Nazaj na novice

Strokovnjaki iz ZDA na delu v Pokljuški soteski in na Soški poti

16.05.2024
Strokovnjaki iz ZDA na delu v Pokljuški soteski in na Soški poti
V Triglavskem narodnem parku v teh dneh gostimo strokovno ekipo za vzdrževanje poti iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz Združenih držav Amerike (ZDA). Njeni člani so se lotili sanacije poti skozi Pokljuško sotesko in Soške poti, ki sta bili poškodovani v lanski ujmah.

Takoj po ujmah so nam pomoč pri sanaciji poškodovanih poti ponudili iz pobratenega Narodnega parka Crater Lake iz ZDA. 

 

Ekipa šestih strokovnjakov, ki se ukvarjajo izključno s sanacijo poti, je k nam prispela pred kratkim in je že začela z deli v Pokljuški soteski. Sredi prihodnjega tedna se ameriški gostje selijo v Trento, kjer bodo obnovili del Soške poti. Sicer pa so naši sodelavci že po prvih dneh sodelovanja z njimi navdušeni nad njihovim znanjem in izkušnjami. V domovini ekipa skrbi kar za 150 kilometrov poti, pri čemer se glede na sezonske potrebe selijo med tamkajšnjimi narodnimi parki.

 

Tako kot je glede na teren in stanje poti raznoliko njihovo delo v domovini, se bosta med seboj močno razlikovali tudi sanaciji obeh poti v Triglavskem narodnem parku. V Pokljuški soteski so se lotili popravila zahtevnega skalovitega dela poti, medtem ko je pri Soški poti treba sanirati bolj ravninsko pot na delih, ki jih je v ujmi odnesla reka Soča.

 

Prihodnji teden bodo ameriški strokovnjaki svoje delo predstavili medijem. Pohodnike pa bomo na obe poti ponovno povabili, ko bodo dela zaključena in bo obisk varen.