Nazaj na novice

Na delovnem srečanju v nemškem Narodnem parku Berchtesgaden

28.02.2024
Na delovnem srečanju v nemškem Narodnem parku Berchtesgaden
Narodni park Berchtesgaden je edini nemški narodni park v Alpah. Naši sodelavci so ga obiskali in se z njegovimi upravljavci pogovarjali o sodelovanju med parkoma oziroma med biosfernima območjema, katerih osrčje predstavljata parka.

Delovni sestanek je bil namenjen pogovoru in pripravi skupnih vsebin obeh zavarovanih območij na področju izobraževanja in informacijskih mest, raziskav in monitoringa, usmerjanja obiskovalcev, turizma ter priprave skupnih projektov in drugih sodelovanj. 

 

Potekal je v prostorih centra Haus der Berge. V uvodnem delu sta bila s strani sodelavcev NP Berchtesgade in NP Triglav predstavljeni obe območji, v nadaljevanju pa so potekale vsebinske delavnice o že omenjenih temah.

 

Kot so ob zaključku sestanka ugotavljali udeleženci, se parka lahko povezujeta pri vseh navedenih vsebinah. Podroben opis sodelovanja bo v okviru EU projektov in drugih virov financiranja predvidoma načrtovan in realiziran v programskih dokumentih Javnega zavoda Triglavski narodni park  v prihodnjih letih.

 

Nemški Narodni park Berchtesgaden je del Biosfernega območja Berchtesgaden, ki je bil leta 1990 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Odlok o narodnem parku je bil sprejet 18. julija 1978. Poleg tega je narodni park določen kot varstveno območje na podlagi direktive o pticah.

 

Park je znan po številnih naravnih znamenitostih in arhitekturnih dosežkih, kot sta ledeniško Kraljevo jezero (nemško Königsee) in Orlovo gnezdo. Po površini meri 20.808 ha, njegova najvišja točka pa je gora Watzmann z nadmorsko višino 2.713 m.