Nazaj na novice

Otvoritvena slovesnost 17. Mednarodnega festivala alpskega cvetja

22.05.2023
Otvoritvena slovesnost 17. Mednarodnega festivala alpskega cvetja
V Bohinju se je je začel 17. mednarodni festival alpskega cvetja, ki bo potekal od 19. maja do 4. junija letos. Posvečen je bogati in pestri slovenski naravi, lokalni tradiciji in vsem, ki prispevajo k ohranjanju narave in tradicionalne kulturne krajine.

V Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici se je v soboto, 20. maja, slovesno pričel že 17. Mednarodni festival alpskega cvetja, ki bo potekal vse do 4. junija 2023. Turizem Bohinj je otvoritveno slovesnost organiziral v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor v sklopu Slovenskega predsedovanja Alpski konvencij in Javnim zavodom Triglavski narodni park v sklopu projekta FRACTAL (Fostering gReen infrAstruCture in The ALps), ki dogodek tudi sofinancira. 

 

Mednarodni festival alpskega cvetja je šopek botaničnih tur, prireditev in kulinaričnih doživetij, posvečenih divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Bohinja in lokalni ponudbi. V pestrem kulturnem programu, ki je na oder povabil župana Občine Bohinj Joža Sodja, direktorja Triglavskega narodnega parka dr. Tita Potočnika in seveda glavnega povezovalca dogodka direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa, je sodelovala tudi vokalna zasedba »Čaralice« in avtorica knjige »Vila Perunika« Marija Cvetek.

 

Z novim projektom »Čaralice« se je predstavila umetnica Zvezdana Novaković, ki izvaja ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovore, s katerimi so naši predniki zdravili različne fizične in psihične bolezni. Posebej za projekt uglasbena besedila in izvirne napeve je avtorica poiskala v zbirki starih zapisov iz Slovenije in sosednjih balkanskih narodov, na slovesnosti, na koncertu, pa bodo zazveneli v moderni zvočni sliki. 

 

Po otvoritveni slovesnosti so članice Društva kmečkih žena in deklet iz Bohinja pripravile okusno pogostitev, na voljo so bile tudi sadike medovitih rastlin za naše vrtove. Dogodek je sofinanciral projekt FRACTAL (Fostering gReen infrAstruCture in The ALps) v katerem sodeluje Triglavski narodni park.

 

Projekt FRACTAL ozavešča o pomenu zelene infrastrukture za podporo biodiverziteti in ohranitvi opraševalcev. Zelena infrastruktura obsega vse, še tako male površine, poraščene z zelenjem – rastlinami, ki jih ureja in zanje skrbi človek. Več o aktivnostih projekta si lahko preberete na spletni strani projekta FRACTAL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalski dogodki se vsako leto v maju in juniju odvijajo na najrazličnejših lokacijah v Bohinju. Na spletni strani Turizem Bohinj je več informacij o dogodku.