Nazaj na novice

Telemetrija belke in prva odkritja

23.07.2021
Telemetrija belke in prva odkritja
Telemetrija belke na širšem območju apneniških Alp je povsem pionirsko delo, ki smo se ga v sklopu projekta VrH Julijcev lotili z namenom boljšega umeščanja mirnih območij in iskanju habitatnih lastnosti, ki jih belka rabi za svoje preživetje v visokogorju.

Letos nam je uspelo namestiti oddajnike na tri belke in sicer dva samca v okolici Mangarta in samico na Toscu.

Sistem telemetrije, ki ga uporabljamo so majhni 14 gramski oddajniki s solarnim načinom polnjenja, kar nam omogoča, da oddajnik lokacije pošilja sam preko GSM omrežja. Toplo poletno sonce nam ta hip omogoča, da zbiramo podatek o lokaciji na vsakih 5 minut, verjetno pa bomo morali te vrednosti pozimi povečati.

Prvi podatki so zanimivi predvsem pri obeh samcih, ki sta v času zasneženega Mangartskega sedla vztrajala na platoju, kjer sta se zadrževala predvsem v navezavi na snežne kotanje. Z odprtjem ceste in prihodom turistov sta to območje zapustila in oba sedaj preživljata poletje prav okrog vrha Mangarta, kjer več kot 99 odstotkov časa preživita na strmih, a popolnoma mirnih južnih pobočjih tik pod vrhom nad 2600 metri višine.

Prav tako pa bo telemetrija zanimiva predvsem zaradi celoletnega spremljanja gibanja belk in odkrivanja njihovih zahtev v habitatu tudi v obdobjih, ko so nam bistveno manj poznane.