Nazaj na novice

Več kot 900 učencev na Belarjevih naravoslovnih dnevih 2022

18.05.2022
Več kot 900 učencev na Belarjevih naravoslovnih dnevih 2022
OTROCI V NARODNEM PARKU

OTROCI V NARODNEM PARKU

 

Z današnjim dnem se pričenjajo 22. Belarjevi dnevi, animirani orientacijski pohod po Soški poti v Trenti.

 

V dveh dneh se bo po poti sprehodilo 900 učencev skupnosti šol članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe in prijatelji iz drugih zavarovanih območij.

 

wwwbelar22

 

Danes se je učencem 5. razredov pridružila tudi skupina Mladih nadzornikov, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park dr. Tit Potočnik, John Duwe, ranger pobratenega ameriškega narodnega parka Kratersko jezero ter člani Veleposlaništva ZDA v Sloveniji. 

Belarjeve dneve organizira Triglavski narodni park in se vedno dogajajo v času evropskega dneva parkov. 24. maja leta 1909 je bilo namreč na Švedskem ustanovljenih prvih devet narodnih parkov v Evropi, kar je pomenilo začetek intenzivnejšega varovanja narave v Evropi. Belarjeve dneve so poimenovani po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju.

 

Orientacijskega pohoda se bodo danes, v sredo, 18. 5. in jutri, 19. 5. 2022, udeležili:

 - učenci iz 23 šol članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe,

 - otroci iz sosednjih zavarovanih območij: avstrijskega Narodnega parka Nockberge, hrvaškega Narodnega parka Risnjak in

  - skupina Mladih nadzornikov.

Triglavski narodni park letos praznuje 5 let pobratenja z Narodnim parkom Kratersko jezero iz Oregona. Letos po premoru 2 let v Slovenijo prihaja John Duwe, t.i. "interpretational ranger", ki je v Sloveniji že gostoval v uspešni izmenjavi izkušenj pri delu z mladimi in interpretaciji narave za različne skupine. Pri izmenjavi izkušenj s parkoma, veliko sodelujemo tudi z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji.

 

O BELARJEVIH DNEVIH

Naravoslovni dan organiziramo v obliki orientacijskega pohoda po sistemu skritih pisem oz. učnih listov, ki skupine usmerjajo od točke do točke, hkrati pa opozarjajo na sprotne zanimivosti ter skupinam dajejo določene napotke in namige. Pri vsaki točki otroke pričakajo naši sodelavci, kjer poskrbijo za zanimivo ter poučno animacijo.

Tudi letos bodo udeleženci Belarjevih dni brezplačno obiskali alpski botanični vrt Julijana v Trenti, s katerim upravlja Prirodoslovni muzej Slovenije.

Pot zaključijo pri Informacijskem središču Dom Trenta, kjer si ogledajo še muzejske zbirke. Na recepciji oddajo izpolnjena skrita pisma in kot nagrado dobijo pravo trentarsko malico – čompe in skuto.

 

Tokratni Belarjevi naravoslovni dnevi so podprti s projektom VrH Julijcev – Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Glavni cilj projekta je vzpostaviti primerne pogoje za dolgoročno ohranitev ogroženih živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. S tem v zvezi bomo udeležencem predstavili ogrožene rastlinske in živalske vrste ter njihov življenjski prostor s poudarkom na pomenu trajnostne rabe travišč.