Nazaj na novice

Na mednarodnem festivalu alpskega cvetja dogajanje tudi za ljubitelje ptic

06.07.2023
Na mednarodnem festivalu alpskega cvetja dogajanje tudi za ljubitelje ptic
17. mednarodni festival alpskega cvetja, ki je potekal od 19. maja do 4. junija letos, je bil posvečen bogati in pestri slovenski naravi, lokalni tradiciji in vsem, ki prispevajo k ohranjanju narave in tradicionalne kulturne krajine. Med številnimi dogodki je tudi letos potekalo ornitološko opazovanje s Tomažem Miheličem iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Turizem Bohinj je dogodek organiziral v okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku.

Opazovanje ptic je za marsikoga vsakodnevna navada na sprehodu, a v družbi izjemnega ornitologa Tomaža Miheliča je to res posebna dogodivščina. Z bogatim znanjem in izkušnjami proučevanja in opazovanja ptic doma in po svetu je vodenje pod njegovo taktirko polno zanimivih zgodb in koristnih informacij, ki si jih zapomnimo za vselej. Mednarodno obarvana udeležba na opazovanju ptic - pridružili so se tudi udeleženci iz Nemčije in Velike Britanije - pa je še dodatno popestrila pogovore in izkušnje med njimi.

 

Kako opazujemo ptice?

Udeleženci so se v zgodnjih jutranjih urah podali na gozdni rob v bližini Ukanca v Bohinju. Mihelič jim je ob uvodu predstavil osnove opazovanja ptic in potek popisa ptic na terenu, kot ga izvajajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic, ki je tudi članica mednarodnega združenja ornitoloških društev in strokovnjakov BirdLife International.

 

Najpogosteje ptice zaznamo v bližini po njihovem oglašanju, ki so si med vrstami ter pogosto tudi med samci in samicami različni. Pri popisovanju beležijo tudi smer oglašanja. V nadaljevanju so udeleženci spoznavali ptice, ki živijo v gozdovih, na skalnatih in travnatih območjih. V skladu z navodili vodnika so udeleženci lahko prepoznali številne ptice, ki jih sicer redko vidimo: pivko, kukavico, zelenca, črnoglavko, kovačka in tudi krokarje.

 

Katere ptice so opazovali?

Ob žuboreči vodi je poslušanje ptic težje, a z vztrajnim in mirnim opazovanjem so udeleženci videli vodnega kosa, ki je z izjemno hitrostjo spreletaval nad vodno gladino, da bi ujel hrano. V gozdu so opazili tudi brgleza, ki je znan po zelo sunkovitih gibih in tudi po prav posebni gibalni sposobnosti: po drevesu lahko pleza z glavo navzdol. Cvetoči in pisani travniki so za ptice nepogrešljiv življenjski prostor. Med opazovanjem so udeleženci ob pomoči ornitologa prepoznali rjavega srakoperja, sivega muharja in cikovta.

 

Ob robu travnika pa jih je čakala še ena posebnost prehranjevanja rjavega srakoperja: na trnih grmovja si shrani kobilice in druge žuželke ter si tako ustvari posebno shrambo za hrano. Udeleženci so izvedeli tudi številne zanimive in koristne informacije o triprstem detlu, ki v času gnezditve živi v višje ležečih gozdovih, ki imajo zadostno količino odmrlega iglastega drevja.

 

Ornitološko opazovanje je potekalo v okviru projekta VrH Julijcev - Izboljšanje vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Turizem Bohinj in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sta dva od devetih partnerjev projekta, ki z aktivnostmi prispevajo k izboljšanju in trajnemu ohranjanju ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov na ravni Slovenije in Evropske unije.

 

Lišček

 

Sivi muhar

 

 

 

 

Vran