Nazaj na novice

Doživetja poln vodeni izlet po prenovljeni učni poti Barje Goreljek

05.07.2022
Doživetja poln vodeni izlet po prenovljeni učni poti Barje Goreljek
Doživetje za vse čute je bil za okoli 20 udeležencev vodeni izlet po prenovljeni učni poti Barje Goreljek, ki smo ga pripravili v soboto, 2. 7. 2022.

Udeleženci so bili v glavnem domačini, ki dobro poznajo Pokljuko, vendar so jim bila barja do sedaj neznanka. Z zanimanjem so prisluhnili, kako so sploh nastala ter zakaj so tako posebna in ekstremna za življenje. Na lastni koži so občutili, kako zelo se površina barja v poletnih mesecih segreje in kaj povzroči njegovo zakisanost.

Še posebno so bili udeleženci vodenega izleta navdušeni nad mesojedo rastlino - okroglolistno rosiko, ki lovi žuželke na lepljive kapljice na listih. Otroci so si najbolj zapomnili lišaje, ki so podobni kozji bradici. K dobremu vzdušju je pripomogel tudi prijeten hlad pokljuških gozdov in prav nikomur se ni mudilo v dolinsko vročino. Na koncu so vsi izrazili željo po še več strokovnih vodenj v Triglavskem narodnem parku.

Kot je znano, so barja v Sloveniji zelo redek in ranljiv življenjski prostor. Z biološkega in ekološkega stališča pa so zelo zanimiva in edinstvena. Barja stalno rastejo, na njih pa uspevajo rastline, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Barja na Pokljuki so najbolj južno ležeča barja v Evropi, ki so še ohranjena.

Učna pot barje Goreljek je ena izmed najbolj obiskanih učnih poti v Triglavskem narodnem parku. Z leti je infrastrukturo načel zob časa in zato smo jo v Javnem zavodu Triglavski narodni park v sklopu projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku — VrH Julijcev temeljito prenovili. Pot je krožna, dolga približno en kilometer in ima pet učnih točk z informativnimi tablami.

Kot je znano, v projektu VrH Julijcev z različnimi aktivnostmi ustvarjamo boljše pogoje za življenje osmih živalskih in rastlinskih vrst Nature 2000. Z novo usmerjevalno in informacijsko infrastrukturo na Pokljuki prispevamo k ohranjanju edinstvene narave ter pestrosti živalskega in rastlinskega sveta Triglavskega narodnega parka. Obiskovalcem omogočamo, da spoznajo pestro naravo ter tako bolje razumejo pomen varstva narave. Več o projektu lahko preberete na tej povezavi

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.