Nazaj na novice

Te dni lahko na Pokljuki srečate mlade nadzornike

11.07.2022
Te dni lahko na Pokljuki srečate mlade nadzornike

Letošnji program poteka pod okriljem projekta VrH Julijcev - izboljšanje stanja vrst in habitatov Triglavskega narodnega parka. Partnerstvo projekta povezuje varstvo narave, kmetijstvo, gozdarstvo, planinstvo in turizem za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka, vsa ta področja pa so vključena tudi v program poletnega tabora. Mladi nadzorniki spoznavajo tudi sedem živalskih vrst, eno rastlinsko vrsto in štiri habitatne tipe Nature 2000, ki so na ravni Evropske unije ključni za ohranjanje narave in za katere potekajo varstvene aktivnosti v projektu VrH Julijcev. Obiskali pa so tudi prenovljeno učno pot barje Goreljek, ki smo jo prav tako obnovili s pomočjo projektnih sredstev.

 

20 mladih ljubiteljev narave pet dni preživlja zanimive počitniške dni v osrčju Triglavskega narodnega parka v družbi sodelavcev Javnega zavoda Triglavski narodni park, lovcev, gozdarjev in drugih strokovnjakov, ki tudi sodelujejo v projektu VrH Julijcev. Mladi spoznavajo pomen kalov na gorskih pašnikih in planinah ter njihove prebivalce - dvoživke in rastline, ki so pomembne za ohranjanje pestrosti narave Triglavskega narodnega parka. Spoznavajo delo naravovarstvenega nadzornika TNP, pri čemer je seveda največje zanimanje za del popisovanja vrst, še posebej najbolj posebnih prebivalcev pokljuških gozdov, kot je divji petelin. Učijo se tudi varnega gibanja v gorah in opazujejo naravo ponoči. Zadali so si tudi poseben planinski cilj, in sicer da bodo ob ugodnih vremenskih razmerah osvojili tudi Debelo peč. 

 

Projekt VrH Julijcev - izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov Triglavskega narodnega parka sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Avtor fotografij: Jernej Legat