Nazaj na novice

Pocarjevo domačijo smo odprli na mednarodni dan muzejev

27.05.2024
Pocarjevo domačijo smo odprli na mednarodni dan muzejev
V soboto, 18. maja, smo odprli letošnjo sezono na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni, ob tem pa smo obeležili še mednarodni dan muzejev. Zdaj jo obiskujejo predvsem skupine, za obiskovalce pa bo odprta od ob koncih tedna v polenih mesecih.

Špela Smolej Milat, kustodinja etnologije v Gornjesavskem muzeju Jesenice, je predstavila svojo razstavo Pastirci – pašna živinoreja in planšarstvo v Gornjesavski dolini, ki je do konca poletne sezone razstavljena na gospodarskem poslopju Pocarjeve domačije. Razstava prikazuje značilnosti planšarske kulture na obravnavanem območju, vsebuje pa zanimive predmete, kot so npr. osebna oprema zadnjega kranjskogorskega srenjskega pastirja Jakoba Pečarja – Španovega Joka.

 

Sprehodili smo se tudi skozi celo domačijo, kjer smo ob predmetih, ki so v njej shranjeni in zgodbah spoznavali življenje v preteklih stoletjih. Del odprtja pa je bilo tudi spoznavanje grbinastega travnika v bližini domačije in ogled razstave v okviru projekta LifeForSeeds.

 

Maja in junija Pocarjevo domačijo obiskujejo predvsem šolske in druge skupine, za ostale obiskovalce pa bo domačija odprta vse sobote, nedelje in praznike od vključno 29. junija do 1. septembra.