Nazaj na novice

Prenovljena učna pot Goreljek vabi obiskovalce

17.06.2022
Učna pot barje Goreljek je ena izmed najbolj obiskanih učnih poti v Triglavskem narodnem parku.

Z leti je infrastrukturo načel zob časa in zato smo jo v Javnem zavodu Triglavski narodni park v sklopu projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku — VrH Julijcev temeljito prenovili. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prvi poletni obiskovalci Pokljuke so jo že obiskali in so navdušeni nad novimi pridobitvami.

Učna pot je bogatejša za 15 novih informativnih tabel, prenovili pa smo tudi obsežen del lesenih delov poti in ograj.

Dober kilometer dolga in nezahtevna pot je primerna tudi za najmlajše, ki se šele spoznavajo z obiskovanjem narave. Izhodišče krožne poti je pri hotelu Jelka (kapelica Sv. Antona Padovanskega, Goreljek) in sodi med nezahtevne poti.

Na učni poti lahko spoznate zanimivosti rastlinskega in živalskega sveta, Pokljuko nekoč in danes ter pomen šotnih barij, ki sodijo med najbolj dragocene dele narave in so najbolj južno ležeča barja v Evropi. Najpomembnejše rastlinske vrste so različne vrste šotnih mahov, opazimo pa lahko tudi drobno mesojedko rosiko, rožmarinko, nožničavi munec, dlakavo mahovnico, barjansko kopišnico ter druge.

V projektu VrH Julijcev z različnimi aktivnostmi ustvarjamo boljše pogoje za življenje 8 živalskih in rastlinskih vrst Nature 2000. Z novo usmerjevalno in informacijsko infrastrukturo na Pokljuki prispevamo k ohranjanju edinstvene narave ter pestrosti živalskega in rastlinskega sveta Triglavskega narodnega parka. Obiskovalcem omogočamo, da spoznajo pestro naravo ter tako bolje razumejo pomen varstva narave.