Slap Peričnik

Slap Peričnik

Krožna pohodniška pot Slap Peričnik, ki se začne ob Koči pri Peričniku, pelje do Zgornjega in obide Spodnji Peričnikov slap ter se vrne na izhodišče.

Zloženka pot Triglavske Bistrice
Peričnik lahko obiščete v sklopu poti Triglavske Bistrice. Od začetka poti (Slovenski planinski muzej) do Koče pri Peričniku je 4 km hoje. Pot se nadaljuje od Peričnika, pelje mimo Aljaževega doma v Vratih do Severne Triglavske stene (11 km v eno smer).

Pot se začne in konča ob Koči pri Peričniku, ampak če želite pot podaljšati, jo lahko začnete v Mojstrani (Slovenski planinski muzej) in sledite poti Triglavske Bistrice, ki tudi vodi do Koče pri Peričniku. 

Peričnik se imenuje slap kot tudi potok, ki se izliva v potok Triglavska Bistrica blizu Koče pri Peričniku. Nastanek slapu je povezan z ledeniškim preoblikovanjem doline Vrata. Dolina, po kateri teče Peričnik je t.i. obvisela dolina nad globjo, večjo dolino Vrata. Zaradi vodne erozije sta nastala dva slapova - Zgornji in Spodnji Peričnik. Zgornji del Spodnjega slapu sestavlja konglomerat, medtem ko v spodnjem delu prevladuje krušljiva breča, kjer so se tudi oblikovali spodmoli, kar omogoča pot okoli slapu. 

 

Obiščite Triglavski narodni park z javnim prevozom

Pravila obnašanja

Pogosto zastavljena vprašanja