Nazaj na novice

Kako spremeniti človekov pogled na odstranjevanje rib iz jezer: 40-letna zgodba dojemanja in komunikacije

17.05.2022
Kako spremeniti človekov pogled na odstranjevanje rib iz jezer: 40-letna zgodba dojemanja in komunikacije
Izkoreniniti ribe iz gorskega jezera je redkokdaj enostavno, pa vendar enostavneje kot prepričati ljudi, da so ribe v mnogih gorskih jezerih izjema in ne pravilo.

Kako pojasniti ljudem, da so posledice izpusta nekaj rib v gorsko jezero hujše, kot da vanj vržemo smeti s svojega piknika? Zakaj sta biološko onesnaževanje in izguba biotske raznovrstnosti zaradi vnosa tujerodnih rib tako težko razumljiva javnosti?

V sodelovanju z Museo Civico di Storia Naturale di Trieste – Prirodoslovnim muzejem Trst bo Nicola Bressi predaval o odstranjevanju rib iz gorskih jezer.

Predavatelj se bo posvetil razlogom, zakaj številni ljudje, tudi tisti, ki imajo radi gorsko naravo in razumejo problematiko, nočejo sprejeti izlova rib kot rešitve. Prirodoslovni muzej Trst se s temi problemi sooča že od 70. let prejšnjega stoletja. Na kraški planoti v Vzhodnih Alpah na italijanski strani se je pričelo z eksperimentiranjem z različnimi rešitvami in s komunikacijo razlogov o izlovu rib. Zato bo predavanje temeljilo na primerih dobre prakse in tudi rešitvah, ki se niso izkazale za dobre.

Rdeča nit predavanja je, da se je treba izogniti družbenim nasprotjem o poboju živali, s tem da zmanjšamo vpliv odstranjevanja rib na neciljne vrste in preprečimo vračanje rib v jezera. Upoštevati je treba tudi tiste primere, ko je odstranjevanje rib neprimerno zaradi ekoloških, zgodovinskih ali oportunističnih razlogov.

Predavanje bo potekalo v sklopu projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku – VrH Julijcev in bo v angleškem jeziku.