ki je trajno zavaroval Dolino Triglavskih jezer. Dvajset let pozneje je bilo to do takrat precej majhno območje doline razširjeno v veliki Triglavski narodni park, kot ga poznamo danes.

 

Več o letošnjem obeleževanju 100-letnice prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju lahko preberete na naši spletni strani na tej povezavi: https://www.tnp.si/sl/javni-zavod/posebni-dogodki/100-letnica/

 

Koledar prireditev ob 100-letnici lahko prelistate s klikom na to povezavo: https://www.tnp.si/media/4449/tnp_koledar_2024.pdf