Nazaj na novice

Nova prikazovalnika hitrosti "Vi vozite" na Pokljuki

17.09.2020
V projektu VrH Julijcev – Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, je Turizem Bohinj kupil štiri prikazovalnike hitrosti “Vi vozite”.

Dva sta bila v letošnjem avgustu postavljena na državni cesti Mrzli Studenec−Rudno polje, še dva pa bosta umeščena po zaključku rekonstrukcije državne ceste pred Rudnim poljem.

 

Na podlagi strokovnih študij je za zmanjševanje hrupa motornega prometa v življenjskem prostoru divjega petelina priporočena hitrost na tem odseku 50 km/h, saj cesta poteka v neposredni bližini mirnih območij divjega petelina. Raven hrupa se ob priporočeni hitrosti 50 km/h zmanjša tudi za 8 dB(A).

 

Od sredine avgusta do sredine septembra je prikazovalnik hitrosti v smeri proti Mrzlemu Studencu zabeležil 30.301 meritev oz. 62.492 prevozov (en prevoz je lahko izmerjen večkrat). Povprečna hitrost vozil je bila 60 km/h, najvišja izmerjena hitrost pa kar 165 km/h. V celotnem obdobju meritev je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 74 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 61 km/h in 30 % vozil je vozilo do hitrosti 54 km/h.

 

Na prikazovalniku, ki meri v smeri Rudnega polja, je bilo zabeleženih 29.744 meritev oz. 56.758 prevozov. Povprečna hitrost vozil je bila 65 km/h, najvišja izmerjen hitrosti 165 km/h. V celotnem obdobju meritev je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 78 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 66 km/h in 30 % vozil je vozilo do hitrosti 59 km/h. 

 

Aktualne podatke merilnikov hitrosti na Pokljuki za obdobje zadnjih 15 dni si lahko ogledate na spletni strani Občine Bohinj.

 

Do konca leta bosta na Pokljuki postavljena še dva prikazovalnika hitrosti in dopolnilne table o priporočeni hitrosti. Vse voznike prosimo, da upoštevajo priporočeno najvišjo hitrost, saj s tem prispevamo k dolgoročni ohranitvi tega značilnega predstavnika gorskih gozdov na Pokljuki.

 

Zemljevid prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite« na spletni strani Občine Bohinj:

https://obcina.bohinj.si/vsebina/merilniki-hitrosti

 

Javni zavod Triglavski narodni park in Turizem Bohinj