Nazaj na novice

Telemetrija divjega petelina je v polnem teku

12.05.2021
Telemetrija divjega petelina je v polnem teku
V letošnjem letu nam je z oddajniki uspelo opremiti še 4 divje peteline na Pokljuki. Dva v okolici Rudnega polja, na bolj obremenjenem območju in dva na bolj mirnih predelih in dva v širši okolici planine Klek. Skupaj tako s pomočjo oddajnikov spremljamo gibanje šestih osebkov v Triglavskem narodnem parku.

GPS oddajnik je majhna naprava, ki beleži natančno lokacijo in zaznava intenziteto gibanja živali v naprej določenih intervalih. V primeru samcev divjega petelina uporabljamo 65 gramske oddajnike, kar predstavlja samo dober procent telesne teže ptice in z njegovo pomočjo lahko zberemo okrog 20 tisoč lokacij v določenem časovnem obdobju. Predvidevamo, da bo življenjska doba oddajnikov slabi dve leti, zato bomo dobili lahko natančne podatke o življenju teh ptic preko celega leta.

 

Doslej smo poznali predvsem območja rastišč, ostali del leta pa petelini živijo zelo skrito življenje, zato so informacije o gibanju, ki nam jih odkriva telemetrija izrednega varstvenega pomena. Z njeno pomočjo bomo lahko identificirali najpomembnejša še vedno mirna območja in jih pomagali ohraniti mirna še naprej.

 

Sledi tudi natančna analiza habitata, ki jo bomo delali na podlagi pogostnosti pojavljanja na posameznih lokacijah, že zdaj pa se kaže velika navezanost na območja z bogato zastopanostjo zelišče plasti predvsem z borovnico.

 

Veliko pozornosti namenjamo tudi ocenjevanju vpliva, ki bi ga lahko imela nošnja oddajnika na ptico. Zaenkrat podatki kažejo, da ptice oddajniki popolnoma nič ne ovirajo. Tudi ritual petja, kjer je pomembno razkazovanje ptice je ostal popolnoma nespremenjen. Olajševalna okoliščina je seveda tudi ta, da se oddajnika zaradi potopljenosti v hrbtno perje ne vidi, saj iz perja gleda le 4 cm dolga, tanka antena.