Nazaj na novice

Vaš odgovoren obisk Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju narave

23.06.2023
Kaj lahko storimo obiskovalci za ohranjanje narave? Obisk ustrezno načrtujemo za lastno varnost in odgovornost do prostora, ki ga obiskujemo.

Uporabljamo javni prevoz, parkiramo na urejenih parkiriščih, spoštujemo zapore in mirna območja, hodimo po označenih poteh in s seboj odnesemo vse odpadke. Z ustreznim načrtovanjem obiska TNP prispevamo tudi h kakovosti življenja prebivalcev, lastni dobri izkušnji in ohranjamo dragoceno naravno dediščino edinega narodnega parka v Sloveniji. Urejen promet (smotrna uporaba infrastrukture, spoštovanje omejitev hitrosti, uporaba javnega prevoza) je ključno za varstvo narave v poletni sezoni. Obiskovalci s spoštovanjem prometnih ureditev omogočamo več miru, ki ga živali še posebej potrebujejo v fazah paritve, vzgoje mladičev in prehranjevanja.

 

"Pred obiskom Triglavskega narodnega parka se pozanimajmo o pravilih obnašanja."

Naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka Florijan Tišler opozarja, da se pred obiskom katerega koli zavarovanega območja narave pozanimamo o pravilih obnašanja, da bomo s svojim obiskom obvarovali naravo in poskrbeli za lastno varnost.

Video si lahko ogledate tukaj.

 

"V Triglavski narodni park se podajmo z javnim potniškim prevozom."

Markacist Jurij Videc (Planinsko društvo Laško) v imenu Planinske zveze Slovenije spodbuja ljudi, da za lastno udobje in skrb za okolje odhajajo v gorski svet Triglavskega narodnega parka z javnim potniškim prevozom z uporabo železniškega in avtobusnega javnega prometa.

Video si lahko ogledate tukaj.

 

"V Triglavskem narodnem parku so jezera, reke in potoki, kjer kopanje ni dovoljeno."

Domačin in turistični vodnik Grega Šilc iz Bohinja si prizadeva, da vsi obiskovalci Triglavskega narodnega parka prispevajo k ohranjanju alpskih voda tako kot sam uči svoje otroke, da s svojimi dejanji prispevajo k ohranjanju dragocene narave.

Video si lahko ogledate tukaj.

 

Napovedujemo izobraževalni naravoslovni dokumentarni film VrH Julijcev

Serija kratkih videov nastaja v projektu VrH Julijcev v sklopu istoimenskega izobraževalnega naravoslovnega dokumentarnega filma, ki bo premierno predvajan jeseni 2023. Film bo skozi oči ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo park predstavil različne vidike in odgovore na vprašanja, kako lahko prispevamo k ohranjanju bogastva narave edinega narodnega parka v Sloveniji in sobivanju narave in človeka na tem območju.

 

O projektu VrH Julijcev

VrH Julijcev je partnerstvo varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Povezuje aktivnosti devetih partnerjev za izboljšanje in trajno ohranjanje ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov. Videi so nastali v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.