Nazaj na novice

Na letošnjih Belarjevih dnevih v Trenti kar okoli 800 otrok

25.05.2023
Na letošnjih Belarjevih dnevih v Trenti kar okoli 800 otrok
Kar okoli 800 učencev se bo od včeraj do danes sprehodilo po Soški poti v Trenti v okviru letošnjih 23. Belarjevih dnevov.

Kar okoli 800 učencev se bo od včeraj do danes sprehodilo po Soški poti v Trenti v okviru letošnjih 23. Belarjevih dnevov. Ti so namenjeni petošolcem osnovnih in podružničnih šol Biosfernega območja Julijske Alpe, vsako leto pa nanje povabimo tudi skupine otrok iz narodnih in naravnih parkov sosednjih držav. Gre za naravoslovni dan v obliki orientacijskega pohoda. Na začetku poti vsaka skupina dobi zemljevid, ki jo usmerja k zanimivim in poučnim točkam. Ko obiščejo posamezno točo in s pomočjo naših strokovnjakov izvedo veliko novega, prejmejo žig in se odpravijo do naslednje točke. S tem dogodkom smo med drugim obeležili tudi evropski dan parkov. 

 

O naravi, vodah, pomembnih ljudeh, skrivnostih semen,…

 

Strokovni sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) s področij naravoslovja in kulturne dediščine posredujejo udeležencem znanja in informacije na posameznih točkah, kar obogatijo s praktičnimi prikazi in interaktivnimi vsebinami, ki spodbujajo učence k sodelovanju. Učenci so tako spoznali splošne napotke o obiskovanju Triglavskega narodnega parka, biotsko raznolikost, pomen dr. Juliusa Kugyja in trentarskih gorskih vodnikov, vode Triglavskega narodnega parka, zgodovino rudarstva in železarstva v Trenti, obiskali so Alpski botanični vrt Julijana, s katerim upravlja Prirodoslovni muzej Slovenije, spoznavali so živo in neživo naravo ob vodenem ogledu razstavnih prostorov v Domu Trenta ter si ogledali etnološki del muzeja doline Trenta.

 

Letošnji Belarjevi dnevi so posvečeni tudi Čudovitemu svetu semen v okviru projekta »LIFE for SEEDS - Semenska banka«, ki ga sofinancirajo Evropska unija iz programa LIFE, Sigrid Rausing Trust in Ministrstvo za javno upravo. Projekt se osredotoča na ohranitev semen rastlin, ki so značilne za suhe travnike z orhidejami ter druge travniške habitatne tipe v Sloveniji. Učenci so med drugim izvedeli, kako pomembna so semena za prehrano, ugotavljali so, da so semena različnih oblik in velikosti, da potujejo po svetu na različne načine ter da se z njimi da čudovito ustvarjati. Seveda pa so si semena lahko tudi ogledali, pri čemer so zaradi majhnosti za nekatera potrebovali mikroskop.

 

Po pohodu na tradicionalno trentarsko malico

 

Pomemben del pohoda oziroma vsakega naravoslovnega dneva je tudi malica. Učenci, udeleženci Belarjevih dnevov v Trenti, so deležni prav posebnega obroka. V Domu Trenta vsem skupinam brezplačno postrežemo tradicionalno trentarsko jed: čompe in slano ovčjo skuto. Prizadevamo pa si tudi, da Belarjevi dnevi potekajo brez plastike za enkratno uporabo.

 

Letošnjih Belarjevih dnevov se je udeležil tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik, ki je poudaril pomen vzgoje za odgovorno obiskovanje Triglavskega narodnega parka. Sodelovanje s šolami v okviru Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe je predstavila Mojca Pintar, ki je v JZ TNP zadolžena za področje okoljske vzgoje. Belarjevih dnevov so se udeležili tudi Mladi nadzorniki pod vodstvom mentorja Jerneja Legata, ki je opisal svoje mentorske izkušnje in vpliv programa Mladi nadzornik na mlade ljubitelje narave.

 

Delo z učenci na terenu sta spremljala tudi Craig W. Ackerman, direktor Narodnega parka Kratersko jezero v Združenih državah Amerike (ZDA), ki je pobraten s Triglavskim narodnim parkom, in dr. Pamela Ziesler, koordinatorka spremljanja obiska pri Službi nacionalnih parkov v ZDA. Oba sta nad prizadevanji zaposlenih v JZ TNP za delo z mladimi navdušena. Po nekaj letih pa se je Belarjevih dnevov ponovno udeležila tudi vnukinja Albina Belarja Cynthia D. Belar, ki živi v ZDA. Med drugim je v pogovorih pozvala k nadaljnjemu ohranjanju in varovanju edinega narodnega parka v Sloveniji.

 

Sicer pa je priprava in izvedba vsakoletnih Belarjevih dnevov za zaposlene v JZ TNP velik organizacijski zalogaj. Tudi v letošnjem letu pri tem sodeluje velik del zaposlenih iz vseh služb zavoda. Brez njihovega sodelovanja in brez zavzetosti učiteljev iz šol, ki se Belarjevih dnevov udeležujejo, bi bilo prireditev težko izpeljati. Posebna zahvala pa gre tudi vsem sodelujočim iz lokalnega okolja.