Nazaj na novice

Na ITB Berlin o 100-letnici in novem sodelovanju

06.03.2024
Na ITB Berlin o 100-letnici in novem sodelovanju
Na vodilnem svetovnem turističnem sejmu ITB Berlin, ki poteka do jutri, se je sinoči odvijal slovenski večer s poudarkom na obeleževanju 100-letnice prvega zavarovanega območja pri nas. Ob tem sta vodstvi našega narodnega parka in nemškega Narodnega parka Berchtesgaden podpisali pismo o nameri o sodelovanju med parkoma.

Kot poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO), Slovenija na vodilnem globalnem turističnem  sejmu ITB Berlin, namenjenem izključno poslovni javnosti, utrjuje podobo pionirke na področju trajnostnega turizma. Sinoči je na dogodku potekal slovenski večer. Na njem so obeležili 100-letnico ustanovitve prvega zavarovanega območja na slovenskem ozemlju, Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, ki je še vedno edini narodni park v Sloveniji.

 

Alpska narodna parka iz Slovenije in Nemčije bosta medsebojno sodelovala

 

Direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) dr. Tit Potočnik in direktor Narodnega parka Berctesgaden iz Nemčije dr. Roland Baier sta podpisala pismo o nameri o sodelovanju med parkoma. Sodelovanje bo predvidoma sklenjeno junija v Bohinju, bo pa pomembno vplivalo tudi na partnerstvo med Julijskimi Alpami in ugledno nemško alpsko regijo Berchtesgaden Land.

 

Direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik je ob tem dejal: »Triglavski narodni park letos praznuje 100 let od ustanovitve svojega predhodnika – Alpskega varstvenega parka. Slogan praznovanja 'Varstvo je obstoj' poudarja, da so naši predniki naravo ohranili do te mere, da imamo danes na tem območju edini narodni park v Sloveniji. Tako kot je  Triglavski narodni park eden od 13 v Alpah, enako velja za Narodni park Berchtesgaden v Nemčiji, s katerim se povezujemo. Oba sta gorska parka in imata podobne izzive, zato je izmenjava izkušenj in dobrih praks dobrodošla. Večino obiskovalcev Julijskih Alp predstavljajo nemški gostje. Slovenska turistična organizacija je ključnega pomena za pomoč pri njihovem informiranju in ozaveščanju, kam prihajajo, da vedo, kaj pričakovati in na kakšen način uporabiti svoj prosti čas v okolju Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe.«

 

Narodni park Berchtesgaden je znan po naravnih znamenitostih in arhitekturnih dosežkih

 

Narodni park Berchtesgaden je edini nemški narodni park v Alpah in doslej še nima sklenjenih tovrstnih sporazumov o sodelovanju s tujimi parki. Sodelovanje med parkoma naj bi obsegalo področja  izobraževanja in informacijskih mest, raziskav in monitoringa, usmerjanja obiskovalcev, turizma ter priprave skupnih projektov in drugih sodelovanj. Je del Biosfernega območja Berchtesgaden, ki je bil leta 1990 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Odlok o narodnem parku je bil sprejet 18. julija 1978. Poleg tega je narodni park določen kot varstveno območje na podlagi direktive o pticah.

 

Park je znan po številnih naravnih znamenitostih in arhitekturnih dosežkih, kot sta ledeniško Kraljevo jezero (nemško Königsee) in Orlovo gnezdo. Po površini meri 20.808 ha, njegova najvišja točka pa je gora Watzmann z nadmorsko višino 2.713 m.

 

Več o dogajanju na slovenskem večeru na sejmu ITB Berlin lahko preberete v sporočilu za javnost Slovenske turistične organizacije.