Nazaj na novice

Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture

18.09.2023
Strokovna ekskurzija za strokovne sodelavce šol BOJA v Narodni park Visoke Ture
V petek, 15. septembra, smo 31 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, odpeljali na strokovno ekskurzijo v Narodni park Visoke Ture v sosednjo Avstrijo.

Sodelovanje s šolami v Biosfernem območju Julijske Alpe, pa naj gre za njihove učence, učitelje ali ravnatelje, je za uresničevanje ciljev Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe zelo pomembno. Zato smo veseli, da so se našemu povabilu na strokovno ekskurzijo odzvali zaposleni v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Kavka, CŠOD Planica, Osnovni šoli 16. decembra Mojstrana, Osnovni šoli Antona Janše Radovljica, Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, Osnovni šoli F. S. Finžgarja Lesce,  Osnovni šoli Gorje, Osnovni šoli Josipa Vandota Kranjska Gora, Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice, Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled, Osnovni šoli Simona Kosa Podbrdo, Osnovni šoli Staneta Žagarja Lipnica, Osnovni šoli Žirovnica in Podružnici Ovsiše.


Z nami je bil odličen poznavalec Visokih Tur, g. Janez Bizjak. Seznanil nas je z imeni vseh dolin daleč naokoli, razlagal zgodovinska dejstva, povedal o  izvoru besed, ki se navezujejo na slovenski jezik, dan pa dopolnil tudi s šalami.

 

Predstavili svoje sodelovanje s šolami

 

V Matreiu sta nas pred centrom Narodnega parka Visoke Ture sprejela direktor Hermann Stotter in Ruth Bstieler, ki se v tem parku ukvarja z izobraževanjem in upravljanjem obiska. Po pozdravnem nagovoru o sodelovanju in izmenjavi praks so nam pripravili dobrodošlico s kavo, čajem, pecivom ter sendviči z lokalnimi sestavinami. Bsteilerjeva je predstavila njihovo sodelovanje s partnerskimi šolami, s katerimi sodelujejo od leta 2004. V njihovi skupnosti je 17 šol oziroma 108 razredov, v katerih je skupaj 2068 učencev. Za primerjavo – Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe obsega kar 44 članic, med njimi je 38 osnovnih šol z več kot 7300 učenci in šest Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD).

 

V omenjenem avstrijskem narodnem parku sodelujejo tudi s srednjimi šolami in srednješolskimi centri. Za vsako generacijo oziroma letnik, ne glede na stopnjo izobraževanja, imajo pripravljene programe različnih tem, tako da tekom šolanja pokrijejo skoraj vse vsebine, pomembne za narodni park. Tudi obiski naravovarstvenih nadzornikov v razredih so pogosti, v določenih obdobjih se vrstijo vsaka dva tedna.

 

Nadaljevali smo v Mittersillu

 

Po ogledu infocentra v Matreiu je sledil obisk Mittersilla, kjer smo se najprej okrepčali s kosilom v Restavraciji Almaa, ki je kulinarični center narodnega parka in je nosilec njihovega znaka kakovosti. Potem smo se razdelili v dve skupini. Prva je z Janezom Bizjakom raziskovala center narodnega parka, si ogledala 3D film o geološkem nastanku Alp in predstavitev regije, prava paša za oči so bili nagačeni cike in svizci, prav tako sprehod po sobi, obdani z gozdom,… Druga skupina pa je z nadzornikom Matthiasom Lehnertom obiskala Znanstveni center narodnega parka, kjer obravnavajo šest različnih tematik, med njimi so vreme in klima, preživetje v ekstremnih razmerah visokih gora, višinski pasovi, kamenine z minerali,... Gostitelj nam je predstavil tudi, kako potekajo njihovi programi za šolske skupine.

 

Znanstveni center v Mittersillu je del ponudbe, ki želi javnost in zlasti mlade navdušiti nad znanostjo in tehnologijo. Na voljo imajo dva laboratorija, kjer se skupaj z nadzornikom narodnega parka udeleženci posvetijo življenju in podnebju v visokogorju ali geologiji.  Obisk je še posebej priporočljiv za vse, ki radi izvajajo poskuse.

 

Za zaključek

 

Na koncu pa smo imeli še prosti čas za ogled mesta. Nazaj smo se vrnili polni vtisov o odličnem druženju in izmenjavi izkušenj med različnimi območji ali med različnimi šolami. Veliko novega smo se naučili in se še bolje povezali med sabo. Prav zato smo še toliko bolj pogrešali predstavnike šol s primorske strani, za katere upamo, da se nam bodo prihodnjič vendarle pridružili.